İsveç Parlamentosu'nda soykırım kurbanları anıldı

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazilerin katlettiği Yahudi, Roman ve sosyalistler İsveç Parlamentosu'nda düzenlenen bir törenle anıldı.

27 Ocak Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla parlamento binasında düzenlenen etkinliğe soykırım kurbanlarının yakınları ve parlamentoda bulunan siyasi partilere üye milletvekilleri katıldı.

Etkinliğin düzenlendiği salonda Nazilerin soykırımından kurtulmaları için İsveç'e gönderilen Yahudi çocukların İsveç'teki yaşamlarını anlatan fotoğraf sergisi yer aldı.

Parlamento Başkanı Andreas Norlen, üç şeyi gerçekleştirmek için parlamentoda bir araya geldiklerini belirterek, öncelikle soykırım sırasında yaşamını yitiren milyonlarca erkek, kadın ve çocuğu andıklarını söyledi.

”ASLA BİR DAHA OLMAMALI”

İkinci olarak tarihten ders çıkarmak ve toplu mezarlardan, Nazilerin toplama kamplarından gelen sesleri duymak için toplandıklarını belirten Norlen, “Bu sesler bize açık bir mesaj gönderiyor. 'Asla bir daha olmamalı, kötülüğün bir daha bu kadar güçlenmesine izin vermeyin, insanlık değerlerinin çiğnenmesine izin vermeyin’ diyor” dedi.

Norlen, devamla şunları ekledi:

“Üçüncü olarak biz bir birimize insanlık, özgürlük ve demokrasi için mücadele sözü veriyoruz. Toplumumuzun temel değerleri için mücadele sözü veriyoruz. Kötülüklerin engellenmesi ve şiddetin kazanmaması için elimizden gelen her şeyi yapma sözü veriyoruz.”

NAZİLER 13 MİLYON İNSANI KATLETTİ

Nazilerin toplama ve soykırım kamplarında 13 milyon insanı katlettiğini hatırlatan Norlen, “Biz onları kurban oldukları için değil insan oldukları için anıyoruz. Onları mezarda yatan bir kurban olarak değil yaşam, umut ve neşe dolu insanlar olarak görmeliyiz” şeklinde konuştu.

Norlen'in konuşmasını bitirmesinden sonra İsveçli sanatçıların oluşturduğu koro soykırımda yaşamlarını yitirenler için iki ezgi seslendirdi.

Auschwitz Birkeneu kampından kurtarıldıktan sonra İsveç'e gönderilen 94 yaşındaki Livia Frankel, Kamplarda Nazilerin tutsaklara yönelik insanlık dışı muameleleri ve işkencelerini katılımcılarla paylaştıktan sonra Avrupa'da güçlenmekte olan Neo-Nazi ve ırkçı partilerin tüm insanlık için tehlike yarattıkları uyarısında bulundu.

IRKÇI MİLLETVEKİLİNİN DAVET EDİLMESİNE TEPKİ

Irkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları'ndan Milletvekili Björn Söder'in ilk kez soykırım kurbanları için yapılacak anmaya katılacağını açıklaması tartışma ve tepkilere neden oldu.

En sert tepkiler soykırımdan kurtulmayı başaranlardan geldi. Nazilerin toplama kamplarında uzun süre tutulan 95 yaşındaki Yazar Hedi Fried, Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan makalesinde İsveç Demokratları'nın anma toplantısına katılmalarına izin veren anma komitesini sert ifadelerle eleştirdi.

IRKÇILAR TEMİZE ÇIKARILIYOR

Makalede şu ifadeler dikkat çekti: “Soykırımdan kurtulmayı başaranlar dostlarıyla birlikte yakınları ve sevdiklerini anmaya hazırlanırken aynı zamanda ebeveylerinin katilleriyle aynı ideolojiyi savunan temsilcileri karşılamaya hazır olmalı. Bu daha önce asla olamayacak bir şeydi, ama şimdi oluyor. İsveç Demokratları temize çıkarılıyor. Gün kucaklaşma zamanı!”

ETKİNLİĞE KATILMAKTAN VAZGEÇTİ

Yahudiler ve Samiler hakkında aşağılayıcı ifadeler kullandığı bilinen Söder'in soykırım etkinliğine davet edilmesine Sol Parti de tepki gösterdi. Tepkiler sonucu Söder parlamentoda düzenlenen etkinliğe katılmadı.

Bir devlet kurumu olan Yaşayan Tarih Forumu, ülke çapında düzenleyeceği etkinliklerle soykırım kurbanlarını anacak.

27 Ocak Pazartesi günü Stockholm'un Raoul Wallenberg Meydanında soykırım kurbanları anısına mumlar yakılacak ve konuşmalar yapılacak.

Bir gün sonra da Yaşayan Tarih Forumu'nun binasında Polonya asıllı Kanadalı Tarih Profesörü Jan Gabrowski ırkçı ve Neo-Nazi parti ve akımların güçlenmesini konu alan bir seminer verecek.