Avrupa’ya giremeyen Erdoğan’dan telefonla seçim kampanyası

AKP Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, seçimler öncesi Avrupa’ya gelmesine izin verilmeyen Erdoğan’ın canlı sesiyle ülke ülke dolaşarak seçim kampanyası yürütüyor.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta öngörülen milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine daha resmi olarak karar verilmemişken AKP-MHP iktidarı seçim kampanyasının startını Avrupa’da verdi. Son haftalarda Türk hükümetinden birçok bakan, bakan yardımcısı, AKP üyesi milletvekili ile üst düzey yönetici başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerini dolaşarak seçim kampanyasını yürütüyor.

Seçimler öncesi Alman hükümetinin gelişini engellediği ve Berlin ile bazı kentler için planlanan ziyareti iptal edilen Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bizzat AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala’yı gönderdi. Ala, Avrupa ülkelerini teker teker dolaşarak Erdoğan’ın canlı olarak sesinin dinletildiği geniş katılımlı seçim toplantılarını gerçekleştiriyor.

ERDOĞAN’DAN 14 MAYIS TARİHİYLE AVRUPA’YA TEHDİT

Avrupa ülkelerinin 2017’deki referandum öncesinde AKP’li yöneticiler ile bakanların seçim çalışmasını yasaklamaları ve Ankara rejimiyle kriz yaşamalarının ardından AKP-MHP iktidarı ise Avrupa’daki seçim kampanyasını şimdiye kadar “Avrupalı Türklerle Buluşuyoruz” ismiyle organize etti. Ala ile birçok AKP’li üst düzey yönetici, eski ve yeni milletvekillerinin katıldığı toplantıya canlı telefon bağlantısıyla Erdoğan canlı olarak konuştu.

Üstelik Erdoğan, Avrupa ülkelerinin seçim propagandası yapılmasını yasaklayan düzenlemelerini hiçe sayarak birçok bağlantıda bizzat 14 Mayıs tarihini vererek seçim propagandası yaptı. Örneğin geçtiğimiz günlerde AKP medyasında da video ile fotoğraflarının paylaşıldığı Belçika'nın Heusden-Zolder kentindeki toplantıda Erdoğan “İnşallah 14 Mayıs bizim için yeniden sandıkların patlatıldığı bir uyanış olacak ve Avrupa da buna en güzel cevabı verecek” diye konuştu.

Geçtiğimiz Pazar günü Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bir hotelin salonunda gerçekleşen ve yüzlerce AKP-MHP’linin katıldığı ve her ne kadar “Hollandalı Türklerle Halk Buluşması” adı verilse de baştan sonra seçim mitingi olan toplantıda ise Erdoğan şöyle konuştu: “İnanıyorum ki sizler şu anda 14 Mayıs'ın heyecanını yaşıyorsunuz. Sizler 14 Mayıs'ta sadece ülkemize değil tüm dünyaya çok önemli mesajlar vereceksiniz.”

ALA VE EKİBİ ALMANYA’DA

Fransa, Belçika ve Hollanda’nın ardından Efkan Ala’nın başkanlığındaki AKP kurmayları önceki gün Almanya’ya geçti. AKP’nin Avrupa’daki lobi kuruluşu UID’nin merkezinde iki gündür arka arkaya toplantılar yapan AKP’li yöneticilerin 1,5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da yürütülecek propaganda çalışmalarını ele aldıkları öğrenildi.

Ala ve ekibinin Almanya’da hangi seçim programlarına katılacağı programına ilişkin UID cephesinden henüz bir açıklama yapılmış değil. Önümüzdeki Mart ayında Almanya’nın birçok kentinde “kültür buluşması”, “halk buluşması” ve “gençlik buluşması” adıyla AKP’nin yürüteceği seçim kampanyalarının gerçekleşeceği şimdiden açıklandı.