Ölümsüz bir komutan: Berxwedan Tolhildan

Berxwedan Tolhildan, şehadete ulaştığı 2015'e kadar her anını halkıyla geçirdi. Şimdi de ölümsüz olarak Êzidîlere ışık tutuyor.

Şengal'de 23 Ocak 2015'te DAİŞ çetelerinin saldırısı sonucu yaşamını yitiren Berxwedan Tolhildan (Adnan Süleyman), YBŞ’nin kuruluşunda yer aldı. YPG güçlerinin Şengal ve Rojava hattındaki insan yardım koridorunun açılmasında da bulunan Tolhildan, halkının katliamdan kurtulabilmesi için mücadele etti.

Şengal’in Gırzerik köyünde dünyaya gelen, ilkokulu okuduktan sonra ailesinin geçimini sağlamak için çalışmaya başlayan Tolhildan, 3 Ağustos 2014 tarihine kadar askerlik yapar. 73’üncü Ferman ile birlikte ailesinden iki erkek kardeşinin dışında tüm fertlerin DAİŞ çetelerine esir düşmesiyle birlikte, halkını katliam ve esaretten kurtarmak için Şengal dağlarının yolunu tutar.

ÖZGÜRLÜKTE, SAVAŞTA, BAYRAMDA...

Şehit YBŞ Komutanı Berxwedan Tolhildan’ı, Şengal’in Özgürleştirilmesi Hamlesi görüntülerinde, eylemlerde görmek mümkün. Bir belgesel ekibinin güvenliğini sağlarken, çetelere karşı savaşırken, mevziden çıkıp Êzidî halkının bayramını kutlamaya giderken görülür, Tolhildan. Gördüğü herkese de "Ailelerinize söyleyin, Şengal’i özgürleştiriyoruz, gelsinler, topraklarına sahip çıksınlar" der...

'ÇIĞLIĞIMIZI SADECE PKK DUYDU'

YBŞ’nin gerçekleştirmiş olduğu ilk toplantıda sözcülük sahibi olan Tolhildan, şöyle diyordu:

"Ezidxan’ı özgürleştirene kadar mücadele edelim, kendimizi özgürleştirmek, topraklarımızı özgürleştirmek için bize PKK’den başka el uzatan ne bir devlet ne hükümet ne de başka güç olmamıştır. Hevallerin dışında halkımızın çığlığını duyan olmamıştır. Geldiler, Şengal dağlarında şehit düştüler."

Tolhildan, başka bir halk toplantısında da şu mesajları veriyordu:

"Şengal daha önce de Şengal’di, şimdi bambaşka bir Şengal olmuştur. Şengal halkını koruyan bir güç yoktu. Bugün YBŞ gücü var. Şengal dağlarının etrafına bir göz atın, YBŞ’yi ve direnenleri göreceksiniz. Şengal dağlarında YBŞ dışında Êzidî halkına yardıma hiçbir devlet, hiçbir hükümet, hiçbir güç gelmemiştir. Bugün kutsal Êzidxan topraklarını koruyacak bir gücümüz var, o da YBŞ’dir.

'GENÇLER ÖLÜMSÜZLÜĞÜ SEÇMELİ'

Hangi devlet sınırlarında, nerede yaşıyorlarsa da fark etmiyor, tüm Êzidî gençleri bu saflarda çetelere karşı mücadeleye çağırıyoruz. Gelin, topraklarınıza sahip çıkın. Bugün eğer Şengal topraklarını savunurken ölürsem şehit olurum. Eğer şehadet varsa yolumuzda şehit olur, ölümsüz olurum. Tüm Êzidxan gençleri ölümsüzlüğü tercih etmeli."

Şehit Berxwedan Tolhildan’dan günümüze özgürleştirilmiş, kendi iradesiyle örgütlenmiş kutsal Êzidxan topraklarında uzanıyor. YBŞ-YJŞ savaşçıları, YBŞ’nin ilk şehit komutanının izinden yürümek için Şehit Berxwedan Tolhildan Akademisi'nde eğitim görüyor.