Ehmed: Türk devleti Kobanê kadar Hewlêr’e, Kandil kadar Süleymaniye’ye düşmandır

Bir süredir Avrupa’nın çeşitli kentlerinde görüşmeler ve halk toplantıları yapan MSD Yürütme Komitesi üyesi İlham Ehmed, Rojava Bremen derneği öncülüğünde Bremen Cemevinde halk ile bir araya geldi.

Bremen Cemevinde yapılan halk toplantısına yüzlerce yurtsever Kürt katıldı. Toplantı bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Ardından söz alan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu üyesi İlham Ehmed, Rojava’dan selam getirdiklerini belirttikten sonra, Türk devletinin işgal saldırılarına değindi.

TÜRK DEVLETİ TÜM KÜRT KAZANIMLARINA DÜŞMANDIR

Ehmed, “Türk devleti bütün Kürt kazanımlarına düşmandır. Nerede bir Kürt kazanımı varsa Türk devleti orayı boğmak, istikrarsızlaştırarak yok etmenin peşine düşüyor. Bugün Rojava’daki saldırılarda da bunu görüyoruz. Güney’deki Medya Savunma Alanları’nda da bu var, Şengal’de de. Türk devleti bu hafta içinde üç kadın savaşçımızı şehit etti. Sivil evlere, sivil insanlara saldırdı” dedi.

Bu saldırıların uluslararası güçlerle yapılan anlaşmalarla yasaklandığını ancak Türk devletinin saldırılara devam ettiğini belirten Ehmed, 22 Nisan’a Kobanê bombalandığında sözkonusu garantör devletlerin “göz yumduğu” tepkisinde bulundu.

TÜRK DEVLETİ HER FIRSATI SALDIRI İÇİN KULLANIYOR

Ehmed şöyle konuştu: “Türk devleti bütün imkanları, çelişkileri kullanıp bize saldırıyor. ABD ile Rusya arasında bir açık bulup saldırıyor. Ukrayna savaşının yarattığı gündemden yararlanıp saldırıyor. Hiçbir fırsatı kaçırmıyor.  Bu konuda Suriye’de resmi olarak bulunan devletlerin tavrı da onu güçlendirici ve koruyucudur. Devletler birbirlerini çıkarları noktasında destekliyor ve göz yumuyor. Bu bizim açımızdan kabul edilemez bir durumdur.”

AKP hükümeti savaş konseptiyle varlığını devam ettirdiğini belirten İlham Ehmed sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün sanki Türk devletinin düşmanı PKK ve YPG imiş gibi gösterenler düşmanlarını tanıyamamışlar. Siyaseten çürümüş bir politikayı savunuyorlar. Türk devleti Kobanê kadar Hewler’e de düşman. Kandil kadar Süleymaniye’ye de düşmandır. Kimse kendisini bunlarla kandırmasın herkes gerçeği görüyor.”

ŞAM HÜKÜMETİ HAKAN FİDAN İLE GÖRÜŞÜYOR

Şam hükümetinin de savaşın nihai çözümünü istemediğini söyleyen İlham Ehmed, şöyle konuştu:

“Rejim çözüme yanaşmıyor. Rejim Kürtlerin kendi çözümünü kendi tekçi zihniyeti içinde eritmek istiyor. Bunun için her şeyi mubah görüyor. Türk istihbaratıyla ortak çalışıyor. (MİT müsteşarı) Hakan Fidan ile görüşmeler yapıyor. Bir defa Rusya’da bir defa Irak’ta görüştüler, görüşmeye de devam ediyorlar. Adana mutabakatını Kürt düşmanlıkları için kalkan yapmış durumdalar. Suriye’yi savaşa sürükleyen, cehenneme çeviren, DAİŞ gibi bir gücü besleyen, şimdi de kendi toprağında işgalci olan Türk devletiyle bir olup Kürtlere karşı gizli planlar yapıyorlar. Biz bunların hepsinin farkındayız.”

Özerk yönetimin özellikle sosyal medya hesapları üzerinden karalanmaya çalışıldığına işaret eden İlhan Ehmed, şunlara dikkat çekti: “Sanki özerk yönetim hiçbir şey yapmıyor, her şeyi sümen altı ediyor, şehitlerin kanı üzerinden suistmal edilmiş bir anlayışla hareket ediyor, bu yanlış ve özel savaşın bir ürünü olan yorumlar. Halkımız bunların oyununa gelmesin. Herkes kendi mücadelesini olduğu yerde doğru anlatsın doğru sahiplensin. Özellikle Rojavalı halkımız yani bizi tanıyanlar bu oyunlara gelmesin.”

EFRÎN’İ GERİ ALACAĞIZ

2018’den bu yana Türk devletinin işgali altındaki Efrîn için “Efrîn bizim kırmızı çizgimiz” diyen Ehmed, Efrîn için ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydetti.

Ehmed şöyle konuştu: “Efrîn bizim için en hassas olduğumuz meseledir. Bugün bununla ilgili çok soru aldık. Bütün halkımız bilsin ki ne olursa olsun nasıl olursa olsun Efrîn’i geri alacağız. Halkımız Efrîn’e geri dönecek. Bunun için görüşmeler yapıyoruz. Bunlar olmasa da Efrîn’i savaşarak almak için planlamalarımız var.”

Ehmed, Kürt halkının bulunduğu her alanda etkili ve örgütlü mücadele yürütmeye çağırırken, “Özgür yarınlar bizi bekliyor” diye noktaladı.