Minbic saldırısına tepkiler: Ortaklık büyüyecek!

Minbic’de 4’ü Amerikan askeri olmak üzere 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya bir çok kurum ve ülkeden tepki geldi.

Çarşamba günü saat 12.38’de kent merkezindeki Sindis sokağında Qesir El Umeraa lokantası önünde gerçekleşen intihar saldırısını DAİŞ çeteleri üstlendi. Saldırıda 4’ü Amerikan askeri olmak üzere 15 kişi hayatını kaybetti, 18’i yaralandı. Hayatını kaybedenlerden 9’u sivildi.

MSD: KOALİSYON İLE ORTAKLIK DAHA DA BÜYÜYECEK!

Saldırıyı kınayan Demokratik Suriye Meclisi (MSD), DAİŞ’in bu saldırı ile bir kez daha “teröristliğini ortaya koyduğunu” belirtti. MSD, şunları ekledi: “Ortağımız olan Uluslararası koalisyon ile Kuzey ve Doğu Suriye’nin tamamında iyi sonuçlar elde ettik. Bu ortaklığımızda değişiklik olmayacak, daha büyüyecektir. Moskova ve Şam yönetimleri, Kuzey ve Doğu Suriye’nin tamamında terör örgütlerinin bitirilmesi için çalışmalıdır.”

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Hepimiz de iyi biliyoruz ki terörist örgütlerin bitirilmesi, Suriyelilerin yurtseverlik görevidir, bununla birlikte bölge ve dünya güvenliğinin teminat altına alınması anlamına gelmektedir (...) Saldırıda şehit düşenlerin ailelerine, Suriye ve ABD halkına başsağlığı diliyor, şehit düşenlerin izinde sonuna kadar DAİŞ’i yok etme görevimizi yerine getireceğimizi belirtiyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.”

ÖZERK YÖNETİM: DAİŞ VE TÜRK REJİMİ TARAFINDAN DÜZENLENDİ

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi de yazılı bir açıklama ile saldırıyı kınadı. Özerk Yönetim, şunları belirtti: “Suriye’nin geneli hassas bir süreçten geçmektedir. Karanlık güçler, Minbic özelinde bölgede karışıklık çıkarmak amacıyla sivillere ve güvenlik görevinde bulunan askeri güçlere saldırı düzenlemiştir (...) Bu saldırıyla korku yaymak ve kimi bölgesel ülkelerin ajandalarını bölgeye dayatmak amaçlanmıştır. Vahşi karanlık güç DAİŞ ile onun destekçisi faşist Türkiye rejimi tarafından düzenlenen bu saldırıyı kınıyoruz. Halkımıza, güçlerimize, şehit ailelerimize, ABD halkına ve Koalisyon güçlerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Son olarak, güçlerimizin teröre karşı mücadelesinin tüm yöntemlerle devam edeceğini vurguluyoruz.”

LOKANTA SAHİBİ: SİVİLLERİ KORKUTMAK İSTİYORLAR

ANHA’ya konuşan lokanta sahibi Salih El-Yusif, “Minbic güvenli bir yer, sivilleri korkutmak istiyorlar. Terör bu yüzden bizi hedef alıyor” diyerek tepki gösterdi. El-Yusif, şöyle devam etti: “İntihar saldırısı lokantanın önünde oldu. Saldırgan sivillerin içinde kendini patlattı. Bir anda ne olduğunu anlamadık ama sivillerin içinde bir patlama olduğunu anlamıştım. Patlamadan sonra kendime geldiğimde etrafta alevler ve cenazeler gördüm.”

ÜRDÜN: TERÖRİSTLERİ YENMEK İÇİN TÜM ÇABALAR BİRLEŞMELİ

Ürdün hükümeti de saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, “korkunç terörist saldırı” ifadesini kullanarak, şunları belirtti: “Teröristleri tüm dünyada kalıcı bir şekilde yenmeyi sağlamak için tüm çabaları birleştirmenin aciliyetini bir kez daha gösteren yeni bir barbar suç işlendi.”