Türk devleti El Kaide’ye 50 askeri araçla yardım gönderdi

Suriye rejimi Ankara destekli çetelerin işgalindeki Han Şeyhun’a girerken, Türk rejiminin de El Kaide bağlantılı çetelere destek amacıyla 50 askeri araçtan oluşan bir konvoy gönderdiği bildirildi. Suriye ve Rusya uçakları konvoyu çevresini bombaladı.

Türk Savunma Bakanlığı, çetelere yardıma koşan konvoya yönelik hava saldırılarını kınayarak, Rusya ile yürütülen mevcut işbirliği ve diyaloga aykırı olduğunu savundu.

Suriye rejimi daha önce yaptığı açıklamada Türk rejiminin cephane yüklü bir konvoyu “teröristlere” gönderdiği tepkisinde bulunmuştu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Rusya ve Suriye uçakları konvoyun ilerleyişini engellemek için konvoy yakınlarını bombaladı. Gözlemevi, Rusya’nın düzenlediği bir hava saldırısında, Türk konvoyu önünde giden bir çete kamyoneti vuruldu.

Bölgeden gelen bilgilere göre aralarında zırhlı araçların, askeri birlikleri taşıyan araçlar ve en az beş tankın olduğu 50 araçlık bir konvoy, Han Şeyh’un 15 kilometre kuzeyindeki Maret el Numan’a doğru yol aldı.

Türk konvoyunun gönderilmesi, Suriye rejimi güçlerinin Pazar akşamı Han Şeyhun’a girişi sonrasına denk geldi. Han Şeyhun, El Kaide çıkışlı Heyet Tahrir el Şam çetelerinin denetiminde bulunuyor.