Güney'deki işgale karşı gerilla barikatı

Bradost ve Xakûrkê alanına dönük 14 Aralık 2017'de başlatılan işgal saldırılarına, 11 Mart itibariyle yeni bir boyut kazandıran Türk ordusuna karşı gerilla direnişi de büyüyor.

İşgalci Türk ordusunun Güney Kürdistan topraklarına yönelik olarak başlattığı işgal saldırısı devam ediyor. Xakûrkê’deki HPG komutanlarından Yusuf Aslan, işgal saldırılarında KDP ve Barzani’nin de payı olduğunu savunarak, "Bradost bölgesini sular altında bırakacak olan baraj yapımı ve Heci Beg sınır kapısının açılması karşılığında anlaştıkları yönünde bilgiler var" dedi.

Bradost ve Xakûrkê alanına dönük 14 Aralık 2017'de başlatılıp 11 Mart itibariyle yayılan Türk ordusunun işgaline karşı direniş büyüyerek devam ediyor. Saldırı ve direnişin gelişimi şöyle:

İŞGAL SALDIRILARININ BİRİNCİ AŞAMASI

* Türk ordusunun Bradost ve Xakûrkê'yi işgal saldırılarının birinci aşaması, 14 Aralık 2017’de başladı. Keşif uçakları, ardından savaş uçaklarının yoğun bombardımanı, sonrasında taaruz helikopterleri eşliğinde Skorskylerden Tepe Mawa, Tepe Siro ve Kaniya Reş alanlarına indirme yapıldı. Aynı dakikalarda Heci Beg suyu üzerinde oluşturduğu seyyar köprü ile Güney Kürdistan topraklarına giren Türk ordusu, Bermize köyü ve çevresinde onlarca piyade yerleştirdi.

* HPG ve YJA-STAR gerillaları 16 Aralık 2017’de Tepe Mawa’daki işgalci Türk ordusuna iki ayrı suikast eylemi yaptı; 2 Türk askeri öldürüldü.

* Tepe Mawa ve Tepe Siro’daki işgalci Türk ordusuna dönük 23 Aralık'ta eş zamanlı iki sızma eylemi gerçekleştirildi. Aynı zamanda her iki tepede konumlanan askerler orta otomatik ve ferdi silahlarla yakın mesafeden etkili şekilde vuruldu. Tepe Mawa’da 7 asker, Tepe Siro’da 8 asker öldürüldü.

* Koordine Tepesi ve tepe silsilesini tutmaya çalışan işgalci Türk güçlerine yönelik 31 Aralık'ta bir dizi suikast eylemi düzenlendi; 2 asker öldürüldü, 1 asker yaralandı.

* Gerillalar, yılın ilk günü saat 16.00 sıralarında Tepe Siro’daki Türk güçlerini hedef aldı; en az 10 asker öldürüldü, 4 asker ise yaralandı. Bu etkili eylem sonucunda işgalci Türk güçleri Tepe Siro’dan çekilmek zorunda kaldı.

* Türk ordusunun Tepe Mawa'daki birlikleri 2 Ocak sabahı ateş altına alındı; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi. Aynı gün saat 16.00 sıralarında biri dizi suikast eylemi düzenlendi; Tepe Mawa’da 2 asker ve 1 kepçe operatörü öldürüldü.

* Gerillalar, 22 Ocak'ta ise Kaniya Reş alanındaki işgalci Türk ordusuna havanlı eylem düzenledi. Tepedeki mevziler etkili bir şekilde vuruldu. Gerilla eylemi nedeniyle alana giremeyen işgalci Türk ordusu akşam saat 20.00 sıralarında Skorsky helikopterlerle ölü ve yaralı askerleri kaldırabildi.

* Kaniya Reş'teki Türk güçleri, 1 Şubat'da bir kez daha ağır silahlarla yapılan eylemin hedefi oldu; 2 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı. Tepedeki konteynırlar da imha edildi.

