Strasbourg’da Öcalan’a Özgürlük Nöbeti mitingi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’da devam eden Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nin beşinci yılında bir miting düzenlendi.

25 Haziran 2012’de Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi (AK) karşısında başlatılan Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nin beşinci yılı vesilesiyle düzenlenen mitinge yüzlerce kişi katıldı.

Mitingin açılış konuşmasını yapan Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanları Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç, 5 yıllık tarihi eylemi selamladı.

5 yıllık süreçte 1500’e yakın Kürdün ve dostlarının nöbet eyleminde yer aldığı hatırlatılırken, Öcalan’ın özgürlüğüne yönelik önemli bir eylem olduğu vurgulandı.

‘DEMOKRASİYİ SADECE KENDİ REFAHLARI İÇİN İSTİYORLAR’

Mitingde konuşan Kürdistan İslam Toplumu (CÎK) temsilcisi Melle Hafız Turhallı, Avrupa ülkelerini ve kurumlarını duyarsız tavırlarından ötürü kınadı. Demokrasiyi sadece kendilerinin yaşam rahatları için istemelerini eleştirdiklerini söyleyen Turhallı, Avrupa ülkelerinin sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

PYD adına yapılan konuşmada ise, Rojava devriminin öncüsünün Öcalan olduğunu vurgulanırken, Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelenin devam edeceği dile getirildi. Konuşmada, işgalci devletlere karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

GENÇLİKTEN ÖNDERLERİ İÇİN MÜCADELE VURGUSU

Ciwanên Azad adına yapılan konuşmada da Kürt gençliğinin Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelesinden vazgeçilmeyeceğinin altı çizildi. Konuşmada, Apocu gençlik olarak tüm Kürt gençlerini faşist işgale karşı birleşmesi istendi.

TJK-E: DAHA YARATICI EYLEMLERLE DEVAM EDECEK

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına okunan açıklamada ise, 5 yılını geride bırakan nöbet eylemi selamlandı. Öcalan’ın ağır bir tecride tutulduğu kaydedilen açıklamada, Öcalan’la Nisan 2015’ten bu yana sadece bir kez kardeşi Mehmet Öcalan’ın görüşebildiği hatırlatıldı.

Öcalan’ın sağlık ve güvenliğine ilişkin endişelere dikkat çekilen açıklamada, tecridin hiçbir hukuka sığmadığının altı çizildi.

Avrupa devletlerinin bu tecritte pay sahibi olduğu belirtilen açıklamada, Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) bir an önce sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yapıldı.

Öcalan’ın Ortadoğu halklarının sorunlarına sunduğu çözüm önerilerinin önemine değinilen TJK-E açıklamada, sorunların çözümü isteyen tüm kesimlerin Öcalan’ın özgürlüğünü sahiplenmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, 5 yıl boyunca süren ve Kürtlerin en uzun soluklu ve aralıksız eylemi olan Öcalan’a Özgürlük Nöbeti selamlanırken, diğer alanlarda ise ‘daha yaratıcı’ eylemler düzenlenmesi istendi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) adına yapılan açıklamada da Öcalan’ın özgürlüğünün kendileri için temel hedef olduğu vurgulandı.

Miting devam ederken, Avrupa Konseyi (AK) Parlamenterler Meclisi üyesi parlamenterlerin de konuşmalar yapması bekleniyor.

BİRÇOK KURUMUN EŞBAŞKANI NÖBETTEYDİ

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü nöbet eylemini devralan kurum temsilcileri şunlardı: KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ve Fatoş Göksungur ile Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) Eşbaşkanı Tahir Koçer, Hollanda Demokratik Kürt Toplum Konseyi (DEM-NED) Eşbaşkanı Aydın Batman, İsviçre Kürt Dernekleri Federasyonu (FEKAR) Eşbaşkanı Metin Gündaş, Fransa Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-F) Eşbaşkanı Fatma Nesanır ile Kürdistan İslam Toplumu (CÎK) Temsilcisi Mele Kasım Ulusoy, Êzîdî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK) Temsilcisi Zerdeşt Günay, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Temsilcisi Delal Rubar, Şengal Diaspora Meclisi Temsilcisi Fikret İgrek, Şengal Kadın Meclisi Eşsözcüsü Yıldız Aktaş, PYD Temsilcisi Bavê Zerdeşt katılıyor. Ayrıca Freiburg Kadın Meclisi Sözcüsü Şadiye Kardaş ile Freiburg Meclis Eşbaşkanı Yüksel Botan da nöbete katılanlar arasında yerini alıyor.