Kurz’dan Erdoğan’a yanıt: Tehditlerinden korkmuyoruz

AKP iktidarına bağlı camilerin kapatılmasına ve imamların Türkiye’ye sınır dışı edilmesi sonrası Erdoğan’ın tehditlerine ilişkin konuşan Avusturya başbakanı Sebastian Kurz “Tehditlerinizden korkmuyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Avusturya “siyasal İslam’la mücadele” adı altında Türk devleti ile bağlantılı 60 imam ve ailelerini sınırdışı etme kararı almıştı. 7 cami de kapatılırken, Viyana hükümetinin bu kararı Türk camilerinde çocuklara asker kıyafetleri giydirilmesi skandalının ardından gelmişti.

Başta Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak AKP’li yetkililer Avusturya başbakanı Sebastian Kurz’u hedef alan sözler sarf etmeye başladılar. AKP yandaşlarının da sosyal medya hesapları üzerinden Kurz’u ölümle tehdit ederken, Viyana hükümeti kararından vazgeçmemekte ısrarcı.

Ankara’dan gelen tehditlere ilişkin ise Başbakan Kurz ilk kez konuştu. “Kronen Zeitung” gazetesinin hazırladığı “Korene Talk” adlı programa katılan Kurz “Avusturya Ankara’nın tehditlerinden korkmuyor, bu tehditler karşısında çizgimizden de vazgeçmeyeceğiz” dedi. Daha önceki sosyal demokrat hükümetin Türk devletinin uzantılarına göz yumduğunu belirten Kurz “Biz bu hatalara düşmeyeceğiz” mesajını verdi.

‘ANKARA’YA PARA AKIŞI DURMALI’

Daha önce dışardan desteklenen camilere göz yumulduğunu hatırlatan Kurz “Camilere yurt dışından para gönderilmesi sürecini bitirdik, camilere yönelik şikayetlerin önüne geçmeye çalışıyoruz. Hükümetimiz şu anda bütün camileri kontrolden geçiriyor” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine de kesinlikle karşı çıktıklarını belirten Avusturya’nın muhafazakar lideri Kurz devamla şöyle konuştu: “Üyeliğe hayır, fakat birlikte çalışmaya evet diyoruz. Ayrıca yüzlerce milyon Euro’nun da AB yardımları adı altında Ankara’ya akmasını istemiyoruz.”

Erdoğan rejiminin insan hakları ihlallerini de sert şekilde eleştiren Başbakan Kurz “Erdoğan on binlerce insanı cezaevine attı, bu böyle devam etmez. Biz savaştan ve çatışmalardan asla yana değiliz” dedi. Türk devletinin Avusturya’daki diyanet kurumu ATİB’e bağlı camilerde çocuklara asker kıyafetlerinin giydirilmesine Kurz sert tepki göstererek şöyle konuşmuştu: “Bu olayın Avusturya’da yeri yok, böyle bir şeye asla müsamaha göstermeyeceğiz.”

Erdoğan ise seçim meydanlarında Viyana ile yaşanan krizi de seçim propagandasına dönüştürerek Başbakan Kurz’u şu şekilde hitap etmişti: “Senin bu çıraklığın, bu tavırların senin başına çok işler getirebilir. Zira bilesin ki Avusturya’da bir caminin kapatılması oradaki din adamlarının Avusturya’dan atılması yeniden bir haçlı hilal mücadelesinin başlatır ki bunun sorumlusu sen olursun.”