Nazilerin 'Politikacılar Haftası'na katılmasına tepkiler çığ gibi

Irkçı ve Nazi Kuzey Direniş Hareketi'nin (NMR) İsveç'te yapılacak'Politikacılar Haftası'na katılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Irkçı ve Nazi Kuzey Direniş Hareketi'nin (NMR) İsveç'in Gotland Adası'nda bu hafta sonu başlayacak 'Politikacılar Haftası'na katılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kültür emekçileri, polise başvurarak ve çağrılar yaparak demokrasiyi ortadan kaldırmak isteyen Nazilere verilen iznin iptal edilmesini talep ediyor.

1968 yılında dönemin Başbakanı ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Olof Palme'nin yaz tatilini geçirmek için gittiği Gotland Adası'nda bir kamyonun üzerine çıkarak siyasi ve güncel konularla ilgili konuşma yapmasıyla başlayan 'Politikacılar Haftası' süreç içinde tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştıkları bir platforma dönüştü.

 

NAZİLER İLK KEZ POLİTİKACILAR HAFTASINA KATILACAK

 

Bu yıl ilginç bir gelişme yaşandı. İsveç'in en örgütlü ve saldırgan grubu Nazi Kuzey Direniş Hareketi etkinlik düzenlemek için Gotland Bölge yönetimine başvurdu. Konferans ve toplantı yapılacak yerleri kiraya veren Teknik Kurul ve daha sonra Polisin Nazilerin başvurusuna olumlu yanıt vermesinin ardından ortalık karıştı.

LGBT’lilerin haklarını savunan Cinsel Bilgilendirme Federasyonu, (RFSU) Nazilerin Almedalen'deki 'Politikacılar Haftası'na katılmasına izin verilmesine tepki gösterdi ve bu yıl düzenleyecekleri etkinlikleri iptal ettiğini açıkladı. 

Ardından aralarında Kadın Örgütleri Ağı ve Feminist İnisiyatif'in de bulunduğu pek çok kadın örgütü, 'Politikacılar Haftası'nı boykot edeceğini açıkladı. Çocukların haklarını savunan ECPAT da, Gotland Bölgesi ve polis yetkililerine Nazilere verdikleri izni iptal etmesi çağrısı yaptı. 

KÜLTÜR EMEKÇİLERİNDEN ORTAK TEPKİ

Gotland Adası'nda yaşayan ve aralarında izni veren Gotland Bölgesi’nin Kültür Şefi Björn Ahlsen'in de bulunduğu 117 kültür emekçisi ortak bir açıklama yaparak Nazilerin etkinliklerinin iptal edilmesini talep etti.

Tepkiler karşısında Nazilere etkinlik yapacakları yeri kiralayan Teknik Kurul'un Başkanı Tommy Gardell, NMR'nin başvurusunu incelemeden ve hangi tür bir örgüt olduğunu bilmeden yanlışlıkta onayladıklarını öne sürdü. Ardından da polise başvurarak katılımcıların güvenliği için Kuzey Direniş Hareketi'ne verilen toplantı yapma izninin iptal edilmesini istedi. 

Tüm bu tartışmalar sürerken Sol Parti'nin Avrupa Parlamenteri Malin Björk, kendisinin eşcinsel olduğunu ve demokrasiyi ortadan kaldırmak isteyen NMR ile aynı yerde düzenlenen etkinliklere katılmayacağını belirterek düzenleyeceği konferans ve tartışma programlarını iptal ettiğini ve Politikacılar Haftası'na katılmayacağını açıkladı.

NAZİLERİN KATILMASI ETKİNLİĞİN AMACINA AYKIRI

Sol Parti de, NMR'ye verilen iznin iptal edilmesi için Polise başvuruda bulundu. Partinin Parlamento Grup Başkanı Mia Sydow Mölleby, “Almadalen Haftası'nın amacı siyasi partiler ve sivil toplumun tartışarak demokrasiyi geliştirmesidir. Şiddete başvuran Nazi bir örgüte izni verilmesi etkinliğin amaçlarına aykırı” açıklamasını yaptı.

Tartışmalara ve pek çok sivil toplum örgütünün 'Politikacılar Haftası'nı boykot etmesine neden olan NMR işçi, kadın eylemlerine ve ilticacılara yönelik gerçekleştirdiği saldırılarla tanınıyor.

İlticacı kampları ve anarşistlerin lokaline yönelik bombalı saldırı gerçekleştiren NMR'in üç üyesinin  yargılanmaları Göteborg İl Mahkemesi'nde sürüyor. Yakılan yüzlerce ilticacı kampı ve yerleşkesinin bir kısmının NMR militanlarının tarafından kundaklandığı tahmin ediliyor.