AKP-MHP darbesine öfke sürüyor-YENİLENDİ-I

Danimarka, Fransa, İngiltere, Kıbrıs ve İsviçre’de alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, AKP/MHP’nin darbesini protesto etti.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Fransa’nın Marsilya ve Bordeaux, İngiltere’nin başkenti Londra ile İsviçre’de alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, HDP’li vekillerin milletvekilliklerinin düşürülmesi ve tutuklanmasını protesto etti.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen eylem ile AKP-MHP darbesi protesto edildi.

Nytorv Caddesi’nde düzenlenen eylem bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

DKTM ve Sêvê Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylemde bir konuşma yapan Saime Bilen, “Erdoğan rejiminin bizi mücadelemizden vaz geçirmeyecektir” dedi.

Ankara’nın göbeğinde Kürtçe müzik dinlediği için öldürülen Barış’ın katledilmesinin sorumlusunun aynı zihniyet AKP-MHP zihniyeti olduğunu belirten Bilen, “George Floyd’un maruz kaldığı milliyetçi ve faşist saldırılara Kürtler her gün her yerde karşılaşmaktadır” diye konuştu.

Bilen, Danimarka’nın NATO ve AB üyesi olarak bu insanlık dışı rejime karşı yaptırım yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Eylemde Extiinction Rebellion çevreci grup üyesi de bir konuşma yaptı.

Eylem boyunca “Faşist, diktatör Erdoğan”, “DAİŞ lideri Erdoğan”, “Savaşsa savaş, mücadelemiz devlet, faşist zihniyetine karşı devam edecek” sloganları atıldı. Eylem halay ve sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de AKP/MHP’nin darbesi ile ırkçılık protesto edildi.

Saat 18.00 de Vieux Port Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar AKP-MHP darbesi ile Türk ırkçı, faşizan saldırıları protesto etti. ABD polisinin katlettiği George Floyd ile “TC Kürtleri katlediyor sesiz kalma, Avrupa bu teröre ortak olma, Kürtleri öldürmekten vaz geçin” yazılı pankartlar da açıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK, YPG, YPJ ve TJK-F, TCŞ flamaları taşıyan Kürtler ve dostları “Terörist Erdoğan”, “Faşist AKP/MHP”, “HDP halktır halk burada”, “İrademe dokunma” sloganları attı.

Eylem yapılan konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de AKP/MHP’nin darbesi protesto edildi.

Sık sık, “Faşist Erdoğan”, “Dün Amerika, bugün Türkiye, faşizm öldürüyor” sloganlarının atıldığı eylem CDK-Bordeaux temsilcisinin konuşması ardından sloganlarla sona erdi.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde Barış Çakan’ın katledilmesi ve AKP-MHP darbesi protesto edildi.

Saygı duruşu ile başlayan mitinge Fransız sol partiler, kadın hareketleri üyeleri de katıldı. AKP-MHP’nin katliam ve HDP’li belediyeleri gasp etmesinin de protesto edildiği eylemde, “Jin, jîyan, azadî”, “Berxwedan jîyane” sloganları atıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de Kürdistanlılar ve dostları ırkçılığa ve Türk faşizmine karşı eylem düzenledi.

Palace de la Republique’de düzenlenen eylemde “Amerika’da George Floyd, Türkiye’de Barış Çakan, ırkçılık Amerika’da Türkiye’deki gibi öldürüyor” pankartı taşındı.

Strasbourg St Dennis’ye yürüyüşe geçen halk, sık sık “Diktatör Erdoğan”, “Kürdistan’a siyasi çözüm” “Öcalan’a ve siyasi tutsaklara özgürlük” sloganları attı.

Starsbourg St Dennis’de ise bir miting düzenlendi. Miting yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limasol kentinde de AKP-MHP darbesi protesto edildi. Eylemde bir konuşma yapan Teofilos Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan, “Bu yapılanlar Kürtlerin iradesine darbedir. Kürtlerin kazanımları faşist şef Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla soykırımdan geçirilmek isteniyor. Her şekilde Kürtler olarak irademize sahip çıkıp bu faşist saray rejimine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. İrademize sahip çıkacağız” dedi. Eylem sloganlarla sona erdi.

LONDRA

Londra’da Kürt ve sosyalist kadın örgütleri ortak bir eylem düzenleyerek, milletvekilleri düşürülerek rehin alınan milletvekilleri için protesto eylem gerçekleştirdi. Eylemde, “Faşizme karşı omuz omuza” mesajı verildi.

Londra Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Kürt Kadın İnisiyatifi ve Yeni Kadın öncülüğünde kalabalık bir grup Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya gelerek, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesi ve rehin alınmalarını protesto etti. Sık sık, “Jin jiyan azadi”, “Berxwedan jiyane”, “Katil devlet katil AKP”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Lovely Öcalan” sloganlarının atıldığı eylemde, kadın kurumları ortak bir açıklama da bulundu. Yapılan açıklamada, ırkçı saldırıları, sokak infazlarını tertipleyen, mezarlıklara yönelik saldırıların sorumlusu olan faşist saray rejimi, Kürt ve kadın düşmanlığını salgın döneminde daha fazla arttığı vurgulandı. Leyla Güven’e dönük gerçekleştirilen saldırı tüm ezilen kadınlara yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Irkçılığa karşı ayağa kalkan Avrupa halkları, dünya halkları ile mücadeleyi birleştirerek sömürgeci, ırkçı, faşist AKP saray rejimini teşhir edelim” denildi. Açıklamanın ardından kadınlar, “Berxwedan jiyane” diyerek, alkış ve zılgıtlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.

İSVİÇRE’NİN 4 KENTİNDE EYLEM

Öte yandan İsviçre’nin Biel, Soluthurn, Cenevre, Bellizona kentlerinde AKP-MHP faşist diktatörlüğünün HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesi protesto edildi.

KREFELD

Almanya’nın Krefeld kentinde de Düsseldorf ve çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlıların katılımı ile AKP-MHP darbesi protesto edildi.

Krefeld Şehir Uğur Şakar Meclisi’nin organize ettiği eylem, Krefeld HBF önünde düzenlendi.

AKP-MHP darbesi, HDP ve Kürtler üzerindeki baskılar, şehit mezarlarının yıkılması, Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zinî Wertê bölgesine yönelik saldırıları protesto edildi.

Maxmur’da yaklaşık 1 yıldır süren ambargonun kaldırılması çağrısı da yapılan eylemde, HDP eski Milletvekili Lezgin Botan, Duisburg Halk Meclisi Eşbaşkanı Niyazi Öztaş ve Ozan Şafak Gündoğdu birer konuşma yaptı. Bildirilerin de okunup dağıtıldığı eylemde, “HDP vekillerine ve tüm siyasi tutsaklara özgürlük”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Uluslararası dayanışmayı yükseltelim”, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı.