Akıllı telefonlara bağımlılık depresyona yol açıyor

Son yıllarda bireylerin hayatında daha fazla yer kaplayan ve neredeyse birçok işlemin yapılabildiği akıllı telefonların yarattığı bağımlılığın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapılıyor.

Smartphone ya da tercüme edilmiş adıyla akıllı telefonlar, hayatın birçok alanında getirdikleri kolaylıklar nedeniyle ‘vazgeçilmez’ olarak kabul ettirilmek isteniyor. Her ne kadar yaşamda getirdiği kolaylıklar bilinse de, özellikle gençler açısından oldukça ciddi sağlık sorunlarının nedeni de olabilir akıllı telefonlar.

HER BİR BİLDİRİM BEYNİ YORUYOR

ABD’de yapılan araştırmalar, akıllı telefonların farklı uygulamalarının gönderdiği bildirimler bile tek başına kullanıcıların beyninin fazlaca yorulmasına yol açıyor. Gönderilen bildirimler nedeniyle örneğin çalışan bir bireyin defalarca rahatsız olması söz konusu.

Ayrıca herhangi bir aktivite esnasında aldığımız bildirimleri okumamız veya cevap vermemiz beyni yoruyor. O esnada yaptığımız işten başka bir uğraşıya geçmesi beyne önemli bir zaman kaybettiriyor. Le Soir gazetesinin görüşlerine başvurduğu psikolog David Meyer, akıllı telefonların gönderdiği bildirimlerin bir çalışanın üreticiliğini yüzde 40 oranında azaltabileceğine dikkat çekti.

BEYNİ STRES VE KORKU İÇİNE SOKUYORLAR

Zira insan bir uğraştan başka bir uğraşa geçtiğinde stres hormonu olarak bilinen kortisol salınıyor ve zevk hissi veren hormon olan dopamin salınımı başlıyor. Bir başka deyişle, akıllı telefonlardan gelen her bir bildirimle oluşan stres, daha fazla dopamin salınımını tetikliyor. Bu ise belli bir bağımlılığa yol açıyor ve insanların can sıkıntısına yol açabilecek şekilde ‘anlamsızca’ şeyler yapmasına neden oluyor.

Akıllı telefonların gönderdiği bildirimler kullanıcının beyninin sürekli bir stres ve korku içinde olmasına neden oluyor. Bu ise, beynin en önemli bilişsel fonksiyonlarını sağlayan bölümünün zarar görmesi anlamına geliyor.

ÖZELLİKLE GENÇLERDE DEPRESYONA YOL AÇIYOR

Akıllı telefonların neden olduğu en önemli tehlike ise, sık sık kullananların depresyona girmesine yol açabilmeleri.

Özellikle Facebook gibi sosyal medya ağları uygulamalarını cep telefonlarında bulunduran kişilerin gelen bildirimleri takip etmesinin depresyona yol açtığı biliniyor. Düzenli olarak hesabına gelen yeni bildirimleri takip etme ve bu beklenti hali gençleri mutsuzluğa itiyor.

Bundan en çok etkilenenler ise gençler. Akıllı telefon uygulamaları sayesinde sürekli herşeyi anında ulaşabilme isteğinin karşılanamaması durumunda mutsuzluk oluşuyor. Bu da bir tür depresif ruh haline neden oluyor.