Berivan’ın gözü arkada kalmadı

Xebat, cenaze töreninden şehit düşen eşi Berivan’la gerilla yolunda yarım kalan yolculuğu tamamladı. Onu kızı Zilan ve kardeşi Rozerin takip etti. Şimdi yuvaları PKK’de mücadeleye devam ediyorlar.

Xebat ve Berivan akrabaydılar, henüz 15-16 yaşlarındayken evlendirildiler. Yurtseverdiler, gerilla olma istemleri vardı. Bir kızları oldu, adını Zilan koydular. Zilan’ı da alıp gerillaya katılmak için yola çıktılar ama yakalandılar. Xebat tutuklandı. Cezaevinde, Berivan’ın katıldığı Armanc Kerboran’ın cenaze töreninde katledildiğini öğrendi. Üç yıl sonra serbest bırakılınca yarım kalan yolculuğunu tamamladı; gerillaya katıldı. 5 yıl sonra Zilan geldi. Zilan’ı da halası Rozerin takip etti.

HPG gerillası Xebat Beritan, 1987’de Mardin/Kerboran’da dünyaya geldi. 2012’de gerilla saflarına katıldı. Tipik bir  yurtsever Kürt ailesinin inat, umut ve bedelden sakınmayan öyküsünü gerilla Xebat’ın anlatımıyla paylaşalım:

BİRLİKTE BÜYÜDÜLER, ÜLKELERİNE BAĞLANDILAR

PKK’yi daha küçük yaşlarda talebe ismiyle duymuştum. Ailem yurtseverdir. Çok küçük yaşlarda ben ve akrabam Berivan evlendirildik. Çok bilinçli değildik, aynı zamanda PKK’yi de bu düzeyde tanımıyorduk. Evlendiğimizde ben 16, Berivan ise 15 yaşındaydı. Ailemizde gerillaya katılımlar çok fazla oluyor, aynı zamanda şehit haberlerini de alıyorduk. 2000’bir kızımız oldu. Ona şehit Zilan’ın adını verdik. 

ÇOCUK GETİRDİĞİMİZE HAYIFLANIYORDUK

Mücadeleninin gerekliliğini kavradıkça ben de Berivan da sömürge bir ülkeye çocuk getirdiğimiz için hayıflanıyorduk. Mesele maddi durum değildi. Ailelerimizin maddi açıdan durumları iyiydi. Kendimizi düzen koşullarına göre de geçindiriyorduk ama sömürgeciliği kabullenemiyorduk. Dilimiz, kimliğimiz, kültürümü esaret altındaydı, kendimizden utanır hale getirilmiştik ve çocuğumuzun aynı şeyi yaşamasını istemiyorduk. Bunu tam olarak kavrayınca ikimiz de Zilan’ı alıp gerillaya katılacağız, dedik. 

KATILIM YOLUNDA YAKALANDIK

Özgür dağlara doğru 2009’da yola çıktık. Kerboran sınırında Türk askeri tarafından gözaltına alındık. Berivan ve Zilan bırakıldı ama ben tutuklandım, 3 yıl ceza verildi. Cezaevinde daha fazla okuma ve Önderliği kavrama fırsatım oldu. 

BERİVA’NIN ŞEHADET HABERİ

Cezaevinin ikinci yılında, yani 2011’de bir gün radyoyu dinlerken Armanç Kerboran’ın şehit olduğunu duydum. Bu bende çok büyük bir etki yarattı. Armanç arkadaş ailede çok sevilen, hep bizlere örnek olarak gösterilen bir arkadaştı. Şehit Armanc’ın, Kerboran’da cenaze töreni vardı. Akşam cenaze töreni haberlerini dinlediğimde iki yurtsever kadının Türk ordusu tarafından katledildiğini, birinin Berivan olduğunu öğrendim…

BERİVAN’IN DA HAYALİYDİ

Berivan’ın en büyük hayali özgür Kürdistan dağlarında halkımız için savaşmaktı. Cezaevinde çıktıktan sonra 2012’de Kürdistan dağlarına geldim. Ben ve Berivan hiç çocukluğumuzu yaşamadık. Kürdistan’da çocuklar çocukluklarını yaşasınlar diye hep savaşacağım, ne zaman bir çocuk özgürce ülkemizde oynarsa, hiçbir tahakküm altında kalmazsa o zaman Berivan’ın ve nice katledilen yurtsever halkımızın intikamını aldım, diyeceğim. 

ZİLAN BENDEN SONRA GELDİ

Katıldığımda Zilan’ı getirmedim. Ne olursa olsun kendisi gelecektir, hep buna inandım. Zilan da 2017’de geldi, şimdi dağlarda. Benim için Zilan’la bu dağlarda savaşmak çok anlamlı. Baba kız ilişkisinden daha kutsalı, onunla yoldaş olmak. Zaten kız kardeşim Rozerin de 2014’te katıldı.