Almanya’da emeklilik tasarısında henüz uzlaşı yok

Almanya’da koalisyon ortakları konusunda aylardır süren müzakerelere rağmen milyonlarca dar gelirli çalışanı ilgilendiren ‘temel emeklilik maaşı’ konusunda henüz uzlaşma sağlanamadı.

Büyük Koalisyon’da Çalışma Bakanlığı görevini yürüten Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Hubertus Heil, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) arasında ‘temel emeklilik maaşı’ (Grundrente) konusundaki müzakereler sürüyor. CDU’nun ‘mali gerekçelerle’ yanaşmadığı Grundrente projesi Bakan Heil tarafından değiştirilerek yeniden koalisyon gündemine getirildi.

Bakanın sunduğu son ‘uzlaşı önerisinde’ Grundrente uygulaması kapsamında en az 35 yıl prim ödeyen bireylerin asgari emeklilik maaşından faydalanmasına ilişkin şartı, 33 yıldan itibaren geçiş yapılacak şekilde düzeltmeye gidildi. Ayrıca bekar bir kişi için aylık 1250 Euro olarak öngörülen en düşük maaşın hesaplanmasında bu miktarın üstündeki gelirlerin yüzde 40’ı da hesaba katılacak. Bu miktar evli bir çift için 1950 Euro olarak öngörülüyordu.

CDU MALİ VARLIKLARIN İNCELENMESİNDE ISRARLI

Hükümet ortağı CDU’nun SPD’nin son uzlaşı önerisine mali gerekçelerle karşı çıktığı biliniyor. CDU, önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçecek uygulamanın yıllık en az 1,4 milyar Euro maliyeti olacağını ve bu yüzden ‘belirsizlik’ olduğunu savunuyor. Oysa tartışmaların yaşandığı bu günlerde Almanya’nın 2019 bütçesinin en az 13 milyar Euro fazlalık verdiği duyurulmuştu.

CDU ayrıca bireylerin ‘temel emeklilik maaşının’ hesaplanmasında tüm gelirlerin ve mali varlıkların da dahil edilmesini istiyor. Bu kapsamda kira gelirleri, özel emeklilik veya hayat sigortası gelirleri de dikkate alınacak.

SPD’nin yaptığı uzlaşı önerisinin bu ayın sonunda Bakanlar Kurulu’nda karara bağlanması bekleniyor.

Nüfusun dörtte birinin emeklilik yaşında olduğu Almanya’da milyonlarca emeklinin yaşanabilir olmaktan uzak maaşlara maruz kaldığı biliniyor.