Fransa kentleri: Barbarları kutsal topraklarımızdan söküp atacağız-YENİLENDİ

Fransa kentlerinde işgal saldırılarına ve KDP’nin ihanetine karşı yapılan eylemlerde halk, Kürt halkının öncüleri ve direnenleriyle birlikte işgalci ve ihanetçilerin sonunu getirecekleri mesajını verdi.

Kürdistanlılar ve dostları Fransa’nın başta başkent Paris olmak üzere birçok kentinde Türk devletinin KDP ile birlikte kirli savaş saldırılarına siper olmak için alanlara çıktı.

PARİS

Başkent Paris’te TJK-F ve CDK-F’nin organize ettiği protesto yürüyüşü için République meydanında bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayrakları ile birlikte üzerinde “PKK Kadın Partisidir, Kürdistan’a sahip çıkalım - Türk devleti Kürtleri katlediyor” ve “Öcalan için özgürlük, hemen şimdi” yazılı pankartlar açıldı. 

Yoğun yağmura rağmen ve eylemin çoğunlukla kadınlar ve gençlerden oluşması yürüyüşe renkli görüntülere neden oldu. Paris ve çevresinde yaşayan Kürdistanlıların özellikle Drancy banliyösünde esnafların kepenk kapatması, kahvelerin kapalı ve düğünlerin iptal edilmesi ile birlikte adeta eylem alanına akın oldu.

Ön kortejinin kadınlardan oluştuğu yürüyüşte Paris sokakları adeta “Bimre xiyanet”, “Katil-Diktatör Erdoğan”, “Bijî berxwedana gerîla” ve “PKK intikam” sloganları ile yankılandı. Yürüyüş esnasında binlerce bildiri dağıtıldı ve aynı bildiri yol boyunca okundu.

Hava şartlarına aldırış etmeyen Kürdistanlılar yürüyüş esnasında TEV-ÇAND sanatçıları Hozan Farqîn ile Mîr Perwer’in seslendirdiği Çarxa Şoreşê marşı ile yürüyüşe ayrı renk kattılar. 

Yaklaşık iki saatlik yürüyüş sonrasında Châtelet meydanına ulaştıktan sonra tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ardından, KCDK-E Eşbaşkanlık divan üyesi Murat Ceylan bir açıklama yaptı. Ceylan, konuşmasına direnen gerillaları selamlayarak başladı. “Bu direniş 50 milyon Kürt halkı için yapılıyor. Bu kadar tekniğe rağmen işgalcilerin burunlarını yerlerde süründürdü özgürlük savaşçıları. Kürt halkı onurlu bir halktır ve özgürlük hakları vardır. Faşist TC ve diktatör Erdoğan ile birlikte ortakları olan ihanet içinde olan KDP bugün Erdoğan ve NATO’nun köleliğini yapıyor. Bugün Barzani ailesi neden bu ihaneti yapıyor? Çünkü, Barzani ailesi de diktatör Erdoğan gibi çete ve hırsız olmuş. Lozan kirli anlaşmasının yıl dönümüne yaklaştıkça egemen güçler, Kürt halkını güçsüz bırakmak istiyor. Herkes çok iyi bilsin ki Kürt halkının öncüleri ve direnenleri vardır. Önder Apo ve yoldaşları bu işgallerin ve ihanetin sonunu getirecektir” diye konuştu. 

Murat Ceylan’dan sonra TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) adına Fırat Agirî de bir açıklama yaparak, Kürdistan’daki direnişin, dağlarda irade üstü direnen gerillaların takipçileri olacaklarını ve bu saldırılar sona erene kadar alanlarda olacaklarının sözünü verdi. 

MARSİLYA

İşgal saldırıları ve KDP’nin ihanetine karşı Marsilya’da yüzlerce kişi bir araya gelerek yürüyüş ve ardından miting düzenledi.
Saat 13.00’da Canabiere meydanında bir araya gelen Kürtler ve dostları, Marsilya’nın en işlek meydanı Vieux port meydanına doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşte “İhanet partisi KDP ve işgalciler ve işbirlikçileri Kürdistan’dan atılacak” pankartları ile PKK ve üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu flamaları taşıyan kitle, “Bimre xiyanet”, “Partiya xiyanetê KDP”, “Terorist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganları attı; gerilla direnişini selamlayan “Bijî berxwedana gerîla”, “Her der serhildan, her der berxwedan” sloganları attı.

Kitle Vieux Port meydanında miting düzenledi. Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından Marsilya DTKM adına Erhan Tarhan konuştu. Tarhan, gerilla direnişine dikkat çekerek, “Bizler her yerde elimizden gelen ne varsa fazlasını yapıp, gerilla direnişini sahiplenip onlarla beraber barbarları ve işgalcileri o kutsal topraklardan söküp atacağız. Herkesin gözü kulağı kadim topraklarda halkı için muazzam mücadele eden gerillada olsun. Her an, her dakika alanlarda olmalı” dedi.

Eylem “Bijî berxwedana Zapê” ve “Bijî berxwedana gerîla” sloganlarıyla sona erdi.

