Ajan Sayan MİT'in mobil elamanıydı!

Avrupa’daki Kürt siyasetçileriyle ilgili bilgi toplayıp, suikast planlayan MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan’ın yargılanması Almanya'nın Hamburg kentinde devam ediyor.

Almanya'nın Hamburg kentinde yargılanması süren MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. MİT, Almanya'dan önce Sayan'ı 'mobil eleman' olarak görevlendirdiği, sırasıyla Maxmûr, Kobanê, Doğu Kürdistan ve Rusya'ya gönderildiği öğrenildi.

Avrupa’daki Kürt siyasetçileriyle ilgili bilgi toplayıp, suikast planlayan MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan’ın yargılanması Almanya'nın Hamburg kentinde devam ediyor. Hamburg Yüksek Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmada Sayan’ın ajanlık faaliyetini ortaya çıkaran Özgür Politika gazetesinin çalışanlarından Reha Sarı ve Sayan’ın mülteci başvurusunu alan Mülteci Dairesi çalışanı C.R., dün tanık olarak dinlendi.

Duruşmanın öğleden önceki oturumunda ilk olarak Özgür Politika gazetesinin çalışanlarından Reha Sarı dinlendi. Sayan’ın Kürt politikacılarıyla ilgili girişimlerini öğrendikten sonra, hayati tehlikelerini de göz önünde bulundurup durumu polise bildirdiklerini aktaran Sarı, hiçbir Türk istihbaratçının Almanya’da cezalandırılmadığına da dikkat çekti.

Bu arada mahkeme hakimi tarafından soru sorma hakkı verilen Sayan, Yeni Özgür Politika’nın PKK ile organik bağı olduğunu ima etmesi üzerine mahkeme hakimi tarafından susturuldu. Sayan, Reha Sarı’nın ifadesinden sonra yaptığı savunmada bir önceki oturumda yaptığı savunmasına bağlı kaldığını belirtip çelişkili ifadesine devam etti.

Sayan sadece Türkiye’de iki polisle ilişkili olduğunu onlara da sadece Türkiye’deyken DAİŞ ile ilgili bilgi verdiğini belirti.  Hakimin “nasıl bilgiler veriyorsun” sorusu üzerine, Ankara’daki Kemal isimli polisin İsviçreli, Suriye’ye defalarca girip çıkan DAİŞ üyesi “Rıza” hakkında bilgi istediğini söyledi.

MİT ONU ÖNCE KÜRTÇE KURSUNA GÖNDERMİŞ!

Mahkemeye aktarılan Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi’ndeki ifadesine göre Sayan, Almanya’ya gelişindeki bütün organizasyonu MİT’in yaptığını söyledi. MİT’in dil kursu dahil bütün masraflarını karşıladığını belirten Sayan, Avrupa’da bir TİM ile birlikte çalıştığını söyledi.

Ayrıca iltica başvurusunun protokolüne göre Sayan, Almanya’ya geldikten 5 ay sonra MİT tarafından Ankara’ya çağrılıyor ve dönemin NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç ile Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal hakkında bilgi toplamak ve suikastlar için gerekli planı yapmakla görevlendiriliyor.

Mahkemede konuşan Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi çalışanı C.R., Sayan’ın mülakatının 6 saat sürdüğünü ve Sayan’ın söylediklerinin hiçbirinde tereddüt etmediğini söyledi. Sayan’ın ifadesine göre MİT’ten olduğunu söyleyen bir kişi 2014 yılında onu arıyor ve babasının PKK tarafından öldürüldüğünü belirtip kendileri için çalışmasını istiyor.

Sayan MİT ile çalışmayı kabul edip, MİT’in isteği üzerine çalıştığı Rumeli TV’den istifa edip 8 ay boyunca Kürtçe öğreniyor ve Kürdistan’a gidip Denge TV’de işe başlıyor. Denge TV’de başlayıp yeterli güveni sağladıktan sonra MİT kendisine ilk işini veriyor ve Mexmûr’a gönderiyor. Buradaki çalışanları tespit edip, görüntüler çekiyor ve MİT’e ulaştırıyor.

MİT İÇİN ÜLKE ÜLKE DOLAŞMIŞ

Göçmen Bürosu’ndaki ifadesine göre ikinci görev olarak 2014 yılında MİT’ten bir kişi ile birlikte Ankara’dan Kobanê’ye gittiğini söyleyen Sayan, MİT’ten aldığı üçüncü görev ile bu sefer DAİŞ’in saldırısından kaçan Êzidî mültecilerin kaldığı kamplara giderek, onlardan PKK’yi kötüleyen röportajlar alıyor ve bu röportajları Türk MİT’ine gönderiyor.

MİT de bu görüntüleri devlet televizyonunda yayınlatıyor. Sayan, iltica başvurusunda Güney Kürdistan’a gittiğinde bir KDP’li yöneticiden PKK karşıtı haber yapmak için para aldığını da belirtiyor. Mülteci Bürosu yetkilisi C.R.’nin verdiği bilgiye göre, Sayan MİT ile bağlantısıyla ilgili çok sayıda belge de sundu.

Sayan'ın ayrıca Doğu Kürdistan, İsviçre ve Rusya gibi çeşitli ülkelere de gönderildiği mahkemede ayrıntılarıyla anlatıldı. Mahkeme heyeti, duruşmanın bir sonraki oturumunda ise Sayan’ın ifadesini alan polis memurunu dinleyecek.