* Aynı tepe, 16 Şubat günü yine vuruldu; sonuçları netleştirilemedi.

* Hemen ertesi gün saat 12.00'de Kaniya Reş tepesindeki Türk güçleri, bir dizi eylemle sarsıldı. 2 asker öldürüldü, bir A-4 mevzisi içindeki 2 asker ile birlikte imha edildi. Paniğe kapılıp tepeyi bırakarak kaçmaya çalışan 3 asker de kaçamadı. Barınak olarak kullanılan ve içinde askerlerin kaldığı konteynır içindeki askerler ile birlikte tümden imha edildi.

* Gerillalar, 21 Şubat sabahı Kaniya Reş ve Koordine tepesi arasında hareket eden ve 15 askerden oluşan özel bir birliğe sabotaj eylemi yaptı; 7 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı.

* 27 Şubat'ta ise yine bu iki tepe arasında hareket halinde olup Bermize köyüne doğru ilerleyen 2 Türk birliği hedef alındı; en az 5 asker öldürüldü, çok sayıda asker de yaraladı.

* Kaniya Reş tepesindeki Türk güçleri, 4 Mart sabahı gerillanın havanlı ve katyuşalı eylemiyle uyandı. Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre çok sayıda asker öldürüldü ve yaralandı.

İŞGAL SALDIRILARININ İKİNCİ AŞAMASI

* Türk ordusunun Güney Kürdistan’ın Bradost bölgesine dönük işgal saldırılarının ikinci aşaması 11 Mart'ta başladı.

* 11 Mart gece yarısı Gümbete ve Tepe Siro, savaş uçakları ve obüslerle yoğun bir şekilde vuruldu. Bölgede yoğun keşif uçuşları altında Skorsky helikopterler eşliğinde onlarca özel askeri birlik indirildi.

* Gerillalar, 13 Mart'ta Gümbete tepesini ağır silahlarla vurdu. Ertesi gün daha da yoğunlaştırıldı. Bunun üzerini işgalci Türk ordusu Gümbete ve Siro tepelerinden çekilmek zorunda kaldı.

* Türk ordusu, 14 Mart günü saat 07.00'den itibaren Tepe Siro yamaçları ve Geliya Reş alanına yönelik yoğun obüs ve havan saldırıları gerçekleştirdi. Bölgede yoğunlaşan keşif uçaklarının hareketliliği ardından Tepe Siro, Tepe Partizan ve Geliya Reş alanı saat 08.30'da savaş uçakları tarafından yoğun bir şekilde bombalandı. Saat 22.00 sıralarına kadar obüs, havan ve savaş uçaklarınca yoğun bir şekilde bombalanan Tepe Siro, Tepe Partizan, Gümbete tepesi ve Masiro boğazına Skorsky helikopterlerle özel birlikler indirildi.

* Masiro tepesi ve boğazını işgal altına almak isteyen işgalci Türk ordusu ile gerillalar arasında 15 Mart günü saat 06.00 sırlarında şiddetli çatışmalar yaşandı. Savaş uçakları ve Kobra helikopterlerle alanı yoğun bir şekilde bombalayan işgalci Türk ordusu alana asker indirerek ilerlemek isterken gerillalar bir dizi sabotaj eylemi düzenledi. Eylemler sonucunda 8 asker öldürüldü.

* Aynı gün Tepe Partizan’ı işgal etmek isteyen işgalci Türk ordusu ile gerillaları arasındaki çatışmalarda da 2 asker öldürüldü.

* Türk güçleri, 16 Mart günü saat 07.00'den 16.00’ya kadar Tepe Partizan ve Masiro boğazında konumlanmak istedi. Gerillalar da vurdu. Saat 12.00 sıralarında Masiro tepesine iki koldan sızıldı. Sığınak ve mevzilerde yer alan 4 asker yakın mesafeden vurularak öldürüldü. 7 kişiden oluşan bir başka askeri birlik de 3 kayıp verdi.

