On binler ırkçılığa karşı alanlara çıktı-YENİLENDİ-I

Almanya’nın Köln, Stuttgart, Freiburg ve Münih ile İsviçre'nin Basel kentinde alanlara çıkan on binlerce kişi, ırkçı saldırıları protesto etti.

KÖLN

Amerika’da George Floyd’un polis tarafından katledilmesi Köln’de büyük bir gösteriyle protesto edildi.

Deutzer Werft’te öğlen saatlerinden itibaren on binler toplanmaya başladı. Antifa tarafından düzenlenen edilen eylemde organizatörlerin talebi üzerine bayrak taşınmadı, göstericiler siyah giyindi. Göstericilerin büyük çoğunluğu gençlerden oluşuyordu. Eyleme Köln, Bonn ve çevresindeki Demokratik toplum merkezi ve Kadın meclisi üyeleri de kendi pankartları ile katıldılar.

Yapılan İngilizce ve Almanca konuşmalarda ırkçılığın coğrafya tanımadığına vurgu yapıldı. Devlet ve polis şiddeti sık sık alkışlarla protesto edildi. Faşizmi ve ırkçılığı deşifre eden rengarenk dövizler dikkat çekti.

8 DAKİKA, 46 SANİYE SESSİZLİK

Eylemde polisin Floyd’un boynuna dizi ile bastırarak onu nefessiz bıraktığı süreye atfen oturma eylemi yapıldı. Göstericiler 8 dakika 46 saniye boyunca sessiz kalarak Floyd’u andı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Schlossgarten'da bir araya gelen sol sosyalist kurumlardan ve dünyada birçok ülkede etnik kimlikler ırkçılık dalgasına karşı “dur” dedi.

Stuttgart Schlossgarten'da birçok renkten kimlikler ırkçılığa karşı eylem alanına gelerek tepki gösterdi. Eyleme sol sosyalist kurumlarda destek verdi. DTKM bileşenleri de hazırladığı bildirileri dağıtılarak Hanau'daki ırkçı saldırı ve Türkiye’de Kürtçe müzik dinlediği için katledilen Barış Çakan’a dikkat çekildi.

15 binin üzerinden kişinin katıldığı ırkçılığa karşı eylemde sloganlar hiç dinmedi. Sürekli, “Hoch die İnternationale Solidaritet” sloganı eyleme damgasını vurdu.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de Amerika’daki ırkçı saldırı ve AKP-MHP faşist bloğunun Türkiye’de ırkçılığı beslemesi sonucu Barış Çakan’ın katledilmesi protesto edildi.

Binlerce kişi ırkçılığa ve rejimlerin faşist politikalarına karşı alanlara aktı. Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwanên Azad aktivisti gençlerin hazırladığı George Floyd ve Barış Çakan pankartı dikkat çekti.

BASEL

George Floyd'un katledilmesi ve batı ülkelerinde yükselen ırkçı politikalar İsviçre'nin Basel kentinde binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi.

Barfüsserplatz’da siyahiler öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişi ırkçılığa karşı attıkları sloganlarla "Nefes alamıyoruz" mesajı verdi. Sivil toplum örgütleri, İsviçreli ve göçmen parti temsilcileriyle Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen örgütlerinin de katıldığı eylem George Floyd şahsında katledilenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Kurum ve parti temsilcilerinin konuşmaları sonrası yürüyüşe geçen eylemciler kentin önemli merkezlerinde oturma eylemleri yaparak burada bildiriler okudu. Dünyada yükselen ırkçılığa ve nefret söylemlerine karşı birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yapılan konuşmalar yapıldı.

Eylem Dreirosenbrückee'de düzenlenen mitingle sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde alanlara çıkan on binlerce kişi, ırkçı saldırıları protesto etti.

Almanya’nın Münih kentinde bir araya gelen sol, sosyalist kurumlardan ve dünyada birçok ülkede etnik kimliklere yönelik gelişen ırkçılığa karşı “dur” dedi. Amerika’daki ırkçı saldırı ve Türkiye’de Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar ve Barış Çakan’ın da katledilmesi protesto edildi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde de ırkçılığa karşı yaklaşık on bin kişinin katıldığı bir eylem düzenlendi. Mariahilferplatz’da düzenlenen eyleme Avusturyalıların yanı sıra Kürdistanlılar da kendi pankart ve dövizleriyle katıldı.

ABD’deki polis şiddeti ve AKP-MHP darbesinin protesto edildiği eylem yürüyüş ardından sona erdi.