AB Erdoğan'a para akıtan bir musluğu kapatıyor!

Erdoğan iktidarı üzerinde ekonomik baskıyı artırmak isteyen Federal Almanya hükümeti, AB'nin Ankara'ya yaptığı mali yardımları kesmesi için harekete geçti. AB'nin ilk etapta birkaç yüz milyon Euroluk kaynak kesintisinde bulunacağı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği ve Erdoğan rejimi arasındaki krizlere rağmen Brüksel'in Ankara'ya para akıtan muslukları hala kapatmadığı belirtilmişti. Mart ayından bu yana AKP rejimine 23 milyon Euro para veren AB'nin bu yıl yapmayı planladığı yardımları kesmesi için Merkel hükümetinin girişimler başlattığı öğrenildi.

DW Türkçe servisinin Berlin'deki diplomatik kaynaklardan aldığı bilgilere göre Angela Merkel'in başbakanlığındaki federal hükümetin girişimleri sonucunda Avrupa Birliği, Türkiye’ye mali yardımda kesintiye gidecek.

AKP iktidarına 2014-2020 yılları arasında yaklaşık 4 milyar 450 milyon Euro yardımda bulunmayı planlayan AB, Almanya'nın Türkiye'ye karşı hayata geçirmek istediği yaptırımlar çerçevesinde geri kalan parada kesintiye gitmek istiyor. AB'nin sonbaharda yapacağı ara değerlendirme toplantısında böylesi bir karar vereceği belirtildi.

Türkiye'nin üyelik süreci çerçevesinde verilen ve Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) olarak isimlendirilen ara değerlendirme toplantısının, Eylül ya da Ekim ayında yapılacağı öğrenildi. Toplantı sonrasında AB'nin birkaç yüz milyon Euroluk kesinti yapacağı bilgisi verildi.

Geçtiğimiz Mart ayında AKP'nin Avrupa'da düzenlemek istediği 16 Nisan referandum mitinglerinin yasaklanması üzerine Avrupa ülkeleri ile Erdoğan rejimi gerginlik tavan yapmıştı. Erdoğan'ın Avrupa'yı Nazi pratiği ile suçlaması ve üyelik müzakerelerinin yapılmamasına rağmen AB yardımlarını sürdürmüştü.

KRİZLERE RAĞMEN ANKARA'YA PARA HEP AKTI!

Berlin-Ankara hattındaki gerginliklere rağmen sadece Mart ayından bu yana AB'nin Ankara'ya 23 Milyon Euro para daha verdiği Alman basınına yansımıştı. Böylelikle 2017 yılında AB'nin AKP rejimine verdiği para miktarı 190 Milyon Euro'ya ulaşmıştı.

Ayrıca hem üyelik müzakereleri için hem de mülteciler anlaşması için Brüksel, Ankara'ya son üç yılda toplam 10 milyar Euro para verdi. Bu paranın 3,3 milyar Euro'su Sadece 2014’ten 2016 yılının sonuna kadar ödenmişti. Bu rakamla birlikte Türkiye AB’nin yardımlarından en çok yararlanan AB dışı ülke oldu.