* Masiro tepesindeki askerler 19 Mart günü öğleden sonra iki suikast eyleminin hedefi oldu; 2 asker öldürüldü.

* Türk savaş uçakları, 1 Nisan'da köylülerin kullandığı Lolan, Ş. Beritan ve Xakûrkê köprüsü başta olmak üzere bölgedeki birçok köprüyü bombalayarak kullanılamaz hale getirdi. Sivil alanların yoğun saldırılara maruz kalması sonucu Bradost köylüleri tarım ve hayvancılık yapamaz duruma geldi.

İŞGAL SALDIRILARININ ÜÇÜNCÜ AŞAMASI

* Türk ordusunun Gğney Kürdistan’ın Bradost ve Xakûrkê'ye dönük işgal saldırılarının üçüncü aşaması 5 Nisan'da başladı.

* Türk ordusu 5 Nisan günü saat saat 17.40'da Lêlikan ve Kevorte tepeleri ile yamaçlarına yoğun obüs ve havan saldırıları düzenledi. Bölgedeki yoğun keşif uçuşları ardından saat 22.30 sıralarında Lêlikan Tepesi, Kevorte Tepesi ile Lêlikan, Heşime ve Kolit köyleri, son dönemlerin en yoğun bombardımanına tabi tutuldu. Kobra helikopterleri ise saat 24.00 ile 01.30 arasında alanı yoğun olarak taradı. Bunun ardından Skorsky helikopterlerle çok sayıda Türk birliği Lêlikan ve Eli Dırej boğazına indirildi. Burada yoğun çatışmalar yaşandı, 1 Skorsky helikopter de gerillalarca darbelendi.

* Kevorte'deki askerler 6 Nisan günü saat 15.00 sıralarında hareket halindeyken gerillanın sabotaj eylemiyle sarsıldı. İki grup halinde hareket eden askerlerden 10'u öldürüldü.

* Gerillalar, 7 Nisan sabahı Evdilkovî yamaçlarında yer alan Eli Dirêj boğazında hareket halinde olan işgalci Türk ordusuna yönelik sabotaj eylemi yaptı; 2 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı.

* 7 Nisan günü öğleden sonra ise Lêlikan'daki askerlere yönelen gerilla, sabotaj eylemiyle çok sayıda askeri öldürdü.

* Lêlikan'daki Türk askerleri 9 Nisan'da daha büyük bir eylemin muhatabı oldu. Sabotaj eyleminde 10 asker öldürüldü, 10 asker ise yaralandı.

* 10 Nisan günü aynı tepe havanlarla vuruldu, arkasında hareket halindeki bir birliğe sabotaj yapıldı. Yerel kaynaklar en az 8 askerin öldüğünü aktardı.

* Lêlikan'ın havanlarla vurulduğu 11 Nisan'da ise cephanelik olarak kullanılan bir sığınak imha edildi. Eylemde 4 asker öldürüldü, 5 asker yaralandı. Paniğe kapılarak tepedeki mevzileri terk edip kaçmaya çalışan askerler de kurtulamadı; 5 asker öldürüldü, 6 asker yaralandı.

* Lêlikan'daki mevzi ve sığınaklar, 12 Nisan sabahı da vuruldu; detayları öğrenilemedi.

* Ertesi günün sabahı da sabotj eylemi yapıldı; en az 3 asker öldürüldü.

* Türk ordusu, 13 Nisan günü öğleden sonra dolaylarında Eli Dirêj boğazında konumlanmaya çalışarak, mevzi ve sığınak yapımına başladı. Gerillalar, buradaki birlikleri ağır ve orta silahlarla vurdu, sonuçları netleştirilemedi.

* Aynı gün hem sabah hem de öğle saatlerinde Kevorte'deki Türk güçleri iki sabotaj eylemi yapıldı. Toplamda 8 askerin öldüğü, 2 askerin yaralandığı açıklandı, ancak yerel kaynaklara göre ölen asker sayısı 25.

