Oluç: Hileyle AİHM kararının uygulanması engellendi

Hile yoluyla AİHM’in Demirtaş kararının uygulanmasının engellendiğini kaydeden HDP Sözcüsü Oluç, emir komutaya bağlanan yargının gelecekte lanetle anılacağının altını çizdi.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararının hemen ardından HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP eski milletvekili, İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder hakkındaki hapis cezasının onanmasını ANF’ye değerlendirdi.

Oluç, hapis cezasının apar topar onanmasının AİHM kararını hile yoluyla uygulamamak için atılmış bir adım olduğunu vurguladı. Böyle bir hukuksuzluğa imza atılacağının davanın sürdürülme şeklinden ve hakim ile savcıların duruşmalardaki tutumundan belli olduğunu belirten Oluç, Demirtaş ve Önder’in dosyasının İstinaf Mahkemesi’nde bekleyen 600 dosyanın önüne alındığına da dikkat çekti.

DEMİRTAŞ VE ÖNDER’İN ŞAHSINDA BARIŞ KRİMİNALİZE EDİLİYOR

Oluç, AİHM kararının açıklandığı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın Saray’a gidip Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin bu konuda yargıya doğrudan müdahale edildiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı sonrası Erdoğan’ın "Hamle yapar, işi bitiririz" açıklamasının bugün yaşanan hukuksuzluğun ifadesi olduğunu vurgulayan Oluç, "İşte söylenen hamle buydu. Hile yoluyla AİHM kararının uygulanmasını engellediler" dedi.

Karar sonrası 3 yıl 6 ay hapis cezasını yatmak üzere Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne giren Sırrı Süreyya Önder’in çok önemli bir tutum takındığını dile getiren Oluç, Önder’in cezaevi kapısında yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, Demirtaş ve Önder şahsında barış ve demokrasinin kriminalize edildiğini vurguladı.

EMİR KOMUTAYA BAĞLI YARGI GELECEKTE LANETLE ANILACAK!

Önder’in yeniden güzel günler yaşanacağına dair çok önemli mesajlar verdiğini hatırlatan Oluç, "Hiçbir arkadaşımız ne diz çöktü ne boyun eğdi. Her fırsatta mücadeleye devam vurgusu yaptılar. Duruşlarıyla hepsi birer onur abidesi ve bize düşen de onların bu kararlı duruşunu sahiplenerek daha yükseğe taşımak" diye konuştu.

Sistematik hale gelen hukuksuzluğa karşı demokrasi, hukuk ve barış mücadelesini hem yerelde, hem de uluslararası alanda sürdüreceklerinin altını çizen Oluç, bu yapılan zulmün hesabının er ya da geç verileceğini kaydetti. Türkiye’de her zaman taraflı olan yargının ilk defa bu kadar emir komutayla hareket eder duruma getirildiğine dikkat çeken Oluç, bugün ortaya çıkan mahkeme kararlarının tarihe kara leke olarak geçeceğini vurgulayarak, "Adnan Menderes hakkında karar veren heyet nasıl lanetle anılıyorsa, kararlarıyla büyük adaletsizlikler yaratan bugünkü mahkeme heyetleri de gelecekte lanetle anılacak" dedi.