Erivan’da Kasım Engin anıldı, HDP’ye saldırılar protesto edildi

Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Kürt kurumları, PKK Merkez Komitesi üyesi Kasım Engin’i andı ve HDP’ye yönelik saldırıları protesto etti.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bulunan Kürdistan Komite’nin Kaneker evinde bir araya gelen Ermenistan’da faaliyet yürüten Kürt kurumlarından Ermenistan Kürt Birliği (Şêwra Gelê Kurdên Li Ermanîstanê), Kürdistan Komite, Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği (Yekitiya Jinên Azad – YJA) ve Zagros Gazetesi temsilcileri faşist Türk devletinin 27 Mayıs 2020’de Medya Savunma alanlarına-Bradost alanına yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucunda şehit düşen PKK Merkez Komite Üyesi Kasım Engin’i andı.

Devrimci-aydın-tarihçi ve gerilla komutanı Kasım Engin şahsında Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra yaşamı, özgürlük mücadelesindeki rolü, yoldaşlığı ve emeği üzerine konuşmalardan sonra ise basın açıklaması okundu.

Açıklamada, AKP-MHP faşist rejiminin özellikle Başûr’da ihanetçi-işbirlikçi yapılanmanın yerel istihbaratı sonucunda Kürt halkının öncülerine yönelik saldırı gerçekleştirdiğini, Bakur’da da HDP’ye yönelik belediyelerini gasp etmek, çalışanları tutuklatmak ve son olarak da HDK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven ve HDP Amed milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürülerek cezaevine göndermelerinin temel nedeninin Kürt mücadelesini tümden ortadan kaldırmaya dönük topyekun bir savaş konsept sonucunda olduğu belirtildi.

Açıklamada konuşan Kurdistan Komite Koordinasyon üyesi ve Din alimi Şêx Tahir Biroyan şöyle konuştu: “Kasım yoldaş bu halkın çok değerli öncülerinden biriydi. Zeki Şengali yoldaşı ve bunun gibi birçok öncü komutanı şehit verdik. Bu durum elbette Kürt halkını üzüyor. Diğer bir yandan AKP-MHP faşizmi HDP’ye saldırarak Kürt halkının iradesini kırmak, yok etmek istemektedir. Son olarak iki milletvekilimizin vekillikleri düşürülerek cezaevine gönderildiler. Bu hiçbir hukuka, hiçbir ahlaka uygun değildir. Bu konuda Avrupa birliğinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Ermenistan’da yaşayan Êzidî bir Kürt, bir Şêx olarak söylüyorum ki; dört parçada Kürtler üzerinde büyük bir saldırı var. Bunun için acilen Kürt ulusal birliği sağlanması için tarihi sorumluluklarını yerine getirmelidirler.”

Kurdistan Komite meclisi üyesi Jênîka Qadır “Kürtlerin her yerde faşizme karşı mücadele içinde olması gerekir” diye konuştu.

Özgür Kadınlar Birliği (YJA) üyesi Lianna Mhoyan ise şunları söyledi: “faşizm Leyla Güven’i rehin alarak, Kürt kadın kurumlarını kapatarak, yöneticilerini tutuklatarak Kürt kadınının iradesini kırmayı düşünmektedir. Bunu asla başaramaz. Leyla Güven Kürt kadınının sembolüdür. Bir Leyla’yı rehin alsa da binlerce Leyla olarak alanlarda olacağız, mücadelemizde daha da güçlenerek büyüteceğiz.”

Kurdistan Komite Koordinasyon üyesi Mîlo Kalaşyan da Türk Devletinin faşizan saldırılarını kınayarak konuşmasında şunları belirtti: “Önder Apo’nun ideolojisiyle, felsefesiyle özgürlüğü tadan Kürt halkı tutuklamalarla, ölümlerle özgürlüğünden asla vazgeçmez. Kürt halkından isteğim birlik ve beraberliğini sağlamalarıdır. Eğer birlik ve beraberliğimizi sağlayamazsak daha çok Leylalar daha çok Musalar tutuklanır. Bunun için hepimize düşen görevler var. Sorumluluklar var.”