Demirtaş’ı yargılayan hakim itiraf etti: Ben tarafım!

Cezaevinde rehin tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı duruşmada mahkeme başkanı “ben tarafım” itirafında bulundu. Bu sözler üzerine gerginlik yaşandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sincan Cezaevi Kampüsü salonunda görülen duruşmada Demirtaş, tarafsız olmadıkları için reddi hakim talebinde bulundu. Duruşma bu talebe ilişkin avukatların savunması ile devam ettiç

Duruşmada söz alan avukat Mehmet Emin Aktar, "Buradaki en özgür kişi sabah konuşmasını yaptı, ben muhtemelen onun kadar özgür konuşamayacağım" dedi.

Demirtaş’ın avukatlarından Aydın Erdoğan, "AHİM Kararının uygulanması hiçbir izne ve onaya muhtaç değildir. Yargı kararının mahiyeti ve vasfı kesindir, yargı organları verdikleri kararlarla hatırlanır" diye ekledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın da yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin olmadığı yerde doğru ve adil bir karardan söz edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Avukat Aydın, “Biz sizin bu ret kararını vermenizin güç olduğunu biliyoruz, ancak buna bir son verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Avukat Benan Molu, reddi hakim talebine ilişkin gerekçeleri sıralarken, "AHİM kararı, resmi sitesinde yayınlanmasından itibaren bağlayıcıdır. Derhal Tahliye kararı uygulanmamış, usulsüzce tutukluluğa devam kararı verilerek ihlale devam edilmiştir” diye konuştu.

Duruşmada ayrıca savunmanın devam ettiği sırada bazı sivil polislere gazeteci kimliği verildiği anlaşıldı. Avukatların salonda ayakta kalması üzerine, mahkeme başkanı ile kısa süreli gerginlik yaşandı.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre duruşmayı takip eden bir gazeteci, "Polislere gazeteci kimliği veriliyor. Duruşma sivil polislerle doldu" diye tepki gösterdi.

Söz alan avukat Alişan Şahin, "Mahkemeyi halktan kaçırdınız, buraya getirdiniz. Boş sandalyeler olmasına rağmen ve avukat olmamıza rağmen oturacak yer bulamıyoruz" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Avukatlar, mahkemenin taraflı davrandığı yönünde eleştirilerini sürdürürken, mahkeme başkanı "Ben tarafım" diyerek karşılık verdi. Bunun üzerine salonda yeniden gerginlik tırmandı.

Mahkeme başkanına tepki gösterenler arasında yer alan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın "mahkemenin düzenini bozduğu" gerekçesiyle, duruşmaya 10 dakika ara verildi.