Şemzînan Direnişi Güncesi

Şemzînan direnişi’nde direnişi yaşayanların yazdığı "Şemzînan Direnişi Günlüğü"nden kesitler...

"Böyle bir eylemin kararını verdim. Arkadaşların umutlarını, emeklerini boşa çıkarmayacağım. Arkadaşlar burada büyük bir emek verdi. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum… Zaten herkes biliyor ki bu parti, emeğin partisidir. Ben de bu çerçevede bu emeğe cevap olacağım. Yani bugün yapacağım bu eylem başarılı olacaktır. Buna inanıyorum. Önder Apo üzerindeki tecride, halkımız üzerindeki baskıya ve bu yıl Xakurkê ve tüm Kürdistan'da şehit düşen arkadaşlara cevap olacağım" sözleri, Şemzînan'da yaşanan direnişi ve gerilla güçlerinin Türk ordusuna ağır darbeler vurduğunu gösteriyor. Ve bu direnişi yaşayanların yazdığı "Şemzînan Direnişi Günlüğü" anlatmaya devam ediyor...

BU PARTİ EMEĞİN PARTİSİDİR

Şemzînan'a yönelik bir baskın eylemi, önceden planlamamızda vardı. Ancak düşmanın Melayan, Şapatan ve Serero alanlarına yönelik başlattığı operasyonlardan kaynaklı zamanında olmadı. 2015 yılının 25 Temmuz'undan itibaren Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik imha operasyonları devam ediyordu. Biz de düşmanın bu imha operasyonlarına cevap vermek istiyorduk. Bu çerçevede Şemzînan merkezine yönelik kapsamlı bir baskın eylemi planladık. 7 koldan Şemzînan merkezine girerek kent merkezini bir günlük kendi denetimimize aldık.

DÜŞMANA BÜYÜK CEVAP

Düşman ise böyle bir baskın eylemini beklemiyordu. Bu baskın, gerillanın düşmana verdiği büyük bir cevaptı. Ayrıca o dönem işgalci Türk ordusu, Goste alanına yönelik imha operasyonu başlatmıştı. Bu eylemimizle operasyona cevap olmak istiyorduk. Bunun için 18 Ağustos günü sabah saat 4:00'da 7 koldan Şemzînan merkezine girdik. Birinci kolumuz kaymakamlık lojmanını hedef aldı. İkinci kolumuz bir binada konumlanan özel harekât polislerini hedef aldı. Üçüncü ve dördüncü kollarımız ise Jandarma nizamiyesi ile tepesini hedef aldı. Beşinci grubumuz özel harekât polislerinin Şemzînan girişindeki nizamiyesini hedef alarak 4 özel harekât polisini öldürdü. Bir TOMA ile akrep tipli bir zırhlı aracı imha ettiler.

Arkadaşlarımız ile düşman arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalar, Şemzînan sokaklarına yayıldı. Düşman, saat 9:30'da Şemzînan merkezine yönelik tank ve zırhlı araçlar eşliğinde destek göndermek istedi. Arkadaşlarımız, daha önce Şemzînan yolu üzerine döşedikleri mayınları bu takviye grubunda patlattı. Burada da bir tank imha edildi. Arkadaşlarımızın yoğun ve etkili vuruşlarından kaynaklı düşman konumlandığı yerden çıkamadı; adeta Şemzînan baskını ile birlikte felç oldu.

GEVER’IN DEVAMI

Eyleme katılan tüm arkadaşlarımızın moralleri çok yüksekti. Çünkü düşmanın yıl boyunca hem Şemzînan'da, hem de Medya Savunma Alanlarımıza yönelik gerçekleştirdikleri imha operasyonlarına bir cevaptı. Sur'a, Cizre'ye, Nusaybin'e ve Gever'e cevaptı. Bu eylemle düşmana, "Artık istediğin gibi rahat hareket edemezsin ve operasyon yapamazsın" dedik. Ve düşmana, "Sokağa çıkma yasakları ilan ediyorsun, şimdi sen sokağa çıkamazsın" dedik.

