İşte Erdoğan'ın Efrîn işgal planı!

Erdoğan rejiminin Efrin’i işgal etmek için Esat’la pazarlıklara başladığı bildirildi.

Efrîn ve Şehba'yı işgal için Rusya ve İran ile yoğun görüşme trafiği yürüten Türk devletinin "Şehba ve Efrîn kırsalına saldırmayı ve rejimin Efrîn'e konuşlandırmayı planladığı ancak bunun olmaması durumunda da Efrîn'in BM'nin 2254 sayılı kararına atıfta bulunularak, 'çatışmasızlık bölgeleri' kapsamına alınması planlanıyor. 

Kürt düşmanlığıyla Rojava-Kuzey Suriye'nin Efrîn Kantonu ile Şehba bölgesine işgal harekatı düzenlemeyi planlayan Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İran ve Rusya üzerinden Esad rejimi ile yoğun bir pazarlık trafiğine başladığı bildirildi. Türk devletinin planına ilişkin ANF'ye bilgi veren Şam'dan bir kaynak, "Rakka operasyonu sonrası Suriye, Rusya, İran ve Türkiye'nin çıkarlarının belli bir düzeye kadar örtüştüğünü" kaydederek, Türkiye'nin İran ve Rusya üzerinden Esad yönetimi ile yaptığı pazarlıkları anlattı. 

KÜRD'E KARŞI KİRLİ PLAN

Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta "Türkiye Cumhuriyeti bütün imkanlarıyla kuzey Suriye'de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyecektir" sözleriyle sinyalini verdiği Efrîn ve Şehba'ya yönelik saldırı planına ilişkin ajansımıza konuşan ismininin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Türk devletinin Rusya ve İran üzerinden Efrîn'i işgal için pazarlık yaptığını kaydetti. 

İKİ KOLDAN SALDIRI

Türkiye'nin işgal harekatının Rusya ve İran tarafından rejime iletildiğini söyleyen kaynak, plana göre; "Türkiye'nin Fırat Kalkanı kapsamında işgal ettiği yerlere yaptığı askeri sevkıyat ve kendisine bağlı silahlı gruplarla Efrîn'in doğusundan Şehba, Minix üssü ve Til Rıfat'a saldıracağını, Efrîn'in güneyinden de İdlib'teki çetelerin saldırıya geçeceğini" söyledi. Ayrıca Türk güçlerinin de sınır bölgelerinden bölgeyi sürekli ateş altında tutacağı belirtiliyor. 

EFRÎN'İ REJİME TESLİM ETMEYE ZORLAMA PLANI

YPG/YPJ güçlerinin Efrîn'de sıkıştırılmaya çalışılacağını söyleyen kaynak, planın ikinci aşamasında ise "Rejim ve Rus güçlerinin Efrîn merkezine konuşlandırılması için baskı yapılacağı"nın planlandığını ifade etti. Böylece Efrîn merkezi, Erdoğan'ın yıllardır "katil Esed" diye meydanlarda bağırdığı rejime teslim edilmiş olacak. 

BM'NİN 2254 SAYILI KARARINA DAYANDIRMAYA ÇALIŞACAKLAR

Rejim güçlerinin kente girmemesi durumunda da yapılan ikinci plan hakkında bilgi veren kaynağımız şunları söyledi: "Böylesi bir durumda Efrîn'in Rusya, İran ve Türkiye'nin garantörü olduğu Astana görüşmelerinin Temmuz ayı içerisinde yapılması beklenen turunda 'çatışmasızlık bölgeleri' kapsamına alınması hedefleniyor. BM'nin 2254 sayılı Güvenlik Konseyi kararına atıfta bulunulacak ve uluslararası baskı hafifletilmeye çalışılacak."

BM'NİN KARARI NE DİYOR?

Aralık 2015 tarihinde oybirliğiyle kabul edilen 2254 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararına göre Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve siyasi çözüm çağrısı yapılmıştı. Rusya, Türkiye ve İran da şimdiye kadar dört kez yaptıkları Astana görüşmelerini bu karara dayandırıyor. Mayıs ayında yapılan dördüncü toplantıda Suriye'de 6 ila 8 alan için "çatışmasızlık bölgeleri" kurmak için anlaşma sağlanmıştı. Çatışmasızlık bölgelerinden biri de İdlîb'ti. 

ÇETELER YİNE PAZARLIK KONUSU

Nisan 2016 tarihinde İran ve Türkiye arasında Cezayir'de yapılan Kürt karşıtı görüşmeleri de o dönem haber veren kaynağımız, Türkiye'nin yeni plan kapsamında İdlib'teki çete örgütlerinin tasfiyesi için "destek sözü verdiği ve Esad karşıtı tutumunu değiştirme sözü verdiğini" ifade etti. 

BAB-HALEP PAZARLIĞI GİBİ

Erdoğan, Rus uçağının düşürülmesinden sonra 9 Ağustos'ta St. Petersburg'ta Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile görüşmüş ve daha sonra "Fırat Kalkanı" isimli hareket karşılığında Halep'in boşaltılması kararı alınmıştı. Putin tarafından daha sonra itiraf edilen pazarlık "Ver Bab'ı al Halep'i" şeklinde nitelendirilmişti. 

PLANDAKİ SORU İŞARETLERİ

200 bini göçmen olmak üzere bir buçuk milyona yakın nüfusun bulunduğu Efrîn'e yapılacak saldırılarda halkın ise Halep'e göç ettirilmesinin planlandığı belirtildi. Görüşmelerin esas olarak Rusya ile yapıldığını belirten kaynağımız, "en büyük soru işaretlerinin on binlerce savunma gücü olan Efrîn'in direnci, savaşın daha geniş bir alana yayılma riski ve Rakka operasyonunu boşa düşürme amacı da güden bu plana ABD'nin nasıl tepki vereceğinin oluşturduğunu" söyledi.