İsveç Sol Parti Kürtlerle toplantı yaptı

Sol Parti, İsveç'te çalışma yürüten Kürt örgütlerinin temsilcileriyle 3 Haziran Çarşamba günü sanal ortamda bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ve Kürdistan'daki insan hakları ihlalleri ele alındı.

Görüşme 60 kitle örgütü ve derneğini temsil eden İsveç Kürt Demokratik Toplum Merkezi'nin talebi üzerine Skype üzerinden gerçekleşti.

Sol Parti'yi partinin lideri Jonas Sjöstedt, Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig ve Göçmen Politikası Sorumlusu Yasmine Poiso, Kürt tarafını ise KNK İskandinavya Diplomasi sorumlusu Sinan Önal, İsveç Demokratik Kürt Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Kuzey Doğu Suriye Federasyonu İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, Sara Kadın Birliği Başkanı Ayşe Göktepe ve İsveç Demokratik Kürt Merkezi Diplomasi Komitesi Üyesi Zagroz Andaryari temsil etti.

Kürt temsilciler, Covid-19 virüsünün yaygınlaşmasından sonra Türk devletinin Kürtlere ve muhaliflere yönelik baskı ve saldırılar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Kürt temsilciler, Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik soykırım saldırılarını artırdığını, Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de halkın seçtiği HDP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarını görevden alındığını ve bazılarını tutukladığını aktardı.

Toplantıda 29 Mayıs günü Ankara'da Kürtçe şarkı söylediği için Kürt genci Barış Çakan’ın öldürülmesinin Kürtlere yönelik baskıların ulaştığı boyutları gösterdiğine dikkat çekildi.

Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Kürtleri uzun yıllardan beri tanıdığını ve pek çok kez HDP'yi desteklemek ve yargılanan partililerin duruşmalarına katılmak için Türkiye ve Kürdistan'a gittiğini hatırlattı.

CHP'nin HDP'nin uyguladığı seçim stratejisiyle yerel seçimlerde büyük kentleri kazandığını hatırlatan Sjöstedt, “HDP tüm sol hareket ve Sol Parti için önemlidir. Sol Parti olarak HDP'ye yapılan baskı ve saldırıları her zaman İsveç Parlamentosu ve diğer platformlarda gündemine getirdik” dedi.

TÜRKİYE'NİN SAVAŞ POLİTİKASI DURDURULMALI

Sjöstedt, Erdoğan'ın yerel seçimlerden sonra Kürtlere ve muhaliflere yönelik baskı ve saldırılarını artırdığı halde Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti'nin gerekli ölçüde tepki vermemesini şu ifadelerle eleştirdi:

“Sol Parti, Türkiye'nin insan hakları ihlallerine karşı açıkça tavır almadığı için İsveç ve Avrupa Birliği'ne eleştirel yaklaşıyor. Tam tersine Avrupa Birliği pek çok konuda Türkiye ile ilişkileri derinleştirme kararı aldı. Türkiye kriz ve savaş içinde olan ve NATO'dan yardım isteyen bir NATO ülkesidir. Bu AKP'nin saldırgan savaş politikasının sonucudur. AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikası ülkede etnik ve dini kutuplaşmayı arttırdı. Türkiye'deki ileri güçlerin uluslararası dayanışmaya gereksinimleri var. Ve Türkiye'nin savaş politikası durdurulmalı.”

Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig de, 2016 yılında Sol Parti'nin Kongresinde PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için aldıkları kararın gerçekleşmesi amacıyla konuyu pek çok kez parlamento ve uluslararası platformlarda gündemine getirdiklerini söyledi.