RENNES

Rennes’de yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını kınamak için saat 17.00’da Charles de Gaulles’de basın açıklaması yaptı, sonrasında Republique meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş esnasında çevreden geçenlere bildiri dağıtıldı. Yapılan açıklamalarda, Türk devletinin her alanda Kürtlere ve Kürt kazanımlarına dönük saldırılarda sınır ve ahlak tanımadığı, tüm imkanlarıyla savaş politikalarını ihaneti körükleyerek sürdürdüğü ve Kürt Özgürlük Hareketine karşı saldırıyı KDP ortaklığıyla gerçekleştirdiği belirtildi.
Kürt halkının çıkarlarına zarar verecek, halkın iradesini yok sayacak her adımın Kürt halkına ihanet anlamına geldiği ve KDP’nin de bu minvalde aşiretçi, feodal, kendi aile çıkarları uğruna Kürdistan'ı parçalayıp bölen Kürt soykırım politikalarını yürüten devletlerle işbirliği ile tarihi bir ihanet yaşadığı ifade edildi. Kürt halkının bu işbirliğine karşı kahramanca savaşan gerilla direnişine cevap olması ve sahip çıkması gerektiği vurgulandı. Gerilla direnişinin selamlandığı eylemde sık sık "Terörist Erdoğan, işbirlikçi KDP”, "Bijî berxwedana gerîla", " Kürdistan için politik çözüm"," Jin jiyan azadî", 'Bijî Serok Apo" ve "Bimre xiyanet” sloganları atıldı.

LORIENT

İşgalci Türk devletinin KDP desteğiyle gerillaya yönelik başlattığı saldırılarına karşı Fransa'nın Lorient kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi.
Saat 17.30'da Place Aristide-Briand meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, CDK-F tarafından hazırlanan Fransızca bildirileri dağıtarak Türk devletinin saldırıları karşısında sessiz kalınmaması için duyarlılık çağrısı yaptılar.
Bir dakikalık saygı duruşundan sonra yapılan konuşmalarda AKP-MHP faşist iktidarının ömrünü uzatmak için KDP ile işbirliği içerisinde olduğu, KDP'nin Kürt halkının çok büyük bedeller vererek kazanımlarını faşist iktidar ve somürgeciler aracılığıyla yok etmeye çalıştığını, onurlu ve direngen bir gelenekten gelen Kürt halkının ne faşist iktidarlara ve işbirlikçilerine karşı her alanda direneceği mesajı verildi.
Kürt dostları adına yapılan konuşmalarda ise, zamanında Kürt halkının DAİŞ çetelerine karşı çok ağır bedeller vererek vermiş olduğu mücadeleyi gazete manşetlerinde haber yapıp övenlerin ve siyasilerin mesajları daha dururken, bugün ise sessiz kalmayı tercih etmelerini eleştirerek Kürt halkıyla dayanışma mesajı verdiler.
Protesto eyleminde Kürdistanlılar ve dostları Kürtler İçin Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması kampanyası çerçevesinde imza topladı.
Eylem “Bimre xiyanet” “Bijî Serok Apo” ve "Biji berxwedana gerîla" sloganları ile sona erdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier’de kentinde işgalci Türk Devletinin KDP ortaklığı ile Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırısı,  yapılan bir yürüyüş protesto edildi.
Peyrou parkında bir araya gelen Kürdistanlılar ile dostları, yürüyüşe geçerken, sık sık “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Bimre xiyanet” sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca hazırlanan Fransızca bildiri dağıtıldı.
Comedie meydanında yapılan konuşmada, “Gerillanın direnişi selamlıyoruz. KDP ihaneti lanetliyoruz. İşgalci Türk devleti ve KDP’ye rağmen zafer direnen Kürt halkının olacak. Her alanda eylemlerimizi yapmaya devam edeceğiz” denildi.

REIMS

Reims tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, işgale karşı şehir merkezine doğru yürüye geçti.

Yürüyüş esnasında sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK” sloganları atıldı ve Fransızca bildiriler dağıtıldı.

Yürüyüş şehir merkezinde kısa bir basın açıklaması ve saygı duruşu ile sona erdi.

DRAGUIGNAN

Fransa’nın Draguignan kentinde TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar Türk devletinin başlatmış olduğu işgal saldırıları ve KDP’nin ihaneti protesto edildi.

 Saldırılara karşı öfkelerini dile getiren kitle, başlatılan saldırı konseptinin Kürt halkını yok etme girişimi olduğunu ve buna karşın tüm Kürdistanlılar’ın amasız fakatsız alanlarda olma gerekliliğini belirttiler.

Saat 19.00’da başlayan yürüyüş yaklaşık bir saat sürdü .Yürüyüş boyunca  “Bijî berxwedana gerîla”, “Her der Kurdistan, her der berxwedan”, “Avoir Régime a Turquie”, “Solution politique pour le Kurdistan”, “Viv la Kurdistan”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK ve TCŞ flamalarının yanında işgal girişimini kınayan pankartlar da taşındı.

LİLLE

Fransa’daki eylemlerin diğer bir adresi de Lille kentiydi. Kent merkezinde buluşan Kürdistanlılar, “Hepimiz PKK’liyiz”, “Bijî gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Kürdistan’a özgürlük”, “İhanete hayır” sloganlarıyla PKK gerillalarının direnişini selamlayıp, ihaneti kınadı.