İLO: Salgın genç işsizliğini arttıracak

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), hükümetlerin koronavirüs salgınını önlemek için aldığı istisnai tedbirlerin özellikle gençlerin iş pazarına girişi üzerinde negatif sonuçları olacağına dikkat çekti.

Genç işsizliğine ilişkin küresel eğilim raporunu sunan İLO’nun iş politikaları departmanı müdürü Sangheon Lee, salgına karşı alınan tedbirlerin tüketim ve üretim üzerinde etki yapacağı gibi, gençleri de güçlü bir şekilde etkileme riski olduğunu, zira genellikle ekonomik krizlerden gençlerin daha çok etkilendiğini kaydetti.

Sangheon Lee, gençlerin daha geçici, daha esnek ve daha istikrarsız işlere eğilim gösterdiğine işaret ederken, “Eğer Covid-19’la bağlantılı tüketim gelecek aylarda yavaşlamaya devam ederse, iş fırsatları anlamında gençler üzerinde ağır sonuçları olmasını beklememiz gerekiyor” dedi.

İLO’ya göre 15-24 yaş arası gençlerdeki işsizlik 2020 ve 2021’de küresel düzeyde hafif bir şekilde artacak. Genç işsizliği 2019’da yüzde 13,6’ya ulaşırken bu durum bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Kuzey Amerika ve Sahra Altı Afrikası’nda yüzde 9’a yakın olan genç işsizliği, Kuzey Afrika’da yüzde 30’un üzerine çıkıyor.

Rapora göre, gençler genel olarak 25 yaş üstü yetişkinlere kıyasla üç kat daha fazla işsiz kalma riski taşıyor. Gençler arasında bir iş sahibi olanlar, diğer bir ifadeyle 429 milyon gencin yüzde 13’ü aşırı yoksulluk içerisinde yaşıyor. Bunlar günde 1,90 doların altında ücret alıyor. Yüzde 17’si günlük 3,20 doların altında bir gelirle ılımlı yoksulluk durumunda bulunuyor. Ayrıca her beş gençten biri eğitimsiz kalırken, ne iş ne de formasyona sahip değiller. Bu durumun çoğunlukla genç kadınları vurduğu kaydediliyor.