Almanya’da işgal ve ihanete karşı öfke-YENİLENDİ-I

Kürdistanlılar ve dostları, Almanya’da gerçekleştirdikleri işgale karşı protestolarda ihanete asla geçit vermeyeceklerini ve sonuna kadar özgürlük mücadelesi için mücadele edeceklerini vurguladı.

Almanya’da Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde eyaletler çapında işgal ve ihanete karşı protesto gösterileri düzenlendi. Eylemlerde, “İhanetin başarıya ulaşmaması için Başkan Apo’nun ideolojisi etrafında daha fazla kenetlenelim” vurgusu yapıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kenti Galluswarte'de bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devleti ve KDP'nin medya savunma alanlarına dönük saldırılarını kınadı.

TekoJIN öncülüğünde binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte çok sayıda döviz ve pankart taşındı

Hauptwache'ye yaklaşan kitle sarı mekap ayakkabılar ile gerillanın direnişini selamladı, Türk devleti ve KDP'ye öfkelerini dile getirdi. TekoJIN üyeleri aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ait dev bir poster ve PKK bayrağını yüksek bir binadan aşağıya bırakarak Almanya’da devam eden PKK yasağını da protesto etti.

Yürüyüşün bitim noktasında polis, gençlere yönelik kimlik kontrolü gerçekleştirdi ve en az 2 genci gözaltına aldı.

Yürüyüş, saat 16.00‘da Hauptwache meydanında son buldu.

HAMBURG

Türk devletinin KDP işbirliği ile Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırılarını kınamak amacıyla Almanya’nın Hamburg kentinde binlerce insan yürüyüş düzenledi.

Hamburg ve Kiel’de yaşayan Kürdistanlıların yanı sıra Türkiyeli devrimci hareketler ve Alman enternasyonalistlerin katılım sağladığı yürüyüşe, ülkeleri savaşta olan bir grup Ukraynalı da destek verdi.

Sternschanze tren istasyonunda başlayan yürüyüşte bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Mehmet Şirin Amed, KDP ihanetinin kör bir bıçak gibi Kürt halkının sırtına saplanmak istenildiğini söyledi. Faşist Erdoğan’ın adeta emir eri olan KDP’nin Kürt birliği önünde en büyük engel olduğunu belirten Amed, ihanete asla geçit vermeyeceklerini ve sonuna kadar özgürlük mücadelesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Kadın hakları savunucusu Anja Flach da “İhanetin başarıya ulaşmaması için Başkan Apo’nun ideolojisi etrafında daha fazla kenetlenelim” diye konuştu.

Enternasyonal gençlik adına yapılan konuşmada da her faşizme ve sömürgeciliğe karşı her zaman Kürt halkının yanında yer olacakları mesajı verildi.

Binlerce Kürdistanlının katıldığı yürüyüşte sık sık “Bimre xiyanet”, “Terörist Erdogan”, “Bijî berxwedana PKK”, “Dağlarda arama, Apocular her yerde” sloganları atıldı.

Yürüyüş, Türk Konsolosluğu yakınlarındaki Damtor semtinde sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kenti Lautenschlager Strasse’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, “Nein zur Türkischen invasiyon in Süd Kurdistan” “Türkiye’nin Güney Kürdistan’a saldırısına hayır!”, “Bimre xiyanet” pankartları eşliğinde yürüdü.  

Eylemde, “Terörist Erdoğan!, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Almanya finans ediyor, Türkiye bombalıyor”, “Alman tankları Kürdistan’dan defol” sloganları atılarak yapılan miting ve yürüyüşte Kürdistan Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının üzerinde bulunduğu çok sayıda flama taşındı. 

Yürüyüş Schlossplatz’daki Kobanê meydanında yapılan konuşmalarla devam etti.

DÜSSELDORF

TJK-E ve KCDK-E’nin çağrısıyla Kürdistanlılar ve Kürt kadınları Düsseldorf Hauptbahnhof’ta bir araya geldi.

Eyleme Kürt dostları da katıldı. Seebrücke Krefeld, Stephan Hagemes Direktkandidat die Linke Krefeld, Frank Solikommite Bonn, Grußwort Rote Hilfe e.V., Women Defend Rojava’dan temcilciler, birer konuşma yaparak, işgal saldırılarına karşı her zaman Kürtlerin yanında olduklarını, Türk devletinin Kürdistan dağlarını bombalamasını kınadıklarını söylediler. Ayrıca Türk devletine silah satan Alman devletine de “Kürtlerin katliamında yer almayın mesajı verdiler. PKK yasağına karşı başlatılan kampanyaya da desteklediklerini belirttiler.

