Fransa’da dev büyüklükte turiasauria iskeleti bulundu

Fransa’da bugüne kadar bulunanlardan çok daha büyük bir dinozor kemiği keşfedildi. Dinozorun onlarca metre uzunlukta olduğu tahmin ediliyor.

Fransa’nın güneybatısındaki Nouvelle-Aquitaine bölgesine bağlı Angeac-Charente’ta yapılan çalışmalar sonucunda bir dinozora ait dev bir uyluk kemiği bulundu.

Bulunan uyluk kemiğinin bugüne kadar bulunanlara oranla oldukça büyük olduğu ve 2 metre uzunluğunda olduğu bilgisi verildi.

Araştırmada yer alan Ulusal Doğal Tarih Müzesi üyesi paleontolog Ronan Allain, buldukları uyluk kemiğinin bugüne kadar karşılaştıklarının en büyüğü olduğunu söyledi.

Allain, uyluk kemiğinin en az 40 ton ağırlığında ve 30 metre uzunluğunda ‘turiasauria’ türü sınıflandırılmamış bir dinozora ait olduğunu kaydetti.

Angeac-Charente’daki araştırmalar, yaklaşık 10 yıl önce bulunan başka bir uyluk kemiğinin ilgi çekmesi üzerine yoğunlaştırılmıştı.

Turiasauria türü dinozorlar diğerlerine oranla daha ağır gövdeleriyle biliniyor. Bu türün boyunları daha kısa olurken, kuyrukları ise daha kısa ve kalın. Yine kafaları kübik formda iken, çeneleri ise daha geniş.

Bölgede yapılan çalışmalar esnasında daha önce de çok sayıda kafa, çene ve diş parçaları bulunmuştu.

Dinozorların günümüzden yaklaşık 65 milyon yıl önce yok oldukları tahmin ediliyor. Ancak bu yok oluşun ani bir göktaşı çarpmasıyla mı yoksa farklı bir nedenden dolayı zamana yayılmış bir şekilde mi gerçekleştiği henüz kesin olarak bilinmiyor.