İran'a göre Netanyahu 'atom bombası' konusunda şov yapıyor

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun İran’ı “gizli atom stoklama tesisine” sahip olmakla suçlamasını reddetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Hiçbir şov, İsrail’in bölgemizde gizli ve açıklanmayan nükleer silah programına sahip tek ülke olduğu gerçeğini gizlemeyecek” dedi.

Netanyahu, Perşembe günü BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada İran’ın atom bombası ile ilgili “gizli bir stoklama” tesisi olduğu suçlamasında bulunmuştu.

Netanyahu, elinde Tahran’ın göbeğinde bir binaya ilişkin dışardan çekilmiş fotoğrafları göstererek, “İran'ın gizlediğini İsrail bulacak” dedi.

Nisan ayı sonunda İran’ın gizli nükleer planları olduğuna dair başka bilgiler paylaştığını da hatırlatan Netanyahu, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nu sözkonusu bina boşaltılmadan müfettişler göndermeye çağırdı.

Netanyahu ayrıca ABD’nin Mayıs ayında nükleer anlaşma planından çekilmesini memnuniyetle karşıladığını bir kez daha ifade etti.

İran rejimi 20 Eylül günü de BM’den İsrail’in tehditlerini mahkum etmesini ve nükleer programını gözetim altına almasını istemişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Ağustos ayı sonunda, gizli bir nükleer reaktörü ziyareti sırasında yaptığı açıklamada İsrail’in “düşmanlarını yok etmek için tüm olanaklara sahip” olduğu tehdidinde bulunmuştu. Netanyahu’nun bu açılaması, “atom bombasını” ima ettiği şeklinde yorumlanmıştı.

Fars haber ajansına göre İran’ın BM’deki büyükelçisi Gulumali Hoşru, BM genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta, “Birleşmiş Milletler üyeleri bu tehditlere göz yummamalı ve tüm İsrail nükleer silahlarını ortadan kaldırmalı” demişti. Hoşru, BM’den İsrail’i Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nı imzalamaya zorlamasını ve İsrail nükleer programını Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun gözetimi altına almasını istemişti.