ŞEMZÎNAN’DA BİR GÜNLÜK DENEYİM

Bir gün boyunca Şemzînan'ın tüm mahalleleri bizim denetimizdeydi ve düşmanda büyük bir korku oluşmuştu. Kendi yerlerinde sessizce saklanmak zorunda kalmışlardı. Şemzînan baskını ile birlikte düşman, rahat bir şekilde istediği yere operasyon yapamayacağını anladı. Bu da şunu gösterdi: Gerilla nerede bir fırsat, bir boşluk görürse vuracak. Düşman bunun farkına vardı.

Bir de Şemzînan baskını öncesi düşman, halkımız üzerinde büyük bir korku psikolojisi oluşturmuştu. Cizre, Nusaybin, Gever'i gören halkımızın üzerinde korku psikolojisi yayarak Kürt direnişinin sona erdiğini dile getiriyordu.

15 Ağustos 1984 Atılımı'nın yaşandığı Eruh-Şemzînan alanlarında Hareketimiz, Kürt silahlı direnişin başladığını duyurmuştu. Biz de 2016 yılının 18 Ağustos'unda bir kez daha Şemzînan merkezine yönelik baskın yaparak Kürt halkının özgürlük mücadelesinin devam ettiğini ve tüm baskıya, zulme karşı boyun eğmeyeceğini gösterdik. Bu baskınla birlikte baskı politikalarını parçalayarak düşmanın rahat hareket edemeyeceğini tüm dünyaya gösterdik.

DÜŞMAN AĞIR KAYIP VERDİ

Şemzînan alanına yönelik gerçekleştirdiğimiz baskın eyleminden sonra düşman, Goste alanımızda başlattığı operasyonu geri çekmek zorunda kaldı. Şemzînan'da halkımıza uyguladığı baskı politikalarını bırakmak zorunda kaldı. Ve rahat bir şekilde Şemzînan sokaklarında ve genel arazisinde operasyon yapamaz duruma geldi.

Şemzînan baskını eyleminde en az 5 özel harekât polisi ve biri tank olmak üzere birçok zırhlı araç imha edildi. Ve onlarca zırhlı araç da darbelendi.

DURÊ KARAKOLU’NA FEDAİ EYLEM

Şiyar arkadaş, 2016 yılının sonbaharına doğru Şemzînan'a geldi. İlk geldiğinde fedai eylem yapacağını bilmiyorduk. Ancak notunda fedai eylem için geldiği yazıyordu. Bizim bundan haberimiz yoktu. Şiyar arkadaş gelir gelmez ilk Heqî Pîr arkadaşı sordu. Çünkü Heval Heqî Pîr, fedai eylem için Şemzînan'a gelmişti ve onun yapmak istediği eylemi yapmak istiyordu. Bunun için 3-4 kez eylem yapacağı Durê Karakolu'nun keşfine gitti. Biz de yapacağı eylemin hazırlıklarına başladık.

BÜYÜK MORAL, COŞKU

Şiyar arkadaş her zaman büyük bir moralin ve coşkunun sahibiydi ve bu moral ile yaşama katılıyor ve arkadaşlarla alıp veriyordu. Büyük bir zevkle yaşıyordu. Herkes bu arkadaşın duruşunun farklı olduğunu söylüyordu. Zaten eylemini gerçekleştirene kadar da halk içinde çalışma yürüten arkadaşların yanında kaldı. Gittiği her evde duruşuyla, oturuşuyla dikkat çekiyordu ve halkı etkiliyordu. Onun gittiği her aile, Şiyar arkadaştan sonra yanımıza gelerek duruşundan etkilendiklerini söylüyorlardı ve bu arkadaşın farklı bir duruşu olduğunu da sözlerine ekliyorlardı.

HAZIRLIĞA BİZZAT KATILDI

Bazılarımız yıllarca bu alandaydık. Ancak Şiyar arkadaş kadar ayrıntıları göremiyorduk ve hesaplayamıyorduk.  Yapacağı eylemin keşfini bizzat kendisi yapıyordu. Hazırlığına bizzat kendisi katılıyordu ve arkadaşlara moral veriyordu. Bu duruşu ve katılımı, bu eylemi ne kadar büyük bir zevkle yapmak istediğini gösteriyordu. Hazırlıkların bittiğini kendisine söylediğimizde o kadar sevindi ki, sanki eylemi yapmış ve eylem büyük bir sonuç almış gibi coşkuluydu.

