İşte devletin Nusaybin’de kurduğu fuhuş ve uyuşturucu ağı

Nusaybin’de son aylarda fuhuş, uyuşturucu ve çeteleşme gözle görülür şekilde arttı. Yabancı plakalı araçtakiler ve polislerin tacizine uğrayan kadınlar, ilçedeki bazı kişilerin aracılığıyla düşürülerek bölgedeki memurlarla tanıştırılıyor.

Uyuşturucu, fuhuş ve çeteleşme özellikle son beş ayda ciddi bir artış gösterdi. Kentin bütün girişlerinde ‘arama noktaları’ kuruluyken, uyuşturucunun kente kolaylıkla taşınmasının, polisin suç ortaklığına işaret ediyor.

FUHUŞ ORGANİZATÖRÜ DEVLET

İlçenin en büyük sorunlarından biri devlet kaynaklı olduğu düşünülen, kafelerdeki şüpheli faaliyetler olarak dikkat çekiyor. Nusaybinli olmayan ve kafelerde çalıştırılan kadınlar üzerinden fuhuş organize ediliyor. Fuhuşun gölgesinde ise ajanlık faaliyetleri yer alıyor. Tüm izler, organizatörlerin polis ve asker olduğuna işaret ediyor.

Nusaybin’in merkez Duruca Köyü’nde oturan G.K. ve G. A. isimli kadınlar mahalle ve köydeki genç kadınları düşürerek, kendi çevrelerindeki polislerle tanıştırıyor. Önce polis olduğunu söylemeyen bu kişiler, tanıştıktan sonra bu kadınları baskı ve zorla ajanlığa zorluyor.

Yine Nusaybin Girmeli Köyünden S. T. isimli kadın da köydeki genç kızlarla yakınlık kurduktan sonra, arkadaşlarıyla tanıştırma bahanesiyle kafelere götürüyor, polislerle tanıştırıyor ve onlarla arkadaşlık ortamı kurdurmaya çalışıyor.

Nusaybin Devlet Hastanesi Acil Bölümü’nde bir hemşirenin de ‘arkadaş çevrem’ diyerek bölgedeki polislerle genç kızları tanıştırıp, sonrasında bunu şantaj ve zorla kullanmaya çalışıyorlar.

Sistematik bir hal alan bu duruma, özellikle Nusaybin’deki kafelerde zemin hazırlanıyor. AKP’li N. Y. de kafelerde dolaşarak gerçekleşen bu faaliyetlere aracılık ediyor. Kentte son beş ayda yabancı plakalı araçların mahallerde kadınlara laf atıp taciz ettiği aktarılırken, bu kişilerin ilişkilenmek için geliri iyi olmayan gençleri seçtikleri ifade ediliyor.

Özellikle genç kadınlar, polis tarafından GBT bahanesiyle durdurularak, kişisel bilgileri, telefon numarası veya sosyal medyadaki iletişim adresi isteniyor. Bu şekilde tacize uğrayan kadınlar, son aylarda yalnız sokağa çıkmakta zorlanıyor. İlçede yaşanan taciz ve kafelerdeki durumu gözlemlemek için bir gününüzü geçirmeniz yeterli oluyor.

UYUŞTURUCU VE FUHUŞ NASIL ORGANİZE EDİLİYOR?

25 yaşında olan Z.Y. Nusaybin’de ilk kez sokakta yürümekte zorlandığını ve korktuğunu ifade ederek, şöyle konuşuyor: “Doğma büyüme buralıyım. İlk kez sokakta yürürken laf yedim. Uyuşturucu ve taciz, son beş yılda çok azalmıştı. Ama yasak kalktıktan sonra buralarda hiç olmadığı kadar arttı. Artık dışarıya çıkmaya korkuyorum. Ne zaman çıksam tanımadığım birilerini görüyorum Nusaybin’de. Ne iş yapıyorlar belli değil ama uyuşturucu ve fuhuş işlerini onlar organize ediyor. Geçtiğimiz gün bakkala giderken sürekli sokak başındaki polis panzeri çevirip, kimliğimi istedi. ‘Evden yeni çıktığımı hemen bakkala uğrayıp döneceğimi, kimliğimin üzerimde olmadığını’ söyledim. Bu seferde numaramı istedi. Telefon kullanmıyorum deyince ‘seni karakola götüreceğiz, ne bilelim kimsin sen’ deyip, facebookumu istedi. Bir isim kafadan sallayıp hızlıca eve geldim. Annemlere anlatamadım konuyu, bu sefer bir olay çıkmasın diye.”

MAHALLEDEKİ BAZI KADINLAR KULLANILIYOR

Nusaybin’de genç kızların belli kişiler aracılığıyla polis ve memurlarla tanıştırıldığını aktaran Z.Y, anlatımlarını şöyle sürdürüyor: “Her mahallede neredeyse bu kadınlar var. Özellikle genç kızlarla önce arkadaş, abla oluyorlar. Sonra bu kişilerle kafelerde oturuyorlar, arkadaş ortamı deyip kimliklerini saklayan polis ve memurlarla tanıştırıyorlar. Komşumun kızını bir gün hastaneye kaldırdılar, ben de gitmiştim, baktım sivil polisler geldi bununla çok samimiler. Ben hemen şok olup çıktım. Sonra araştırdık ki bunları mahallede iyi anılmayan kadınlar tanıştırmış ve bu şekilde arkadaş olmuşlar. Ailelerin korkusundan açık açık görüşemezlerse özellikle kafe ve uzaklarda görüşüyorlar. Sonra komşumun kızına o gün olanları sordum, ‘sevgiliyiz’ dedi polisle. Bir daha da görüşmedik sonra görüşmedik.”

SİSTEMATİK HALE GELEN POLİS TACİZİ

İlçede sürekli bir polis tacizine uğradıklarını dile getiren T.S isimli kadın, Nusaybin girişinde dolmuşta kimlik kontrolü sırasında “ifaden var denilerek” indirildiğini, telefon numarası ve ev adresinin alındığını aktardı. Daha sonra gizli numaran birkaç görüşmek için birilerinin kendisini aradığını belirten T.S, şunları anlattı: “Bu durumlar sıkça yaşanmaya başlandı. Bazı kişiler de önce tanışıp sonra kafe ve Mardin’de gezme bahanesiyle polis ve askerle tanıştırıyor kızları. Kimisi anlayınca tanıştığı kişilerin kim olduğunu görüşmek istemiyor. Bu seferde aile ve seni tutuklarız tehditleriyle zorla görüşmek zorunda kalanlar oluyor. Ben de mahalledeki Songül aracılığıyla onlarla tanıştım. Önce Songül tanıştı bizimle, yakınlık kurdu güvenip seviyorduk. Her ne işimiz olsa o koşardı. İşe koyma konusunda bile yardımcı olurum diyordu. Güveniyorduk da. Biraz süslüydü diye ailem pek sevmezdi. Bir gün arkadaşları geldi oturduğumuz yere. Onlarla da tanıştık. Sonra baktım ki bunlar polis. Bize ‘onların iyi olduklarını, Urfalı olduğunu birinin ve evlenmek istediğini’ söyleyip duruyordu. İlk başta korktum, bir iki kere görüştüm ama sonra görüşmedim. Hattı mı değiştirdim. Aileme zarar verirler diye çok korkuyordum ama diğer arkadaşlarım onlarla çok sık görüşüyor.”