Telefon, yoğunlaşma kapasitesini bir balığınkine yaklaştırdı

Ekranlara bağımlılık nedeniyle insanların yoğunlaşma kapasitesinin Japon balıklarının kapasitesine yaklaştığı belirtiliyor.

Fransız gazeteci Bruno Patino, yeni bir kitabında, cep telefonlarının etkisi üzerine uyarılarda bulunuyor. Patino, ekrana bağımlılık nedeniyle inanların dikkat kapasitesinin Japon balıklarınınkine yaklaştığına dikkat çekiyor.

Bu kırmızı balıklar, kavanoz içerisinde etrafında dönerken, yoğunlaşma kapasitesi sekiz saniye olarak ifade ediliyor. Google tarafından yapılan bir araştırmaya göre insanların dikkat yoğunluğu da bundan böyle dokuz saniyeye yaklaştı.

Gazeteci Patino da bu endişe verici istatistikten hareketle ekran bağımlılığının sonuçlarına dikkat çekiyor. Kitap, “Japon balığı uygarlığı: yoğunlaşma pazarı üzerine küçük bir sözleşme” başlığını taşıyor.

Patino, “Ekranlarla ilişkilerimizde bir şeyler hiç iyi gitmiyor, giderek daha bağımlı hale geliyoruz. Bir ders sınıfı veya bir aile kahvaltısının neye benzediğine bakmak yeterli. Bize dış dünyayı açması gereken bu ekranlar, bizi azar azar hapsediyor” diyor.

2012 ile 2016 arasında cep telefonları üzerinde günlük olarak geçirdiğimiz zaman ikiye katlandı. Brezilya’da 4 saat 48 dakika, Çin’de 3 saat, ABD’de 2 aat 37 dakika ve Fransa’da ortalama 1 saat 32 dakika cep telefonu ekranı karşısında geçiyor. Nisan ortasında kitabı yayınlanan Pationo’ya göre telefon karşısında geçirilen zaman, 2020’de ikiye katlanacak.

Patino, “Bu bağımlılık artık bir tesadüfün ürünü değil, belli sayıda platform, alet ve ekonomik reklam modeli ile uygulamanın ürünüdür. Bu model mevcut beyin zamanına bağımlı. Aletler sürekli bağlantı halinde ve başka şeyler için kullandığımız zamanı fethetmesi gerekiyor. Bunu daha iyi yapabilmek için, bizi bağımlı kılmak için bazı nörobilimlerin desteğini kullandılar.