Almanya’dan Türk devletine SİHA uyarısı

Kobanê’nin Helîncê köyünde 3 Kürt kadının katledilmesine ilişkin yöneltilen soruya yanıt veren Alman Devlet Bakanı Niels Annen, Türk devletinin SİHA’ların kullanımında uluslararası yasalara uymasını istedi.

Türk devleti son günlerde hem Rojava’da hem de Güney Kürdistan’da SİHA’larla sivil katliamlarını artırıyor. 23 Haziran’da Kobanê’nin Helîncê köyünde 3 Kürt kadın SİHA’larla katledilirken, 25 Haziran’da ise Süleymaniye kentine bağlı Şarbajar'da aynı yöntemlerle yapılan saldırıda 2 sivil hayatını kaybetti, 5’i aynı aileden toplam 8 kişi ise yaralandı.

Türk devletinin SİHA’larla gerçekleştirdiği sivil katliamlarla Almanya’daki muhalefet partilerinden Sol Parti tarafından Federal Meclis’in gündemine taşındı. Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, Türk devletinin SİHA’larına ilişkin bir soru hazırladı.

ANNEN: TÜRKİYE'DEN BİRÇOK KEZ İSTEDİK...

"Federal Hükümet Türkiye’nin 23 Haziran’da Kobanê’de 3 Kürt kadınını katletmesi konusunda ne düşünüyor” şeklindeki sorusunu yazılı olarak yönelten Hunko’ya, Merkel hükümeti adına Devlet Bakanı Niels Annen yine yazılı yanıt verdi.

ANF’nin elindeki kısa yanıtta, 23 Haziran’daki saldırıdan haberdar olunduğunu ancak kendilerinin direkt olarak bilgi sahibi olmadığını belirten Annen, Alman devletinin Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’de işlediği suçlar karşısında bilinen ifadeleri tekrarladı. Suriye’deki gelişmelere ilişkin Türkiye ile sürekli bilgi alış-verişi içinde olduklarını belirten Annen, “Hükümet olarak Türkiye’den sivil halkın korunmasını ve uluslararası hukuka bağlı kalınmasını birçok kez istedik” dedi.

ALMANYA: SİHA’LAR SİLAHSIZLANMALI

Annen, “Federal Alman Hükümeti bütün silahlı eylemlerin uluslararası yasaları gözetilerek gerçekleşmesi yönündeki bir yaklaşım içindedir” diyerek Türkiye’yi uyardı. SİHA’ların kullanımında uluslararası yasaların gözetlenmesi ve sivil halkın korunması gerektiğini ifade eden Alman hükümeti yetkilisi, “Hükümetimiz insansız hava araçlarının silahsızlanması için de çaba gösteriyor” bilgisini verdi.

Aynı zamanda Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi (AKPM) Üyesi de olan Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, yıllardır silahlı insansız hava araçlarını denetleyecek uluslararası yasaların çıkarılması için çalışmalar yürüten bir isim. Bunun için hem Avrupa Konseyi hem de Federal Meclis’te birçok kez girişimlerde bulunan Hunko’ya göre SİHA’larla dünya çapında yargısız infazlar gerçekleşiyor.

TÜRK DEVLETİ SİHA’LARI KÜRTLERE KARŞI ÜRETTİ

Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar’a verdiği ihalelerle Türk devleti son yıllarda İHA ve SİHA’ların üretimine girişti. Türk bayraklı SİHA’lar ise sadece Kürdistan’ın Kuzey, Güney ve Batı parçalarında değil, aynı zamanda  Libya’da can almaya devam ediyor. Silahlı ve silahsız hava araçlarının birinci hedefinde Kürtler var. Türk devleti bugün bu droneları en yoğun şekilde kullanan ülkelerin başında geliyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında ise Kanada’nın geçen yıl Türk devletine yönelik hayata geçirdiği silah ambargosuna rağmen, SİHA ve İHA’ların optik satışına onay verdiği ortaya çıkmıştı. Temel Türk drone üreticileri Bayraktar ve TAI, Kanadalı üretici Wescam’ın elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kameralarını silahlı ve silahsız dronelarda kullanıyor.