Kürt kızı Mawda’yı vuran polise suç isnat edildi

Belçika’da Mayıs 2018’de mültecileri taşıyan bir araca polisin ateş açması sonucu hayatını kaybeden Kürt kızı Mawda’ya ilişkin davada polis hakim karşısına çıktı. Duruşma ertelendi.

Küçük Kürt kızı Mawda’yı vuran polise kasıtsız cinayet suçu isnat edildi. Polis Mons kentinde mahkeme önüne çıktı. Aynı prosedür kapsamında mültecileri taşıyan kamyonun şoförü ve eşlik eden kişi de hakim karşısına çıkarıldı.

Mahkeme basına kapalı yapılan duruşmayı 8 Temmuz’a erteledi. Mawda’nın aile avukatları, öldürme niyeti olmasa bile ölüme yol açan cinayet suçlamasına açıklık getirilmesini istedi. Polisin avukatı ek süre istedi. Bu nedenle duruşma ertelendi.

ANF’ye bilgi veren avukat Selma Benkhelifa, “Savcı olayları kasıtsız cinayet olarak tanımlıyor. Biz kasıtlı cinayet olarak yeniden bir tanımlama yapılmasını ya da en azından kasıtsız şekilde ölüme sebebiyet veren kasıtlı vuruş ve yaralanma olarak ele alınmasını istiyoruz” dedi.

Benkhelifa, “Polisin küçük Mawda’yı öldürmek istemediği açık olsa bile, göçmenlerin bulunduğu bir kamyonete ateş açtı ve bu ateş kasıtlıydı” diye ekledi.

Kürt kızı Mawda, 17 Mayıs 2018’de göçmenleri taşıyan ve Birleşik Krallık’a doğru giden bir aracı takibe almış, takip sırasında açılan ateş sonucu Mawda başından vurularak hayatını kaybetmişti.