Almanya’dan hasta tutsaklar için girişim yok, temenni var

Türkiye’deki cezaevlerinde koronavirüse yakalanma riski olan hasta tutsaklarının Almanya’ya getirilmesi için girişimlerde bulunmayacağını bildiren Alman hükümeti, sadece “Umarız, bu salgından korunurlar” dedi.

Koronavirüs salgınının dünya çapında etkili olmasınım ardından Almanya yurt dışında bulunan vatandaşlarını getirmek için harekete geçmişti. Şimdiye kadar 200 binden fazla vatandaşını Almanya’ya getirmeyi başaran Berlin yönetimi, Türkiye’deki cezaevlerinde siyasi nedenlerle tutulan hasta tutsakları ise Covid-19 salgınıyla yüz yüze bırakmayı tercih etti.

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, geçtiğimiz ay Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümete “korona salgınıyla karşı karşıya olan vatandaşları kurtarma operasyonunun” Türkiye’deki hasta siyasi tutsakları da kapsayıp kapsamayacağını sormuştu. Kronik hastalığı olan Erdener Demirel’in durumu örnek gösteren Akbulut’a yanıtı Dışişleri Bakanlığı adına müsteşar Antje Leenderste verdi.

HÜKÜMETTEN YANIT

ANF’nin elindeki 7 Nisan 2020 tarihli kısa yanıtta Merkel hükümeti, 1983 yılındaki Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin imzaladığı anlaşmayı hatırlatarak, başka bir ülkenin vatandaşının ancak yargılandığı ülkenin yargı birimleri tarafından iade kararı verilebileceğini savundu.

Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan vatandaşlara Alman elçiliği ve konsolosluğunun danışma hizmetini sunmaya devam edileceğinin belirtildiği yanıtta, “Bu hizmet Covid-19 salgınından dolayı alınan güvenlik ve sağlık tedbirleri çerçevesinde gerçekleşiyor” denildi.

Dışişleri Bakanlığı son olarak, salgının ardından Ankara’daki Alman Büyükelçiliği’nin Türk hükümetiyle temasa geçtiğini ve şu temennide bulunduğunu bildirdi: “Umarız, hasta olan ve salgına yakalanma riski olan Almanlar Covid-19’den korunur.”

HASTA TUTSAK DEMİREL

Sol Parti Milletvekili Akbulut’un dikkat çektiği Erdener Demirel, 2006 yılından bu yana MLKP davasından Türkiye’de tutuklu. 2012 ve 2019 yıllarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevlerine katılan Demirel’in birçok kronik hastalığı bulunuyor, ancak birçok girişime rağmen serbest bırakılmıyor.