Hafter, petrol yatakları üzerindeki ablukayı kaldırdı

Libya'nın doğusunda hakim olan mareşal Halife Hafter, petrol yatakları ve limanları üzerindeki ablukayı şartlı olarak kaldırdıklarını duyurdu.

Hafter, televizyonda yayınlanan kısa açıklamasında "Petrol üretimi ve işletmesini şartlı olarak yeniden başlatmaya karar verdik" dedi.

Hafter, ablukanın kaldırılmasını "gelirlerin adil paylaşımı" ve "terörizmin finansmanı için kullanılmayacağı garantisi verilmesi" şartına bağladı.

Hafter yanlısı güçler Ocak ayından beri petrol yatakları ve limanlarını, Trablus merkezli ve BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından yönetilen gelirlerin eşit paylaşımı talebiyle bloke ediyor.

9,8 milyar doları aşkın gelir kaybına yol açan bu abluka, ülkede elektrik ve yakıt sorunlarına yol açtı.

Hafter, kendisine bağlı güçler komutanlığının, Libya halkının acılarına ve Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen kötüleşen yaşam koşullarına yanıt vermek için "askeri ve siyasi değerlendirmelerini bir tarafa bıraktığını" belirtti.

Ülkenin doğusu geçen hafta nadir protesto eylemlerinden birine konu olmuştu. Yüzlerce kişi Bingazi'de sokaklara çıkarak yolsuzluk, uzun süreli elektrik kesintileri, yakıt ve likidite kıtlığını protesto etmişti.

Hafter'in kararı ayrıca Trablus merkezli hükümetin başkanı Fayyiz El Sarrac'ın istifa açıklamasından sonra geldi.

Libya, 2011'de Muammer Kaddafi rejiminin NATO tarafından kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Mevcut durumda ülkede iki hükümet var. Biri Trablus merkezli ve Müslüman Kardeşler ağırlıklı. Diğeri ülkenin doğusu ile güneyin bir kısmında hakim olan iktidar. Trablus merkezli hükümet, Türk devletinin doğrudan desteğini alıyor. Türkiye hem kendi askerlerini hem de Suriye'den binlerce çete üyesini Libya'ya gönderdi.