Rusya'da Kürtlerden 'yeniden yapılanma' konferansları

Rusya'nın Krasnodar ve Stavrapol bölgelerinde Kürtler 'yeniden yapılanma' konferansları düzenledi.

KRASNODAR

Rusya’nın Krasnodar bölgesinde yaşayan Kürtler kendi örgütlülüklerini güçlendirmek için bir dizi toplantı ve konferanslar yaptı. 

Krasnodar şehrinde yapılan konferansın amacı, iki Kürt ulusal-kültürel otonomi kurmak ve bunlara dayalı merkez bölgesel otonomiyi kurmak. Bu toplantıya Krasnodar bölgesinin Korenovsk ve Timoşevsk ilçelerinden ve Krasnodar şehrinin Goryaçi Klyuç Mahallesi'nden temsilciler ve bir de Moskova ve Adigey Özerk Cumhuriyeti'nden misafirler katıldı.

Konferans katılımcıları diasporada yaşayan Kürtlerin toplumsal sorunlarını tartıştılar ve bölgede iki otonomi kurma kararını aldılar. Bunlardan bir tanesi Krasnodar şehri otonomisi, diğeri ise Korenovsk ilçesinin otonomisi.

Konferansın diğer bir maddesi de bu otonomileri kurma toplantısını gerçekleştirmek yönündeydi. Bu toplantıda Krasnodar şehrinin Kürt ulusal-kültürel otonomisinin yönetimi seçilerek iş başı yapıldı. Otonominin eş başkanlığına Nura Titale Aşiri ve İşxane Aslane Ankosi, başkan yardımcılığına ise Elmira Manaf Gasanova ve Aliye Bari Aliyev seçildi. Ayrıca 13 kişilik meclis belirlendi. Toplantıda yakın zamanda meclisin toplanıp iş bölümü yapması kararı da alındı.

Toplantı katılımcıları Kürt toplumunda var olan sorunlarla ilgili görüşünü belirterek daha iyi ve sonuç almak için ne yapılması gerektiği hakkında önerilerini sundular. Ayrıca Kürtlerin bölgedeki diğer halklarla olan ilişkilerin geliştirilmesi hakkında da tartışmalar yürütüldü.

STAVRAPOL

Rusya’nın Stavrapol bölgesinde yaşayan Kürtler de Novoaleksandrovsk ilçesinin Kürt Yerel Ulusal-Kültürel otonomi kurma konferansını gerçekleştirdiler. Bu konferans, Novoaleksandrovsk ilçesinin 12 köyden delegelerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantı bileşenleri kendi aralarında iki eş başkan, iki başkan yardımcısı olmak üzere 15 kişilik otonomi meclisini ve 13 kişilik ihtiyar heyetini seçti.

Otonomi eş başkanlığına Naze Bazuyeva ve Huseyin Ahmedov seçildi.

Toplantı katılımcıları var olan sorunları tartışarak, yapılması gereken çalışmalar hakkında görüş ve önerilerini dile getirdiler. Toplantı sonucunda çalışma planlaması çıkartıldı.