Berlin’de oluşturulan Koronavirüs dayanışma ağı büyüyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de Coronavirüs pandemisine karşı oluşturulan kriz masası, faaliyetlerini arttırarak sürdürüyor.

14 Mart’ta oluşturulan Korona Kriz Masası’nın Berlin’de yaşayan Kürdistanlılara dönük geliştirdiği dayanışma ağı eyalet sınırlarını aşarak ve faaliyetleri zenginleşerek büyüyor.

Berlin Özgür Kürdistanlılar Merkezi (Navenda Kurdistanîyên Azad e.V. -Berlin/NAV-BERLİN) ve DEST-DAN Kadın Meclisi öncülüğünde oluşturulan Korana ile Mücadele Kriz Masası’nın gönüllü çalışan sayısı yüzü geçmiş durumda. Dayanışma ağında doktor, hemşire, sağlık çalışanları, milletvekili, gazeteci, akademisyen, sosyal danışman gibi çok sayıda uzmanın da bulunduğu Kriz Masası koronavirüse karşı mücadelede önemli bir katkı sunuyor.

‘ÇALIŞANLARIMIZIN HEPSİ GÖNÜLLÜ’

“Almanya’da virüs tehlikeli aşamaya geldikten sonra insanlarımıza gerekli desteği sunmak ve virüse karşı mücadele edebilmek amacıyla acilen bir Kriz Masası oluşturduk. Şu ana kadar bize ulaşan birçok insanımıza tıbbi yardım ve çok yönlü danışmanlık hizmeti verdik. Salgına karşı temel bir ihtiyaç olan maske sıkıntısını gidermek için gönüllü maske dikimi ve ücretsiz dağıtımı kampanyası başlattık” diyen Kriz Masası Koordinasyonu, çalışmalarını şu şekilde detaylandırdı: “Acil durumlarda sağlık merkezlerine yönlendirme de dahil gönüllü maske dikerek ücretsiz dağıtma, yaşlı veya yalnız yaşayan kronik hastaların maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılama, mültecilerin sağlık ve bürokratik sorunlarıyla ilgilenme gibi geniş yelpazede hizmet vermeye çalışıyoruz. Çalışanlarımızın hepsi gönüllü arkadaşlarımız.”

‘İHTİYACI OLAN HERKESE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Berlin’deki bazı sivil toplum kuruluşları ile de ortak çalışmalar yapan Kriz Masası, Kürdistanlıların ve Türkiyelilerin yanı sıra Almanya’da yaşayan herkese açık. Hızlı ve iyi organize olduklarını ifade eden Kriz Masası Koordinasyonu, kendilerine Berlin dışından da taleplerin geldiğini Manheim, Köln, Hamburg, Sachsen-Magdeburg, Leipzig, Halle gibi alanlardan kendilerine başvurular olduğunu belirtiyor. Bu alanlardan 22 kişinin kendilerine ulaştığını, sağlık komisyonunun yönlendirmesi ve desteği doğrultusunda girişimde bulunduklarını ve 5 tanesinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını, 2 kişinin ise test sonucunun beklendiğini kaydetti.

Kriz Masası, kendilerine başvuran hastaların durumuna dair ise şu bilgileri paylaştı: “Koronadan Berlin’de bir insanımızı kaybettik. Cenazesi ülkeye gönderildi, Muş’ta toprağa verildi. Tüm yakınlarına buradan başsağlığı diliyoruz. Şu anda Berlin’de 1 kişi hastanede tedavi altında, 4 insanımız da karantinada. Halle’de iletişimde olduğumuz 30 kişi, Magdeburg’da ise 28 kişi karantinada.”

‘MÜLTECİ KAMPINDAKİ KRİZE MÜDAHALE ETTİK’

Ayrıca Magdeburg bölgesinde bulunan bir mülteci kampında test sonucu pozitif çıkan mültecilerin karantinaya alınmadan kampa geri gönderilmesinin kampta kalan mülteciler tarafından kendilerine iletildiğini belirten koordinasyon, komisyonda yer alan Alman Parlamentosu üyesi milletvekilinin konuya müdahil olduğunu, eyalet düzeyinde girişimleri sonucunda sorunun gündemleşmesinde ve çözümünde katkı sunduklarını belirtti.

‘BÜROKRATİK SORUNLARI DA ÇÖZÜYORUZ’

Kriz Masası’ndan elde edilen bilgilere göre bürokratik sorunlarından kaynaklı kendilerine başvuran 11 kişiden 7 tanesinin sorunu çözüldü, 4 kişinin ise işlemleriyle ilgileniliyor. Kriz Masası ayrıca Kürdistani bazı yardım kuruluşlarının bu süreçte devletten destek almasını da sağladı.

‘STK’LARIN BİZDEN MASKE TALEBİ OLUYOR’

Evlerde maske dikimi ve ailelere ücretsiz maske dağıtmanın devam ettiğini belirten Kriz Masası, Alman çevrelerin de bu konuda taleplerinin olduğunu, sosyal çalışmalar yürüten bir kurumun kendilerinden 700 maske istediğini ve bu temelde kendilerinin harekete geçtiğini kaydetti.

ÇOCUKLAR VE AİLELER İÇİN PROJE

Kriz Masası, bu krizin ruhsal, duygusal ve psikolojik olarak insanları ve aileleri etkilediğini belirterek, ailelere ve çocuklara dönük ev içerisinde aktiviteler önerdiklerini, eğitsel faaliyetlerin yanı sıra aile ilişkilerinin yine aile içi huzurun, demokratik aile yapısının ve yardımlaşma, dayanışmanın geliştirilmesi için çeşitli plan ve projeler geliştirdiklerini kaydetti.

‘ALMAN KURUM İLE BİRLİKTE YAŞLILARIN İHTİYAÇLARINI EVLERİNE GÖTÜRECEĞİZ’

Kriz Masası ayrıca ortak bazı organizasyonlarda da yer alıyor. Alınan bilgilere göre, Kriz Masası’nın bünyesinde çalışan genç aktivistler önümüzdeki hafta başından itibaren Alman Katolik Kilisesi’ne bağlı Malteser adlı kuruluş ile yaşlı ve bakıma muhtaç insanların alışverişlerini yaparak evlerine götürmek gibi bir dizi ortak çalışma yapacak.

‘BİZE ULAŞIN’

Kriz Masası, desteğe ihtiyacı olan herkese yardım etmeye hazır olduklarını belirtiyor.

Gönüllü ama profesyonel bir ekiple sağlık, danışmanlık, bürokrasi, sosyal hizmetler alanında ve farklı dillerde hizmet veren Berlin Koronavirüs ile Mücadele Kriz Masası’nın irtibat telefon numaraları ve e-mail adresi şu şekilde:

E-Mail:

[email protected]

Telefonlar:

Kurdisch-Türkisch-Deutsch:

0177 8207121

Kurdisch-Türkisch:

 0152 17073357

Kırmancki-Türkisch-Deutsch:

176 61259528

Kurdisch-Türkisch:

178 3963597

Sorani-Arabisch-Deutsch:

0163 7965183