Avrupa'da Paris katliamı protesto edildi

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimciyi anan Saarbrücken ,Düsseldorf, Hannover ve Sydney'deki Kürtler, "Gizlilik kararı kaldırılmalı" dedi.

Kurdistanlılar, Almanya'nın Düsseldorf kentindeki Fransız Konsolosluğu önünde bir miting gerçekleştirdi.

PKK kurucularından Sakine Cansız ve yoldaşları Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te katledilmişti. Fransız adaleti dava dosyasını kapattı ve gizlilik kararı aldı. Kurdistanlılar, Fransız Konsolosluğu önünde bir miting yaparak dava dosyasının yeniden açılmasını ve gizlilik kararının kaldırılmasını talep etti.

Mitingde bir konuşma yapan YJK-E Temsilcisi Ayten Kaplan, şu ifadeleri kullandı: "Fransa 9 Ocak 2013 katliamı dosyasını kapattı ve gizlilik kararı aldı. Oysa Türk devleti katliamı kendisinin yaptığını kabul etti. Katilin MİT elemanı olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle MİT teşkilatı ve dönemin Başbakanı yargılanmalı. Çünkü MİT oraya bağlı. Dosyaya gizlilik koymasa yargılanırdı. Talebimiz dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması ve sorumluların yargılanmasıdır."

'SONUNA KADAR DAVAMIZIN ARKASINDAYIZ'

Ajansımıza konuşan Krefeld Uğur Şakar Meclisi Eşbaşkanı Muhlise Çewlîg ise şöyle dedi:

"10 yıl önce medeniyetin kalbi denilen Paris'te üç kadın arkadaşımız katledildi. Bu katliamı örtbas ettiler. Katil Ömer Güney'in mahkemeye üç gün kala ölmesi normal bir durum değildi. Fransa'nın Türk devletiyle iş birliği yaptığını ve bu olayı örtbas ettiklerini düşünüyoruz. Olayın açığa çıkmasını ve Fransa'nın bu konuda Türklerle olan iş birliğine son vermesini istiyoruz. Yine 23 Aralık 2022 günü de bir Fransız üç yoldaşımızı katletti. Bu adam katliamdan 10 gün önce hapisten çıkıyor. Hapiste onu kim yönlendirdi? Kim ona silahları verdi? Toplantı saatini kim bildirdi? Bunların hepsi soru işareti. Açığa çıkmasını istiyoruz. Her on yılda bir arkadaşlarımızın katledilmesini kabullenmiyoruz. Sonuna kadar da davamızın arkasında olacak ve davanın açığa çıkmasını talep edeceğiz."
Mitingde Gazeteci Bêrîvan Mihemed de bir konuşma yaptı. Mihemed, şunları dile getirdi:

"10 yıl önce Türk devleti bir terör eylemi gerçekleştirdi. Paris'te Kürt kadın hareketinin öncülerinden Sakine Cansız ile Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ı katletti. Fransa'nın Kürt halkına karşı gelişen terör eylemlerine ve teröristlere karşı tutum almalıdır. Türk hükümeti Avrupa şehirlerine terör taşıyor. Kürt halkı siyasete kurban edilemez. Eğer 9 Ocak ve 23 Aralık katliamlarının sorumluları, perde arkasında olanlar açığa çıkmazsa Fransa devleti de sorumlu olarak görülecektir."


SYDNEY

Avustralya'nın Sydney kentinde Fransa Konsolosluğu önünde de Paris katliamları protesto edildi.

DKTM'nin çağrısı üzerine bir araya gelen Kürtler ve dostları, "9 Ocak katliamı ile birlikte bütün dünya kadın hareketinin mücadelesini gördü. Rojava'da Kürt kadın hareketi DAİŞ barbarlığını yendi, insanlığı savundu ve onun içindir Türk devleti kadın hareketini hedef alıyor" açıklamasında bulundu.

Yeşiller Partisi'nin eski Senatörü Lee Rhiannon da "Fransa hükümeti 2013'te 3 Kürt kadınına yönelik suikastın katillerini açığa çıkartsaydı bugün ikinci katliam yaşanmayacaktı" dedi.

Tertip Komitesinden DKTF Eşbaşkanı Gulfer Xezan, DKTM Eşbaşkanı İsmet Taştan, Sydney konsolosluğu tarafından heyeti kabul ederek dosya sundu.

 

HANNOVER

Hannover Ronahi Kadın Meclisi de 9 Ocak Paris katliamının yıl dönümü vesilesiyle bir eylem gerçekleştirdi. Almanya'nın Hannover kentindeki Kröpcke meydanına şehitlerin fotoğaraflarını bırakarak andı . Yapılan konuşmalarda Fransa devletinin bu saldırıyı aydınlatmadığı için 23 Aralık tarihinde Paris'te yeni bir katliamın yapıldığı belirtildi. Fransa'dan her iki katliamın aydınlatılması istendi. Eylemde sık sık "Jin Jiyan Azadî Sara Rojbin Ronahi", "Bijî Serok Apo" ve  "Bijî Berxwedana Gerila" sloganları atıldı.

 

SAARBRUCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde Şirin Alamyahu Kadın Meclisi'nin organizesiyle Paris katliamlarına karşı etkinlik düzenlendi.

 Saarland Fransa Konsolosluğunun önündeki eylemde, konsolosluğun önüne siyah çelenk bırakıldı, başkonsolos miting alanına gelince kendisine dosya verildi. Başkonsolos Sébastien Girard, "Üzüntü ve öfkenizi anlıyorum. Acılarınızı paylaşıyorum. Bana verilen dosyayı yetkili makama ulaştıracağıma söz veriyorum" dedi.

Avrupa Kadın Hareketi tarafından hazırlanan bildiriler de eylemde okundu.
Paris'teki ikinci katliamda şehit düşenlerin de anıldığı eylemde, "MİT burada faaliyetlerini sürdürüyor" mesajı verildi.

Eylemde şu açıklama da yapıldı:

"Almanya ve Fransa, Türk devletinin kimyasal silah kullanımında olduğu gibi, insan hakları standartlarını ve uluslararası hukuku alenen hiçe saymakta ve Kürt halkına yönelik saldırılara bir kez daha göz yummaktadır.  Alman devleti bu politikasının bir sonucu olarak Kürt kurumlarına, Kürt toplumuna ve Kürt siyasetçilerine yönelik baskınlar düzenlemiştir."