Almanya’da Türk devletinin Şengal ve Rojava’ya saldırıları kınadı

Almanya'da yaşayan Kürtler Türk devletinin Rojava ve Şengal'deki saldırılarını kınadı.

Almanya’nın birçok şehrinde düzenlenen eylemlerle Türk devletinin Rojava ve Şengal’e saldırıları kınandı.

SIEGEN

Almanya’nın Siegen şehrinde Halk Meclisi ve Pakize Nayır Kadın Meclisi tarafından Şengal ve Rojava’daki Türk saldırganlığı protesto edildi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eylemde Türk devletine karşı sloganlar atılırken tüm Avrupa kamuoyu duyarlılığa davet edildi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken şehrinde de Türk devletinin Rojava ve Şengal’de düzenlediği hava saldırıları yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen miting ile protesto edildi. Mitingde yapılan konuşmalarda AKP ve MHP ittifakının referandumdaki yenilgisinden sonra gerçekleşmesinin tesadüf olmadığının bu ittifakın temeli olan Kürt düşmanlığının ürünü olduğuna dikkat çekildi.

Mitingde Demokratik Kürt Toplum Meclisi üyesi Dilan Akdoğan, Avrupalı devletlerin sessizliğini eleştirdi. Alman devletinin bayrak yasaklamalarını da değinen Dilan Akdoğan, Alman devletinin Türk devletinin savaş suçu işlediğinin bildiğini fakat buna karşı tavır almak yerine acizane bir biçimde Kürt sembollerini ve bayraklarını yasaklayarak Türk devletini cesaretlendirdiğini belirtti.

Mitingde Şengal Diaspora Meclisi Başkanı Fikret İgrek ve PYD Saarland Meclisi Sözcüsü Bavê Zerdeşt saldırıları kınayarak tüm demokrat kesimleri direnişe çağırdı.

Ayrıca mitingde bir konuşma yağan HDK Saarland Eş Başkanı Zülfü Camkıran ise AKP’nin çetelerine soluk aldırmak amacıyla Şengal ve Rojava’da saldırılar düzenlediğini belirtti.

YBŞ, YPG bayrakları ve Öcalan resimlerinin taşındığı mitingde Almanya’da yaşayan halkları bilgilendirmek amacıyla NAV-DEM’in hazırladığı Almanca bildiriler dağıtıldı.

LEIPZIG

Leipzig’de de bir araya gelen çok sayıda Kürt, Şengal ve Rojava’ya yapılan saldırıları protesto ederek tüm demokratik kesimler eyleme çağrıldı. Çok sayıda Almanın katıldığı eylemde Türk devletini kınayan pankartlar taşındı.

HAMBURG

Türk ordusunun Rojava ve Şengal’e yönelik saldırıları Hamburg’da da protesto edildi. Hamburg merkez tren istasyonunda toplanan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları saldırıları kınadı.

Hamburg DKTM adına konuşan Sevahir Bayındır, katliam ve saldırılarla Kürt halkının iradesinin teslim alınmaya çalışıldığını kaydederek bu katliamlarda Mesut Barzani’nin de sorumlu olduğunu belirtti.

Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Anja Flach ise Alman devletine seslenerek İncirlik üssündeki Alman askerlerinin derhal geri çekilmesini ve Türk devletine karşı ekonomik yaptırımların hayata geçirilmesini istedi.

Eylemde İspanyol enternasyonalistler ve din alimi Melle Cemil de birar konuşma yaptı. Çok sayıda Alman kurum ve kuruluşunun destek verdiği eylemde Türkiye’yi kınayan sloganlar atıldı.

BREMEN

Bremen’de de Türk devleti ve işbirlikçilerinin Güney Kürdistan ve Rojava’da gerçekleştirdiği saldırılar protesto edildi. Anti-faşist gruplar, Kürdistan Dayanışma Komitesi, Barış Forumu Bremen temsilcilerinin de aralarında bulunduğu eylemciler eyalet parlamentosu önünde Türkiye’yi kınadı. Eyleme çok sayıda Êzidî de katılırken AKP hükümetine sert tepki gösterildi.