Eylemde söz alan YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan ve KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de “Kürtlere dönük soykırıma karşı direnen gerillanın, direnen Önder Apo’nun yanında yer alalım” dedi. Ayrıca 30 Nisan’da Almanya, Belçika ve Hollanda’dan Kürdistanlıların Düsseldorf’da düzenleyeceği merkezi eyleme çağrı yapıldı.

HANNOVER

Hannover ve çevre şehirlerden Kürdistanlılar ve dostlarının katılımıyla işgal saldırıları protesto edildi.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından YXK Hannover tarafından Almanca bildiriler okundu. Okunan bildirilerin ardından yürüyüşe geçen halk, attığı sloganlarla Türk devletinin ve Barzani ailesinin ortaklığını kınadı.

Opernplatz’ta başlayan yürüyüş, Hauptbahnhof önüne kadar sürdü.
Nav-Dem Hannover ve Êzidî Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldıktan sonra sık sık atılan sloganlarla işgale ve ihanete karşı öfke dile geldi.

FREIBURG

Freiburg kentinde yüzlerce Kürdistanlı ve Alman savaş karşıtı örgütleri tarafından Türk devletinin KDP ile birlikte Medya Savunma Alanlarına yönelik soykırım savaşına karşı bir protesto yürüyüşü düzenlendi.

Platz der alten Synagog ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle yürüyüşü başlattı. Sloganların eksilmediği yürüyüş ardından kent merkezinde bir miting yapıldı. Mitingde Türk devleti ve KDP’nin ortak düzenledikleri savaşa dikkat çekerek özgürlüğü savunan tüm Kürtleri gerilla mücadelesine sahip çıkma çağrısı yapılarak, Türk MİT Partisi olarak tabir ettikleri KDP’ye karşı da herkesin durması gerektiği belirtildi.

SAARBRÜCKEN

Saabrücken’de Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organizesiyle işgal ve ihanete karşı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Saat 18.00’da Galeri önünde başlayan yürüyüş, “Kürdistan’ı savun” ana pankartıyla başladı.

Yaklaşık bir buçuk saat devam eden yürüyüşün sonunda özgürlük şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

Konuşmalarla, ihanete karşı onurlu insanların kazanacağı belirtilerek, her işgal girişiminde faşist Türk ordusunun yenilgiyle çıktığı hatırlatıldı, “Bu kez yenilgiyle kalmayacak, tümden bitecekler” vurgusu yapıldı.

Yürüyüşte sık sık “Katil Erdoğan”, “Bimre xiyanet”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları atıldı.

DRESDEN

Dresden Hauptbahnhof’ta saat 14:00te başlayan yürüyüş, Albertplatz’a kadar sürdü. Eylem, Dresden Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Uta Kadın Meclisi ve Kürt dostu Almanlarla birlikte organize edildi. Women Defend Rojava, Die Linke’nin destek verdiği ve yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte işgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırıları hakkında bildiriler okundu. Almanca okunan bildirilerde Kürdistan özgürlük gerillasının direnişi selamlandı. Yürüyüşte Türk devletinin NATO ve KDP destekli saldırılarına karşı direnişin sadece gerillanın omuzuna bırakılmaması gerektiği belirtildi. Die Linke Parlamenteri Mirko Schultze konuşmasında Kürt halkının haklı mücadelesinin altını çizdi.

Schultze konuşmasında “Biz de Kürt halkının haklı mücadelesinin yanında yer alacağız” dedi. FED-KURD Eşbaşkanı Kerem Gök ise konuşmasında, “Saldırılar olana kadar direniş olacaktır. Biz ulusal birlik ruhu ve ferasetiyle bu saldırılara seyirci kalmayacağız, bu saldırılara karşı tepki koyacağız” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşte “Stoppt den faschistischen Angriffskrieg in Kurdistan (Kürdistan'daki faşist saldırganlık savaşını durdurun)” pankartı taşıyan kitle, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Hoch die internationale Solidaritat” (yaşasın enternasyonal dayanışma) ve “Terörist Türkiye” sloganları atıldı.

LEIPZIG

Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Kürt dostu Almanlarla ortak organize edilen Eisenbahnstrasse’de başlayan yürüyüş, Willy Brandt Platz’a kadar sürdü. Yürüyüşte Internationale jugend (İJ) Zora , Soli netzwerk , Rojava Soli bündnis Leipzig, riseup4rojava, Kon-med , Women Defend Rojava’nın Türk işgalciliğini kınayan açıklamaları okundu.

Büyük çoşkuyla süren yürüyüşte “Stoppt den faschistischen Angriffskrieg in Kurdistan (Kürdistan'daki faşist saldırganlık savaşını durdurun)” taşıyan kitle, “Hoch die internationale Solidaritat” ( yaşasın enternasyonal dayanışma), “Faşist Erdoğan” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.