Düşürülen Ukrayna uçağıyla ilgili yeni iddialar

İran’ın "yanlışlıkla düşürüldü" dediği Ukrayna uçağına ilişkin yeni iddialar ortaya atıldı.

İran'ın, 8 Ocak’ta Tahran'da önce "düştü" diye açıklama yaptığı, uluslararası güçler ile uçakta vatandaşları olan ülkelerin baskısı sonucu "yanlışlıkla düşürüldü" dediği Ukrayna uçağı ile ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, düşürülen uçakla ilgili tüm sorumluluğu üstlenerek hatanın kendilerine ait olduğunu kabul ettiklerini  belirtti. Hacızade, bu olayın çok karmaşık bir ‘siber elektronik’ saldırıdan kaynaklandığı iddiasında bulundu.

'RUSYA'DAN ALINAN FÜZE İLE VURULDU'

Ukrayna uçağının İran'ın Rusya'dan satın aldığı bir TOR M1 füzesiyle vurulduğu belirtilerek, şunlar iddia edildi:
“Füze Tor M1 cinsi… Yani belli bir mesafede sinyalsiz yani sessiz uçan bütün cisimleri vurabiliyor. Dolayısıyla yakınından herhangi bir cismin hiçbir bilgi vermeden sessiz uçuşla geçmesi halinde füze otomatik ateşlenip o cismi vuruyor. Füzenin söz konusu cismi algılamasıyla ateşlenip vurması arasında geçen süre 30 saniye. Ukrayna uçağının da sinyalinin kesilmesiyle düşürülmesi bu şekilde olmuştur.”

BAŞKA BİR İDDİA

Uçağın düşürülmesi ile ilgili ortaya atılan iddialardan biri de uçağın kalkış yaptığı gibi kule ile iletişimini kestiği şeklinde. Yapılan açıklamalarda, İran kamuyonun düşürülen uçağa ilişkin iki soru üzerinde durduğu belirtilerek, şunlar vurgulanıyor:
“Birinci olarak; Ukrayna uçağının sinyalinin kesilerek kuleden iletişimini koparıp neden uçtu? İkinci olarak; sinyalini kestiği zaman dilimi neden füzelerin etki ve ateşleme alanı içinde oldu? Bütün bunlar bir tesadüf mü yoksa siber saldırı sonrasında mı gerçekleştiği  üzerinde incelemeler devam ediyor. İranlı yetkililerin üzerinde durduğu şey ise ABD’nin Tor M1 radar tanımlamasına siber saldırıda bulunduğu yönünde."

'SİSTEMLERİMİZE SIZILDI'

Daha önce İranlı Siber Savaş ve Kriz Yönetimi Uzmanı Dr. Muhammed İlmiye, konuya ilişkin aynı iddialarda bulunmuştu. İlmiye, vurulan Ukrayna uçağıyla ilgili şöyle demişti: "Yaptığımız incelemeler neticesinde, bu uçağın düşürülmesi, bizim sistemlerimize sızılmasıyla mümkün olmuş. ABD’nin siber savaşlar için kullandığı çok özel bir uçağı var, Rivet Joint diye biliniyor. Bunun R 335w modeli kullanılmış.”