Almanya’da polis gösterilerde insansız hava araçlarını yaygın kullanacak

Almanya’nın NRW Eyaleti, şu ana kadar bazı kitlesel gösterilerde kullanılan uzaktan kumanda edilen hava araçlarını yaygınlaştırma kararı aldı.

Almanya’da uzun süredir polis birimlerinin üzerinde çalıştığı özel polise ait insansız hava araçları (drone), ilk kez 2011’de Saksen Eyaleti’nde futbol maçı ile bazı gösterilerde kullanmıştı. Ancak polis dronelar yetersiz donanımdan dolayı yaygın hale gelmemişti. 2020 yılında ise hükümetin hayata geçirdiği korona uygulamalarını protesto gösterilerinde insansız hava araçları sıkça kullanılmaya başlandı. En çok da Hessen ve Bavyera eyaletleri uzaktan kumandayla yönlendirilen kamera ve hoparlörlü polis dronearla izinsiz yapılan gösterilere müdahale etti.


Ülkenin en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti’nin Emniyet Müdürlüğü polis droneleri daha yaygın hale getirme karar aldı. Bunun için de eyalet yönetimi yüzlerce polise katılacağı pilot eğitimi başlattı. Şu ana kadar Almanya çapında 200 drone polisi bulunuyor, yeni eğitim projesiyle birlikte bu sayının yakın dönemde binlere ulaşacağı belirtildi.


NRW Eyaleti ayrıca ilk olarak 10 polis karakolunda insansız hava araçları hazır tutulmasına yönelik geçtiğimiz yıl başlattığı projeyi genişletmek ve halihazırda bulunan droneları de daha donanımlı hale getirmeyi planlıyor. Özellikle eyalet yönetimi otobanlarda yaşanan ağır hasarlı kazananların kapsamlı tespiti için dronelara başvurulacak.

NRW Eyaleti’nin İçişleri Bakanı Herbert Reul ise “Bundan sonra suçluları havadan takip edeceğiz” diyerek polis biriminin yeni projesini tanıttı. Proje çerçevesinde Çin menşeli bir firmayla yapılan anlaşma çerçevesinde dronelar polis birimleri için özel üretilecek ve 15 bin Euro’ya mal olacak.