KON-MED: Virüsten kaybımız artıyor, tedbirler artmalı-YENİLENDİ

KON-MED, koronavirüse yakalanan ve virüsten dolayı yaşamını yitiren Kürdistanlılara dikkat çekerek, "Almanya’da 11 kayıp verdik. Daha fazla tedbir almalıyız" dedi.

Konfederasyona Civakên Kurdistanîyên li Almanya (KON-MED), koronavirüs tehdidine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'300'DEN FAZLA HASTAMIZ, 11 KAYBIMIZ VAR'

KON-MED'in açıklaması şöyle:
"Biyolojik 3’üncü dünya savaşı diyebileceğimiz, tüm dünyayı etkileyen Covid-19 virüsüne karşı ülkeler olağanüstü önlemler alıyor. Almanya da bu virüsten etkilenmiş, toplumun sosyal hayatı ciddi bir şekilde kısıtlanmıştır. Almanya’da yaşayan göçmen halklar arasında Kürtler ikinci en kalabalık toplumdur. Ve şu ana kadar aldığımız bilgiler temelinde, bu salgında 300’den fazla hasta var, bunlardan 30’den fazlasının durumu ağır, maalesef 11 Kürt insanımız hayatını kaybetmiştir. Avrupa gibi kapitalist modernitenin merkezlerinden başta özellikle İtalya olmak üzere İspanya ve Fransa’da binlerce insan hayatını kaybetti. Bu korkunç bir tablodur. Diğer Avrupa ülkeleri  Hollanda, Belçika, Avusturya, İskandinavya ülkeleri vb. bir bütün olarak hemen hemen insanların yaşadığı dünyanın 5 kıtasında milyarlarca insanın tehdit altında olduğu durum kaygı verici boyutlara varmıştır. Her türlü çevre, konut, sağlık, eğitim, iş, güvenlik başta olmak üzere, vazgeçilmez yaşam unsurlarından kopmayla yüz yüze gelen toplum, tarihinde ilk defa köklü çözüm bulamamanın, yani insanlık açısından kaoitik, tehlikeli, güvencesiz ve çözümsüzlüğün baş döndürdüğü bir süreci yaşamaktadır.

'HERKESE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR'

Bilineceği üzere bu salgın, gerekli önlemlerin alınmaması halinde ekonomik ve sosyal hayatımız üzerinde yıkıcı etkiler yaratma potansiyeli taşımaktadır. Bu yüzden herkese büyük sorumluluk düştüğü açık ortadadır. Yakın temas yoluyla insandan insana bulaşan bu salgının önlenmesi için sorumlu ve duyarlı davranmak gerekmektedir. Özellikle halkımızın toplu kulanım ortamlardan uzak durmaları çok çok önemlidir.

KÜRDİSTANLI VAKA VE KAYIPLAR

Edindiğimiz son bilgilere göre, Almanya’da 11 Kürdistanlı koronavirüs bulaşması sonucu hayatlarını kaybetmiştir. Nüfusun en yoğun olduğu Almanya’nın NRW eyaletinin Essen’den 1, Meckenheim’dan 1, Hagen’dan 1 ve Velbert’ten 1, toplam 4 Kürdistanlı insanımız yaşamlarını yitirmişlerdir. Aynı eyaletin çeşitli yerlerinden 100'den fazla Kürdistanlı bu vakadan etkilenmiştir. Güney Almanya’da dün, Frankfurt’ta 1, Darmstadt yakınlarında 1 ve Saarbrücken’de bir olmak üzere toplam 3 kişiyi kaybettik. Ayrıca Frankfurt’ta yaşayan ve aynı zamanda FCDK-KAWA Federasyonumuzun yönetim kurulunda yer alan Doğu Kürdistanlı arkadaşımız Canbaş Rostemi bu virüs vakasına yakalanmış, durumu ağır ve ailesinin 2 ferdi de karantinadadır. Yine Bayern taraflarında özellikle Nürnberg yakınlarında bir beldede yüzlerce insanın etkinlendiği bu vakadan 100’den fazla Kürdistanlının bu salgına yakalandığı, bu eyalette de 3’ü de Maraşlı olan canlarımızı kaybettik. Yine aşağı Saksonya eyaletinde onlarca Kürdistanlının bu salgına yakalandığını öğrendik. Aldığımız kesin bilgi temelinde; Braunschweig’te 1 Kürdistanlı hayatını kaybetmiştir. Doğu Almanya’nın Halle Salle şehrinin bir binasında yaşayan 30 Kürt insanımız korona virüsten hastalanmıştır. Sürekli uyarıyoruz! Ve yine tekrar etmekte yarar vardır: Lütfen zorunlu olmadıkça insanlarımızın evden dışarı çıkmamaları gerekiyor. Bu virüse set çekmenin, hastalıktan korunmanın yolu, tedbir geliştirmek ve disiplinli bir şekilde kurallara uymaktır.

KOORDİNASYON VE KOMİTELER KURULDU

Bu korkunç duruma sessiz kalmamız beklenemez. Bu kapsamda maruz kaldığımız salgınla mücadele etmek ve çözüm yolları üretmek üzere Almanya'daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) yönetimi olarak, bir Kriz Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Almanya’da çalışan yapımızı ve halkımızı virüs konusuyla ilgili bilgilendirme, doğru yönlendirme, yardım ve destek sağlama amaçlı gerek sağlık, gerek hukuk ve gerekse genel konular konusunda, Almanya’da kurulan Koronavirüs ile Mücadele Kriz koordinasyonu ve buna bağlı olarak 13 doktordan oluşan bir de Sağlık Komitesi kurulmuştur. Hemen hemen tüm DKTM’lerimiz, meclislerimiz ve komünlerimizde de 'Koronavirüs İle Mücadele Kriz Koordinasyonları’ kurulmuştur.
Bu süreçte halkta oluşan paniği kavratma ve tedbirler konusunda uyarılar yapıp, halkın moral ve mücadeleci yönünün güçlü tutulmasını esas aldık. Bütün bunlar tavsiye değil; insanların kendileri için bir kural olarak uygulaması gerekir.
Sağlık konusu her şeyin başında gelmektedir. Bundan dolayı Almanya’da 13 kişilik bir doktor grubundan oluşan sağlık ekibi oluşturulmuştur. Koronavirüs İle Mücadele Koordinasyonu ile Sağlık Komitesinden gelen bilgiler Federasyon Eşbaşkanları vasıtasıyla tüm meclis yönetimleri, üyelerimiz ve Kürdistan halkı ile paylaşılmakta ve halkımız sürekli bilgilendirilmektedir.
Covid-19 Mücadele Programı başlıklı, 10 maddeden oluşan görüş ve önerilerimiz ile imkânlarımız dahilinde bu mücadeleyi sürdürmekteyiz. Yaşadığımız bu zor günleri, güçlü bir toplumsal dayanışma ile aşacağımıza inanıyoruz.
Hayatını kaybeden Kürdistanlıların başta aileleri ve sevenlerinin başı sağ olsun.
Hasta olanlara da acil şifalar diliyoruz."