Mayıs ayı şehitleri etkinliklerle anıldı

Mayıs ayı şehitleri Avrupa’nın birçok merkezinde gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

Mayıs ay şehitleri Avrupa’nın birçok merkezinde gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse şehrinde Demokratik Alevi Derneği Lokalinde Mayıs ayı şehitleri anıldı. Saat 15’te başlayan anmada ilk önce Kürdistan ve Dünya devrim şehitleri anısında bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda bugün Kürt halkının değerlerinin şehitler tarafından yaratıldığını ve bunu sahiplenmek ve ileri götürmenin her Kürt’ün görevi olduğu belirtildi.

Etkinlikte Mayıs ayı şehitleri konulu bir sinevizyon gösterisi de yapıldı. Etkinlikte daha sonra Nisan ayında Meyda Savunma Alanlarında şehit düşen YJA STAR gerillası Sakine Taş (Sara Tolhildan)’ın ailesi taziyeleri kabul etti.

STRASBOURG

Mayıs ayı şehitleri Strasbourg’dak DKTM’de gerçekleştirilen bir etkinlikle anıldı. Sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte Şehit Aileleri Komitesi adına yapılan konuşmalarda tüm Kürtlerin şehitlerin mücadelesine sahip çıkması gerektiği belirtildi.

ATİNA

Atina’daki Lavrion kampında da Mayıs ayı şehitleri için bir etkinlik gerçekleştirildi. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Lavrion Gençlik Meclisi Adına Egid , Navenda Çanda Kurdistan adına Metin Wan, Lavrion komitesi adına ise Fırat Amed günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yaptı.

Konuşmaların ardındananma  hazırlanan sinevizyon gösterisi ile son buldu.

STOCKHOLM

Mayıs ayında yaşamını yitiren Türkiye ve Kürdistanlı devrimciler İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen ortak bir etkinlikle anıldı.

Mayıs Ayı Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Kürt Siyasetçi Hasan İnce, farklı siyasi gruplardan ve etnik kökenlerden devrimci ve yurtseverlerin ortak bir etkinlikle Mayıs Ayı Şehitleri'ni anmalarının halkların ortak mücadelesi için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Mezopotamya, Türkiye ve Kürdistan'daki direnişlerin ortak sahiplenilmesinin şehitlere ve onların anılarına bağlılığın bir gereği olduğunu söyleyen ince, ”Bizlerin ortak yanlarımızı öne çıkararak özgürlük mücadelemizi daha ileriye taşıyabiliriz. Mayıs şehitlerinin; Denizlerin, Kaypakkaya'nın ve Haki Karar'lerin amaç ve özlemlerini gerçekleştirebiliriz” dedi.

Halkların Dayanışma ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Vahide Yılmaz, 1915 soykırımı üzerinde inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinin bir katliamlar tarihi olduğunu hatırlattıktan sonra, Mayıs ayında Türkiye devrimci hareketi ve Kürt Ulusal Hareketi'nin en değerli kadrolarının şehit düştüğünü söyledi.

MAYIS'LARDA DİRENME GELENEĞİ FİLİZLENDİ

Kürdistan özgürlük mücadelesinde Mayıs ayının bir direniş ayı olduğunu ve Mayıs'larda direnme geleneğinin filizlendiğini söyleyen Yılmaz, Kürt ve Türk devrimcilerinin ortak mücadele sürdürmelerinin önemine ve gerekliliğine şu cümlelerle vurgu yaptı:

“Kaypakkaya’nın işkencede katledilişinden tam dört yıl sonra ve yine 18 Mayıs’ta, Kürt Özgürlük Hareketinin kurucularından Haki Karer Antep’te katlediliyor. Yine Halil Çavgun, Hilvan’da şehit ediliyor. Ve daha nice devrimci ve yurtsever, özgürlük ve eşitlik yolunda hayatlarını kaybediyorlar.

Hüseyin İnan Kürt, Deniz Türktü. Hüseyin Cevahir Kürt, Mahir Türktü. Öcalan Kürt, Haki Karer Türktü. Ancak hayat onları bağımsızlık ve sosyalizm yolunda, eşitlik ve özgürlük davasında bir araya getirmişti.

Aynı bugün bizi burada biraraya getirdiği gibi.”

Mayıs Ayı Şehitleri'nin mücadelelerini anlatan sinevizyon gösteriminden sonra etkinlik ”Şehit Namırın” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.

ARNHEM

Hollanda’nın Arnhem şehrinde de Şehit Aile Komitesi tarafından Mayıs ayı şehitlerini anma toplantısı düzenlendi. Siyasetçi İdris Güzel ve KCDK-E Eş Başkanı Şemse Güllü’nün katıldığı etkinlikte Mayıs ayı şehitleri konulu bir sinevizyon gösterimi yapıldı.