Yakalanan çete üyesi itiraf ediyor: İşte 'Zeytin Dalı' planı

Efrîn'e yönelik işgal girişimi saldırılarında yakalanan çete üyesi Ebdo Ehmed İsmail, Türk devletinin kendilerine "Efrîn'i alarak Cerablus-Ezaz-Bab bölgesi ile İdlib'i birleştirme ve Türkiye'ye bağlama" vaadinde bulunduğunu itiraf etti.

Efrîn'de YPG/YPJ savaşçılarıyla girdiği çatışmada yaralı yakalanan bir çete üyesinin itirafları, Türk devletinin Efrîn'e başlattığı işgal girişiminin asıl amacını bir kez daha ortaya koydu. Efrîn'e yönelik işgal girişimi sırasında yaşanan çatışmalarda yaralı yakalanan çete üyesi Ebdo Ehmed Îsmail, ANF'ye konuştu ve Türk devletinin kendilerine "Efrîn'i alarak Cerablus-Ezaz-Bab bölgesi ile İdlib'i birleştirme ve Türkiye'ye bağlama" vaadinde bulunduğunu itiraf etti.

HAMA'DAN İDLİB'E, İDLİB'TEN EFRÎN'E

Hama'nın Latamnê köyü nüfusuna kayıtlı olan 21 yaşındaki Ebdo Ehmed Îsmail, rejimin kendisini askere alma korkusundan dolayı babasının kendisini Îdlib'de dedesinin yanına gönderdiğini ve burada amca çocuklarının vasıtasıyla Ceyşül Ezê grubuna katıldığını söyledi. İdlib'in güneyinde Suriye rejim güçlerine karşı savaşan Ceyşül Ezê grubunda dört ay kaldıktan sonra bir yıl önce Şehba bölgesine geçtiğini ve burada Türk devletinin kurduğu El Nuxbe grubuna katıldığını söyledi.

100 DOLAR MAAŞ

Türk devletinin El Nuxbe grubu ile özel olarak ilgilendiğini ve tüm desteklerini Türkiye'den aldıklarını belirten Ebdo Ehmed Îsmail isimli çete, aylık olarak 45 bin Suriye lirası (yaklaşık 100 dolar) maaş aldıklarını söyledi. Türk devletinin işgal ettiği Cerablus-Bab-Ezaz bölgesine geldiğinde DAİŞ'in bölgede olmadığını söyleyen Îsmail, Efrîn'de bu bölgeye geldikten sonra savaşmak için ilk kez Efrîn'e getirildiğini dile getirdi.

'TÜRK YETKİLİLERLE ARAMIZ ÇOK İYİYDİ'

Türk devletinin Nuxbe hareketini Suriye'nin farklı yerlerinden devşirdiği çetelerden oluşturduğunu söyleyen Îsmail, "Hama, Halep, İdlib, Humus gibi yerlerden çok sayıda kişi vardı. Yani karmaşık bir yapıya sahipti. Türklerle bizim grubun arası çok iyiydi. Hawar Kilis köyünde toplantılarımız oluyordu. Ne istersek veriyorlardı. Mesela Türk yetkililer kendi üslerinden çıkıp gelip bizim noktaları teftiş ediyorlardı" dedi.

TALAN VE HIRSIZLIKLA TEŞVİK

Maaş zamanı geldiğinde Ebû Amma isimli bir yetkililerinin Türkiye'ye gittiğini ve döndüğünde maaşlarını aldıklarını belirten Îsmail, Efrîn'e yönelik işgal harekatı başladığında kendisinin katılmak istemediğini söyledi. Îsmail, "Bir ayağım kısa biri uzun. Bu halle çatışmaya giremem dedim. Ama yetkililerimiz 'gitmelisin, bak senin evlenme vaktin de geldi. Oraya git, çok fayda görürsün' dediler. Faydadan kastları da girilen bölgeleri talan etmekti" diye konuştu.

HAWAR KİLİS KÖYÜNDEN İŞGALE GİRİŞTİ

İşgal harekatına katılmak üzere Bab yakınlarındaki üslerinden çıkarıldıktan sonra Hawar Kilis köyüne götürüldükleri belirten İsmail, kendilerien Cindirêsê cephesine götürüleceğini ancak oraya götürülmediklerini söyledi ve şöyle devam etti: "Nereye gittiğimizi bilmiyorum. Akşam saat 20.00 dolaylarında çıkarıldık. Gece bir tepeye çıktık, sabah saat 04.00 sularında da bir köye girdik. Ama neresi olduğunu bilmiyorum. Sonra çatışma çıktı ve ben elimden yaralandım. Kendime geldiğimde bulunduğum yerde kimseyi etrafımda görmedim. Sonra sizin iki YPG'li geldi ve beni alıp hastaneye getirdiler." Hastanede tedavi edildiğini ve elinin kopmak üzereyken kurtarıldığını söyleyen İsmail, hiçbir kötü muameleye maruz kalmadığını dile getirdi.

'BURALAR SONUNDA TÜRK DEVLETİNE KATILACAK'

"Türk devleti sizi savaşa gönderince size ne vaatte bulunuyordu ya da komutanlarınız size bu savaş hakkında ne söylüyordu?" sorusunu yönelttiğimiz çete üyesi Ebdo Ehmed İsmail, şu yanıtı verdi: "Türk devleti bize burdan Daret Îze'ye kadar yol açmamız gerektiğini söyledi. Efrîn'i alarak Cerablus-Ezaz-Bab ve İdlib'i birleştireceğimizi söylüyorlardı. Burası bizlerin denetiminde olacaktı ve istersek ileride Türkiye'ye bağlanabilirdi" diye konuştu. "Burada size bir devlet kurulma sözü mü verildi?" diye sorduğumuz çete üyesi, "Bu bölgelerin hepsi sonunda Türk devletine kalacak" dedi.