Fransız sol partiler Kürtler için adalet ve koruma istedi

Fransa’da aralarında birçok sol partinin yöneticisinin de olduğu yüzlerce kişi, Le Monde gazetesinde ortak bir çağrıda bulunarak Kürtlere koruma talep etti.

Siyaset, kültür ve dernek dünyasından 300’ü aşkın kişi Le Monde gazetesinde ortak çağrıda bulundu.

“Kürtlere hak ettikleri adalet ve korumanın sağlanması aciliyet arz ediyor” başlıklı çağrıda imzası olanlar arsında La France Insoummise (LFI) partisinden Mathilde Panot, Sosyalist Parti’den (PS) Olivier Faure, yeşillerden (EELV) Marine Tondelier ve Fransa Komünist Partisi’nden (PCF) Fabien Roussel de yer aldı.  Ayrıca Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) sözcüsü Agit Polat ve bu girişimin öncülerinden avukat Zerrin Bataray’ın da çağrıda imzası var.

Paris’te 23 Aralık’ta gerçekleşen katliama dikkat çeken imzacılar, “Bu saldırı bir ırkçı tarafından gerçekleştirilen ırkçı bir suçtan fazlasıdır” dedi.

Türk devletinin rolüne işaret eden imzacılar, "Türk istihbarat teşkilatı (MİT), Bozkurtlar'ın yardımıyla, tüm siyasi muhaliflerini istikrarsızlaştırmak, izini sürmek ve susturmaya çalışmak için güçlü araçlar kullanıyor” diye belirtti.

Kürtlerin DAİŞ’e karşı mücadelesine de vurgu yapılan çağrıda, Avrupa devletlerinin Kürtleri "Türkiye ile diplomatik ilişkilerin bir değişkeni" olarak ele aldığı tepkisinde bulundu.

Özellkle Avrupa istihbarat servislerinin Türk meslektaşları ile ilişkilerine işaret eden imzacılar, bu işbirliği çerçevesinde “Kürt muhaliflerin düzenli bir şekilde Türkiye’ye teslim edildiğini” belirtti.

Çağrıda, "Yeter ! Kürtlere hak ettikleri adaleti ve korumayı nihayet sağlamak acildir” vurgusu yapıldı.

İmzacılar "Kürt halkının militanlık bölgelerinin daha güçlü bir şekilde korunmasını" ve "PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını” istedi.