Kürt Gençlerin Konferansı: Ulusal birlikle ihaneti parçalayacağız

Kürt gençlerin Dortmund’da gerçekleştirdikleri 1. Ulusal Kürt Gençlik Konferansı sonuçlandı.

Gençlik konferansı “Kürt gençleri Ulusal birlikle ihaneti parçalıyor, Kürdistanı özgürleştiriyor” şiarıyla gerçekleştirdi.

Konferansta Kürt Gençlerin Birliği isimli oluşumun kurulması için komite oluşturuldu.

Almanya’nın Dortmund kentinde Kürt gençlik hareketleri 1. Ulusal Kürt Gençlik Konferansı düzenledi. Dortmund Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (Mala Kurda) yapılan konferans “Ey Raqip” marşı eşliğinde Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra konferans, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ulusal birlik üzerine yaptığı değerlendirmelerle devam etti.

Konferansa; Jinên Ciwan ên Azad, Ciwanên Azad, YXK/JXK, Goran, Komala, Hevgirtina Ciwanên Êzîdî, PJAK, Civaka İslama Demokratik, FEDA, Ciwanên Yersan ve Ciwanên PYD’den gençlik temsilcileri katıldı.

Konferans, Goran Hareketin Başkanı Noşirvan Mustafa ve ihanet kurşunlarıyla Şengal’de şehit edilen gazeteci Nûjiyan Erhan başta olmak üzere HPG Gerillaları Newroz Güvercin (Çekdar Sinan) Orhan Baran (Sipan Hemo) ve TAJÊ Meclis Üyesi Nazê Naif’e adandı.

Üç oturum biçimde yürütülen Konferansın, birinci oturumda YXK/JXK temsilcileri, Jinên Ciwanên Azad temsilcisi, Goran ve PJAK temsilcileri sunum yaptı.

Öğlen arasından sonra başlayan ikinci oturum da ÇİK gençliği, Êzidî kadın ve gençlik hareketi, Komala gençliğinin temsilcilerinin katılımıyla devam etti.

Başta söz alan Hevgirtina Ciwanên Êzidî temsilcisi, Êzidî halkının yaşadığı 73 Fermana değinerek, Êzîdî ve Kürdistan halkının yaşadıklarını dile getirdi.

73. Fermanına tanık olan Êzîdî Kadın Hareketi (TAJÊ) üyesi Nergiz Şengal, yaşanan ihaneti anlattı.  

‘BİRLİK SORUNLARI ANCAK GENÇLİK ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇÖZÜLÜR’

Üçüncü oturumda ise 20. Yüzyıldan bu yana Kürtlerin yaşadığı katliamlar, Kürdistanı dört parçaya bölen antlaşmalar ve ihanet çizgisi, Rojava devriminin sonuçları ve Ortadoğu Halkları ile kurulan ilişkilerin önemi, dış ülkelerde nasıl karışlandığı ve Kürdistan birliği için Ulusal Kürdistan Kongresi’nin önemi tartışıldı.

Üçüncü oturumdan sonra karar tasarılarına geçen konferans birleşimi, yürütülen tartışmalar ışığında kararlaşmaya giderek, 17 maddeden oluşan kararları okuyarak onayladı.

Konferans’ta alınan kararlar şöyle:

1. Avrupa’da yaşayan Kürt gençleri olarak bu konferansımızı Goran hareketin başkanı Noşirvan Mustafa ve ihanet kurşunlarıyla Şengal’de şehit edilen Nûjiyan Erhan olmak üzere HPG Gerillaları Newroz Güvercin (Çekdar Sinan) ve Orhan Baran (Sipan Hemo) ve TAJÊ Meclis Üyesi Nazê Naif adıyoruz.

2. Biz Kürdistan gençleri olarak Kürt halk Önder Abdullah Öcalan ve bütün zindan direnişçileri için mücadele etmeyi ve bunu ahlaki bir ilke olarak görüyoruz.

3. Bütün Kürdistan gençlerinin Kürdistan’daki siyasi Partileri üzerinde ulusal kongrenin yapılması için baskı kurulması.

4. Kürt gençleri Başurê Kürdistan ve Rojavayê Kürdistan’daki kazanımların savunması ve sahip çıkılması. Başka ulus devletlerin çıkarları için çalışan partilerin kınanması ve onlara karşı tepki gösterilmesi.

5. Başurê Kürdistan’daki referandum bir kişi ya da bir parti değil, parlamento karar alınca meşru bir karar olacak. Referandumdan önce ulusal birlik inşa edilmeli.

6. Kürt siyasi güçlerin, Rojava ve Şengal topraklarını ve yeraltı zenginliklerini pazarlık haline getirmesine karşı mücadele yürütülmesi ve Kürt gençlerin kırmızı çizgisi olarak görünmesi.

7. Hangi biçimle olursa olsun, Rojava ve Başurê Kürdistan’a yönelik saldırılar Kürdistan’ın sömürülmesi olarak görülmesi ve buna karşı mücadele edilmesi.

8. Ekonomik ya da güvenlik nedeniyle Kürdistan topraklarını terk eden Kürt gençlerin geri dönmesi ve Kürdistan özgürlük devriminde yer almaları.

9. Bütün siyasi partiler gençliğin gücünden ve enerjisinden yararlanmalı ve gençlik siyasi partiler içerisinde öncülük rolünü yerine getirmeli ve partilerin temelini güçlendirmeli.

10. Avrupa’da yaşayan Kürdistan gençliği olarak kültürel, sanatsal ve Kürdistani değerlerine karşı yürütülen asimilasyona karşı mücadele etmeli ve sportif, kültürel ve sanatsal aktiviteleri daha yaygınlaştıracağız.

11. Kürt gençleri İran İslam rejiminin kirli politikalarına karşı bütün gençleri örgütlemesini görev olarak görecek. Rojhilata Kürdistan’daki gençlere yönelik saldırıları, idamlara, uyuşturucuya teşvik edilmesine karşı Kültürel ve siyasi anlamda mücadele edilmesi ve demokratikleşmeye yönelik çalışma yürütülecek.

12. Kürt gençleri Demokratik Kürdistan için Ataerkillik ve Gerontokrasi anlayışlara karşı mücadele eder.

13. Kürt gençleri kapitalist moderniteye ve sermayeciliğe karşı savaşması, Kürt kültürün geliştirmesi, ahlaki ve politik bir toplum için çalışma yürütmesi ve demokratik moderniteyi kendine esas alacak.

14. Hiçbir şekilde iç savaşa izin verilmemeli ve kendisini tekrarlanmaması için aktif rol üstelenir. Gençlik kardeş savaşın tüm yanları kınıyor ve buna karşı tepkini ortaya koymalı.

15. Kadınların ve özelde Genç kadınların katledilmesine karşı “Taşlama, Asmak, fuhuş, berdel, iki evlilik, küçük yaşta evlilik” gibi saldırılara karşı mücadele verilecek ve kadın özgürlüğü için mücadele edilecek.

16. “Halepçe ve Enfal” gibi katliamları “Dünya’nın katledilmesi günü” olarak tanıması ve 16 Mart “Uluslararası jenosit günü” olarak kabul edilmesi.

17. Avrupa’da yaşayan Kürt gençlerin örgütlenmesi için “Yekîniya Ciwanên Kurd (Kürt gençlerin birliği)” ya da “Federasyona Ciwanên Kurdistanê (Kürdistan gençliğin federasyonu)” oluşturulması. Bunun için bir komite oluşturulması.

Birinci ulusal Kürt Gençlik Konferansı “Bijî Yekitiya Kurdistan” sloganıyla sonlandırıldı.