* Gerillalar, 14 Nisan'da bir kez daha Lêlikan'daki askerleri yakın mesafeden orta otomatik ve ferdi silahlarla vurdu. 2 mevzi, 1 barınak imha edildi; 5 asker öldürüldü.

* Kevorte'de askerlerin Kameliye olarak kullandığı barınak 15 Nisan'da hedef alınarak tamamen imha edildi; 6 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı.

* Lêlikan'daki Türk güçleri 20 Nisan sabahı havan ve katyuşalarla vuruldu; sonuçlarına ilişkin net bilgi alınamadı.

* Tepedeki güçlere hemen öğleden önce ise bir dizi suikast eylemi düzenlendi; 2 asker öldürüldü.

KALICI OLMA GAYRETİNDE

İşgalci Türk ordusu, Bradost bölgesine yoğun askeri yığınak yaparak kendisini sınır dışında kalıcılaştırmaya çalışıyor. Bermize, Yeşime, Lêlikan ve Kolit köyleri ve çevresinde karargah ve kamplar; yine Tepe Siro, Masiro boğazı, Eli Dirêj boğazı, Kevorte ve Lêlikan tepelerinde askeri barınak ve mevziler kuruyor.

GERİLLA ONLARI KUŞATMAYA ALDI

HPG ve YJA-STAR gerillalarının etkili eylemleri sonucunda alana karadan herhangi bir giriş yapamayan işgalci Türk ordusu, Bradost alanını savaş uçaklarıyla bombalıyor; yoğun obüs ve havan saldırısı altına alarak gerilla kuşatması altında olan askerlerine nefes aldırmaya ve psikolojik olarak rahatlatmaya çalışıyor.

SİVİLLER HEDEFTE, KDP SESSİZ

Sivil yerleşim yerlerini savaş uçakları, obüs ve havanlarla bombalayan işgalci Türk ordusu, Bradost alanını Kürtsüzleştirerek hayalet bölgeye çevirmek istiyor. İşgalci Türk ordusu Bermize, Yeşime, Lêlikan ve Kolit köyleri ve çevresinde de halka dönük ajanlaştırma politikalarını devreye koyarak sonuç almaya çalışıyor.

İşgal saldırıları karşısında KDP sessizliğini koruyor. Bradost köylüleri, bu saldırıların Barzaniler ve KDP’den bağımsız gelişemeyeceğini söylüyor.

GERİLLA KOMUTANI DA TEYİT EDİYOR

Xakûrkê’deki HPG komutanlarından Yusuf Aslan da halkın bu konuda söylediklerini teyit ediyor. Aslan, tıkanma yaşayan Türk devletinin, bunu aşmak için mevcut saldırgan politikalarıyla işgal girişimlerini devam ettireceğini belirterek, önümüzdeki süreçte savaşın hem daha şiddetleneceğini hem de çok geniş bir alana yayılabileceğini aktardı. Türk ordusunun Sidekan, Bradost, Diyana bölgelerini hayalet bölgeye çevirmek istediğini kaydeden Aslan, Türk ordusunun her gün sivil yerleşimlerine rastgele havan, obüs ve tank atışı yaptığını aktardı. Aslan, köylerin Türk savaş uçakları tarafından bilinçli bir şekilde vurulduğunu dile getirerek yaylaların, otlakların, halkın ot ve bitki topladığı dağlık kesimlerin hedef alındığını; KDP ve Barzani’nin saldırılar karşısında sessiz kaldığın ifade etti. Aslan, süregelen işgal saldırılarında KDP ve Barzani’nin de payı olduğunu söyledi ve  gizli görüşmeler yapıldığını belirtti. Aslan, "Bradost bölgesini sular altında bırakacak olan baraj yapımı ve Heci Beg sınır kapısının açılması karşılığında anlaştıkları yönünde bilgiler var" dedi.