Bakan konuşma kursu ücretini devlete ödetti, istifa etti

Finlandiya Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Katri Kulmuni, konuşma dersi ücretlerini devlete ödettiği açığa çıkınca istifa etti.

Finlandiya Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Katri Kulmuni, hitabet dersi kurslarının ücretini devlete ödettiği iddialarından sonra görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

Finlandiya'da yayımlanan Suomen Kuvalehti dergisi, geçtiğimiz günlerde Kulmuni'nin toplum önünde hitabet eğitimini danışmanlık şirketi Tekir'den 50 bin Euro karşılığı sağladığını açığa çıkarmıştı.

Faturanın da Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Ticaret Bakanlığı bütçesinden karşııladığını öne sürmüştü.

Haberlerin Finlandiya medyasında yer almasından sonra iki kişi, Kulmuni hakkında devleti zarara uğratmak suçundan suç duyurusunda bulundu. Kriminal Komiser Teemu Jokinen, Demokraatti gazetesine yaptığı açıklamada bakan hakkında soruşturma başlatmayı düşündüğünü söyledi.

Hükümet Adalet Müfettişliğine de Kulmuni'nin satın aldığı danışmanlık hizmetlerinin soruşturulması için 4 ayrı başvuru yapıldı. Bu başvuruların ardından Kulmuni, 50 bin Euro tutarındaki danışmanlık ücretlerini kendisinin ödeyeceğini açıkladı.

Tepkiler sonucu Kulmuni, düzenlediği bir basın toplantısıyla hükümetteki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı ancak gazetecilerin soru sormasına izin vermedi.

Kulmuni, “Hükümetin bir üyesi olarak devam etmeyeceğim. Merkez Partisi hükümette kalacak ve ben partinin başkanlığını yapmayı sürdüreceğim. Parti en kısa zamanda bir maliye bakanı seçecek” dedi. Pazar günü yapılacak parti merkez yönetim kurulu ve parlamento grubunun toplantısında maliye bakanı olacak politikacı adayının belirleneceği bilgisini verdi.

Koalisyon hükümetinin Sosyal Demokrat Partili Başbakanı Sanna Marin, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, Maliye Bakanının aldığı istifa kararını desteklediğini belirterek, “Ona insan olarak değer veriyorum ve şimdiye kadar yaptığımız iş birliği için teşekkür ediyorum. Merkez Partisi ile iş birliğimiz sürecek” dedi.

İNTİKÂM MI?

Siyaset Bilimcisi Thomas Karv, HBL gazetesiyle yaptığı söyleşide Kulmuni'nin istifasıyla geçtiğimiz yılın Aralık ayında Sosyal Demokrat Parti Başkanı ve Başbakan Antti Rinne'nin istifası arasında ilişki olmasından şüphelendiğini belirterek, “Ben bunun Sosyal Demokratların bir intikâmı olduğuna inanıyorum” dedi.

Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, 11 Kasım 2019 günü 9 bin postacının başlattığı grev sırasında ortaya çıkan skandallardan dolayı istifa etmek zorunda kalmıştı.

Muhalefetteki 3 partinin verdiği güvenoyu önergesine hükümet ortağı Merkez Partisi'nin destek vereceğinin belli olmasından sonra Rinne, istifasını Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'ye vermişti.

Rinne, düzenlediği basın toplantısında “Merkez Partisi dışındaki partilerin bana güvenleri vardı” diyerek, bir biçimde istifasının sorumluluğunu Merkez Partisi'nin Başkanı Katri Kulmuni'nin tutumuna bağlamıştı.

Siyaset bilimciler, bu nedenle Kulmuni'nin istifasının, Sosyal Demokratların bir zamanlar hükümeti güç durumda bırakan Merkez Partisi'ne yönelik bir intikâm operasyonu olduğu değerlendirmesini yapıyor.

KULMUNİ, ANKET SKANDALINDAN SONRA ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Başbakanlığa geçtiğimiz yılın Aralık ayında yeni seçilen Sosyal Demokrat Parti'nin yeni lideri Sanna Marin, El Hol Kampında tutulan DAİŞ'li kadınların çocuklarının Finlandiya'ya getirileceğini açıklamıştı.

Beş partiden oluşan koalisyon hükümeti kadınların getirilmesi konusunda ise görüş birliğine varamamıştı. Merkez Partisi, kadınların getirilmelerine karşı çıkmıştı. Hükümet içinde tartışmalar sürerken koalisyon ortağı Merkez Parti lideri ve Maliye Bakanı Katri Kulmuni'nin Intagram'da açtığı anket çalışması tepkilere neden olmuştu.

Kulmuni ankette halka, “Fin çocuklarının buraya getirilmesine yardım edilsin mi? Yoksa onları annelerinin yanında tutmak mı gerekiyor” sorularını yöneltmiş, cevap olarak da “Sadece çocuklar getirilsin”, “Çocuklar da anneleri de getirilsin” seçeneklerini sunmuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nin Avrupa Medya Direktörü Andrew Stroehlein, Twitter hesabından Finlandiya'ya çok ciddi eleştiriler yöneltmişti.

Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, çocukların anneleri olmadan ülkeye getirilemeyeceğini çünkü Rojava'daki Kürt güçlerinin çocuklarının annelerinden ayrılmasına karşı çıktığını açıklamıştı.

Bu tartışmaların ardından Maliye Bakanı Kulmuni, anket çalışmasının başarısız olduğunu kabul ederek özür dilemiş ve anketi silmişti.