AP köleciliği insanlığa karşı suç olarak tanımalı!

AP’de konuşan Mağrip kökenli parlamenter Younous Omarjee, yüzyıllarca siyahilerin köleleştirildiği uygulamaların soykırım olarak tanınması çağrısı yaptı.

Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu (AP) oturumları vesilesiyle konuşan sol Boyun Eğmeyen Fransa (FI) adlı partinin parlamenterlerinden Younous Omarjee, AP’nin yüzyıllarca yaşanan insanlık dışı uygulamalarını ‘insanlığa karşı suç’ olarak tanınması gerektiğini vurguladı.

Çağrısı vesilesiyle Le Point gazetesine konuşan Omarjee, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadelede oldukça önemli bir sürecin yaşandığının altını çizdi. Bu tür dönemlerde sembolik hareketlerin önemine işaret eden Omarjee, AP’nin de bu tartışmaların dışında kalamayacağını vurguladı.

Daha önce iki Fransız parlamenterin de benzeri yazılı tasarılar hazırladığını ancak AP’de oylama yapılmadığını hatırlatan Omarjee, şimdiki taleplerinin ise ortak bir tasarının parçası olduğunu ve bundan dolayı da oylanması gerektiğini söyledi.

Köleleştirmeye giden süreçte bilimsellik adına yayınlanan ırksal hiyerarşiye dayalı teorilerin, köleciliğin ve ırkçılığın Avrupa’nın gerçeği olduğunu söyleyen Younous Omarjee, Yahudi Soykırımı’nın da yine Avrupa’da yaşandığını hatırlattı. Omarjee, ırkçılığa karşı duruşun sadece Afrikaların görevi olmadığını ve AP’nin bu vesileyle ‘değerler’ konusunda net tavır takınması gerektiğini ifade etti.  

Omarjee, atılacak adımların ve köleciliği insanlık suçu olarak kabul etmenin ‘sembolik’ olacağını söylerken, aradan geçen süre nedeniyle maddi tazminat taleplerini inandırıcı bulmadığını belirtti. Omarjee, tazminatlar yerine Afrika ülkelerinin borçlarının silinmesi seçeneğinin tercih edilmesini önerdi.