EFJ Genel Kurulu'nda "Kürt televizyonları" kararı

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) yıllık Genel Kurul toplantısında oy birliği ile Kürt televizyonlarına yönelik yayın durdurma saldırısına tepki gösterdi.

EFJ'nin 43 ülkede 71 sendikal üyesi var ve 320 bin gazeteciyi temsil ediyor.  EFJ’den alınan bilgilere göre, üç Kürt televizyonuna ilişkin metin Fransız sendikalar tarafından sunuldu. EFJ’nin yıllık Genel Kurul toplantısında oy birliği ile kabul edilen metnin, Fransız uydu şirketi Eutelsat Başkanlığı’na da gönderileceği öğrenildi.

Fransız SNJ, SNJ-CGT ve CFDT-Journalistes sendikaları tarafından sunulan ve kabul edilen önergede şunlar belirtildi:

-Eutelsat üç Kürt televizyonunu kapatmamalı.

-FEJ’nin Bükreş’te 18-19 Mayıs 2017 tarihlerindeki Genel Kurulu, Eutelsat tarafından üç Kürt televizyonu Ronahi TV, Stêrk TV ve News Channel’ın yayınlarını durdurma tehdidi karşısında derin endişelerini ifade ediyor.

-Ekim 2016’da Fransız sendikalar (SNJ, SNJ-CGT, CFDT-Journalistes) iki Kürt televizyonu Med Nuçe ve Newroz TV’ye ilişkin geliştirilen aynı sürece tepki göstermişler ve desteklerini sunmuşlardı. Fransız adaleti, Eutelsat’ın bu televizyonların yayınlarını yeniden sağlaması yönünde karar almıştı.

-Bugün, Fransız devletinin de hisselerinin içinde olduğu Avrupa’nın en büyük uydu grubu Eutelsat, Erdoğan rejimine bağlı bir organ olan yazılı ve görsel yayın denetleme kurulunun baskısı altında bu üç Kürt televizyonunun yayınlarını durdurmaya çalışıyor.

-Bu medya organlarının, gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevi olan Türk rejimin baskısı altında yayınlarının durdurulması, ifade özgürlüğüne bir darbe olacaktır.

-Fransız sendikalar Eutelsat’ın patronu Rodolphe Belmer’den şirketin yaptığı tehdidi hayata geçirmemesini istedi.

EJF'nin Genel Kurulu, hisselerinin çoğunluğu Fransa’da olan yeni hükümetten ısrarlı bir şekilde, Avrupa’nın en temel değerlerinden biri olan haber alma özgürlüğünü zan altında bırakan bu sürecini durdurmasını istiyor.

Genel Kurul, Yürütme Komitesi’ni de bu tekrarlanan tehditleri Avrupa Konseyi’ne taşımaya ve Türk makamları nezdinde müdahalede bulunmaya çağırıyor.”

Avrupa’nın birinci operatörü Eutelsat, Türkiye’nin talebi üzerine 14 Nisan günü dağıtıcı şirketler aracılığı ile Stêrk TV, News Channel ve Ronahi TV’nin yayınların durdurulması talimatını vermişti.

Eutelsat daha önce de Kürt televizyon kanallarının yayınlarını durdurmuştu. Bu nedenle Kasım 2016’da Eutelsat, Paris Ticaret Mahkemesi tarafından mahkum edilmişti. Mahkeme, Kürt televizyonları Med Nuçe ve Newroz TV’nin yayınlarının yeniden başlatılması talimatını vererek, Eutelsat’ı tazminata mahkum etmişti. Her iki televizyonun yayını Ekim 2016’da Türk makamlarının talebi üzerine durdurulmuştu.