Mısır’da 4.400 yıllık bir mezar bulundu

Mısır’ın başkenti Kahire yakınındaki Sakkara sitesinde 4.400 yılı aşkın geçmişe sahip bir mezar bulundu. Mezarın bir rahibe ait olduğu bildirildi.

Mısır Antikalar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre “Wahtye” olarak adlandırılan rahibe ait mezar 7. Hanedanlık (M.Ö. 2500 ve 2300 arası) döneminden kalma. O dönem firavun Neferirkare (M.Ö 2446-2.438) hüküm sürüyordu.

Bakan Halid El Enani, “içeriden heykellerle süslenen mezarın istisnai bir şekilde iyi muhafaza edildiğini” belirtti. Enani, sözkonusu rahibin yüksek sınıfa mensup olduğunu kaydetti.

Mezarın sahibini, annesi, eşi ve ailesini gösteren tasvirler ile çok sayıda kulübe ve heykelin, bu mezarda keşfedildiği belirtildi. Bir metre ila insan boyunda değişen ölçülerdeki heykellerin kişiler veya tanrısallıkları temsil ettiği kaydedildi.

Mezarda keşfedilen bazı hiyerogliflerin Wahtye’nin annesi ve eşine gönderme yaptığını belirten yetkililere göre, başka hiyerogliflerde mutfak, içki, inşaat gibi çeşitli faaliyetlere katılan Mısırlılar görülüyor.

Keşfi yapan Mısırlı ekip, bundan böyle rahibin sandukasını bulmaya çalışacaklarını bildirdi.

Kasım ayında Sakkara sitesinde ilk kez 6.600 yıllık mumyalanmış bok böcekleri ile kedi ve yılan mumyaları bulundu. Mısır Antikalar Bakanı Halid el Enani, bu keşfin eski imparatorluğun başkenti Sakkara kraliyet şehir mezarlığı içerisindeki Userkaf tören kompleksini çevreleyen kayalık bir alanda yapıldığını bildirmişti. Yapılan keşifler arasında 6.600 yıllık mumyalanmış bok böceklerinin yanısıra, kedi ve yılan mumyaları da vardı.

Sakkara şehir mezarlığında özellikle firavun Zoser’in ünlü piramidi bulunuyor. Milattan Önce 2.700 yılına doğru mimar Imhotep tarafından inşa edilen bu yapı, yer yüzündeki en eski yapılardan biri olarak değerlendiriliyor.