BÜYÜK CEVAP VERMEK İSTİYORDU

Şemzînan alanı, düşmanın hâkimiyet kurmak istediği alanlardan biridir. Şemzînan'ın nüfusu, 30 bin civarındadır. Ancak bu nüfustan fazla da düşman güçleri bulunmaktadır. Şiyar arkadaşta bu hâkimiyeti kırmak, şehit düşen arkadaşlara, Cizre'ye, Sur'a, Nusaybin'e, Gever'e ve Önderlik üzerindeki ağır tecride cevap olmak için Önderliğimize yönelik geliştirilen devletlerarası komplonun başlangıç tarihi olan 9 Ekim günü sabahı gerçekleştirmek istiyordu. Ve düşmana büyük bir cevap vermek istiyordu. Özel korunan Durê Karakolu'na yönelik eylem gerçekleştirmek istiyordu. Bu eylemi daha önceden Melayan Operasyonu'nda Rojinda arkadaşımızla birlikte fedaice şehit düşen Heqî Pîr arkadaşımız gerçekleştirmek istiyordu. Ancak Heqî arkadaş gerçekleştiremedi. Şiyar arkadaş ise Heqî arkadaşın amacını gerçekleştireceğini söyleyerek 9 Ekim günü sabahı önceden hazırladığımız patlayıcılarla dolu bir kamyonla hareket edecekti.

ŞİYAR’IN SON SÖZLERİ

Gitmeden önce şu sözleri söylemişti:

"Arkadaşlara başarılar diliyorum. Bu, bir aylık hazırlıktır. Ondan önce de bu eylem üzerine yoğunlaşmalarım vardı. Böyle bir eylemin kararını verdim. Arkadaşların umutlarını, emeklerini boşa çıkarmayacağım. Arkadaşlar burada büyük bir emek verdi ve bu patlayıcıları hazırladı. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Arkadaşların emeği boşa gitmeyecektir. Zaten herkes biliyor, bu parti emeğin partisidir. Ben de bu çerçevede bu emeğe bir cevap olacağım. Yani bugün yapacağım bu eylem de başarılı olacaktır. Buna inanıyorum. Önder Apo üzerindeki tecride, halkımız üzerindeki baskıya, bu yıl Xakurkê ve tüm Kürdistan'da şehit düşen arkadaşlara cevap olacağım. Bu çerçevede tekrardan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum."

EYLEM ANI

Şiyar arkadaş, konuşmasının ardından harekete geçti. Saat 9'da karakolun güvenliğini sağlayan korucu kampının asayişlerinden geçerek askerlerin tuttuğu üç nizamiyenin ilkini hızlı bir şekilde geride bıraktı. İkinci ve üçüncü nizamiyeleri geçerek askerlerin toplu bir şekilde kaldığı binanın yan tarafına kamyonu sürdü ve bu binaya yaklaştığı andan itibaren eylemini gerçekleştirdi. Ardından bir patlama sesi geldi ve her yer toz-duman içerisinde kaldı. Ve askerlerin yakarışları ve çığlıkları tüm alana yayıldı. Düşman ne yapacağını şaşırmıştı. O esnada arkadaşlarımız ağır silahlarla da karakolu vurdu. Düşman adeta şoka girmişti ve arkadaşlarımıza cevap veremiyordu. Sadece korucu kampından karşılık geliyordu.

58 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Şiyar arkadaşın fedai eylemi ve arkadaşlarımızın yoğun ve etkili vuruşlarının ardından düşman, birçok zırhlı araçla ölülerini kaldırdı. Fedai eylemiyle Durê Karakolu'nda 58 askerin öldüğü ve birçok askerin yaralandığı bilgileri geldi.

XAKURKÊ’YE DÖNÜŞ

Şiyar arkadaşın eylemi ardından birkaç eylem daha yaptık. Artık Ekim ayının sonuna doğru yağan kar ile birlikte Xakurkê'ye geri dönme kararı verdik. Ama halen aklımızda Şemzînan vardı. Şemzînan'ı bırakmak istemiyorduk. Çünkü Axîn, Şiyar, Heqî Pîr, Heqî Cûdî, Evîndar, Savaş, Bahtiyar, Rojinda ve diğer kaybettiğimiz yoldaşlarımız orada kalmıştı. Onları bırakmak istemiyorduk. Ancak pratik bitti ve geri dönme vaktiydi. Her ne kadar zor olsa da onların hayali ve eksikliğiyle yürüyorduk Xakurkê'ye.