Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında en az 14 ölü

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Salı günü yeniden silahlı çatışmalar yaşandı. Son üç gündür yaşanan çatışmalarda en az 14 kişi öldü.

Başta Rusya olmak üzere uluslararası alandan gelen sükunet çağrılarına rağmen Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırda çatışmalar devam ediyor.

Salı günü yeniden sınırdaki Tovuz ilçesinde çatışmalar yaşandı. Azerbaycan, bu çatışmalarda 7 asker ve bir sivilin öldüğünü belirtti. Azerbaycan diğer önceki iki gün yaşanan çatışmalarda da 4 askerin öldüğünü duyurmuştu. Böylece resmi verilere göre Azerbaycan cephesinde 11 asker ve bir sivil öldü. Sivil ölümü başka kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor. Salı günü ölenler arasında bir Azeri general ve bir albay da var.

Ermenistan ise “düşman ateşi altında” iki askerinin öldüğünü bildirdi. Ermenistan yetkilileri, Azerbaycan güçlerinin Salı sabahı topçu atışları ve insansız hava araçları ile saldırdığı tepkisinde bulundu. Savunma Bakanlığı’nın bir sözcüsü, saldırıda sınır yakınındaki Berd kentinde sivil alt yapıların hedef alındığını belirtti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, “sivil halkın güvenliğine karşı saldırılara orantılı bir yanıt verileceği” uyarısında bulundu.

TÜRKİYE KÖRÜKLÜYOR

Çatışmaların artması nedeniyle Rusya, ABD ve Avrupa Birliği ateşkese çağırdı. Tarihsel olarak Ermeni düşmanı olan Türkiye ise Azerbaycan yanında saf tuttu.

Ermenistan hükümeti Türkiye’nin Azerbaycan ile gerilimleri körüklediği tepkisinde bulundu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, “Azerbaycan güçlerinin provokatif eylemlerini şiddetle” kınarken, çatışmanın bir anda ortaya çıkmadığını, Azerbaycanlı yöneticilerin bir süredir “bildikleri nedenlerle Ermeni karşıtı kartı oynamaya çalıştığını” ifade etti.

Paşinyan, “Açık ki, Azerbaycan’da salgın ne kadar yayılırsa, sosyo ekonomik durum ne kadar ağırlaşırsa, siyasi-askeri yönetimin Ermeni karşıtı söylemleri de o kadar yoğunlaşıyor” diye tepki gösterdi.

Ermenistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başından bu yana, Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için çatışma halinde. Bu bölge, 1991 yılında Ermenistan’ın desteği ile tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. Azerbaycan ile çıkan savaşta 30 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ve bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlandı.